„Primăvara neagră” sau lirismul cu muşchi

0

Publicat la 30 Aug 2010, de către mada, în Cărţi

Primavara neagră

spacer „Primăvara neagră” sau lirismul cu muşchi
AUTOR: Henry Miller
COLECTIE: BIBLIOTECA POLIROM.Seria de autor “Henry Miller”
PRET:
24.95 RON
DOMENIU:


Literatura americană , Literatura universală


Henry Miller este unul dintre autorii celebri chiar şi pentru cei care încă nu l-au citit. Cunoscut mai ales pentru filosofia literară condimentată cu panseuri şi pasteluri sexuale, scriitorul Henry Miller are de lucru serios cu imaginarul cititorului de consum.

„Primăvara neagră”, apărută la Editura Polirom, este una dintre acele cărţi care îţi pot schimba complet părerile despre literatură. Cocktailul exploziv care l-a impus pe Miller: literatură, sexualitate, filosofare şi critică socială, toate trăite la persoana I, este aici împărțit în 10 episoade care îți dau voie să respiri. Copilăria în marginea New Yorkului evocată de Miller în această carte face din Brooklyn un tărâm de poveste parcă rupt din Andersen ori Petre Ispirescu, dacă vreţi.

Lista de sensibilitate
Niciodată nu a sunat o listă de nume de prieteni din copilărie mai poetic decât în “Primăvara neagră”, iar arta lui Miller nu se opreşte aici. Spre deosebire de „Tropice” ori de romanele din „Crucificarea Trandafirie”, această carte este aproape ca o lucrare de control. Temele sunt separate, stilul este urmărit atent, iar motivele pe care le dezvoltă Miller sunt curăţate şi puse în valoare cu meticulozitate. Undeva într-un gard desenat după picturile nebunilor apare un înger cu aripile ca nişte spiţe de umbrelă, altundeva se face elogiul lecturii la toaletă, iar modelele din istoria literaturii sunt invitate în cartea lui Miller ca la un festin. Publicat în anii ‘30, la doi ani după „Tropicul Cancerului”, romanul „Primăvara neagră” este un ultim răgaz narativ pe care scriitorul american şi l-a permis înainte să fie furat el însuşi de fluxul narativ al propriului său stil.

„De la Marlowe si Shakespeare incoace, literatura de limba engleza nu a mai cunoscut o asemenea bogatie si intensitate a imaginilor. Proza lui Miller este un virtej, un torent, o cataracta, un vulcan dezlantuit… Iata in sfirsit un scriitor comparabil cu un mare atlet antic, inzestrat cu o fenomenala energie literara.” (Norman Mailer)
Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere