Thierry Frémaux şi Gaspar Noé vin în octombrie la Bucureşti

0

Publicat la 26 Sep 2010, de către mada, în Eveniment, Festivaluri

Delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Frémaux, şi regizorii Gaspar Noé, Xavier Beauvois şi Kornél Mundruczó vin în octombrie la Bucureşti, la invitaţia Institutului Francez, care va prezenta o selecţie de filme proiectate anul acesta la festivalul de pe Croazetă, informează Mediafax.

Thierry Frémaux a făcut o selecţie din filmele de la Cannes, pe care le va prezenta la Bucureşti, alături de Cristian Mungiu, laureatul Palme d’Or din 2007, în perioada 19 – 22 octombrie, la Cinema Pro.

Totodată, regizorii Gaspar Noé, Xavier Beauvois şi Kornel Mundruczo îşi vor reprezenta filmele în faţa publicului bucureştean şi vor răspunde la întrebările acestuia, iar în cadrul unui masterclass pe care îl vor susţine la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Capitală vor împărtăşi celor interesaţi din experienţele lor.

În cadrul evenimentului Filmele de la Cannes la Bucureşti vor fi proiectate şi peliculele româneşti selectate anul acesta la festivalul de pe Croazetă - “Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean, şi “Aurora”, de Cristi Puiu.

Thierry Frémaux este directorul Institutului Lumière de la Lyon şi delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes din 2001. Responsabil de selecţia filmelor din festival, Frémaux a readus reprezentanţii studiourilor americane pe covorul roşu, a inclus filme de animaţie în selecţie, a continuat deschiderea către cinematografiile exotice, şi-a asumat anumite riscuri cu pelicule cu mesaj politic şi a instituit difuzarea unor filme clasice restaurate.

Gaspar Noé (Gaspard Noé pe numele său real) este un regizor francez de origine argentiniană, autor al peliculelor “Ireversibil” (2002), selectat la Cannes în competiţia oficială, şi “Seul contre tous/ I Stand Alone” (1998), care a câştigat premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Cel mai recent film al său, “Enter the Void”, a fost inclus în competiţia oficială de la Cannes în 2009.

Xavier Beauvois a fost prezent anul acesta în competiţia oficială de la Cannes cu filmul “Des hommes et des dieux”, care a obţinut marele premiu al juriului. Pelicula este totodată propunerea Franţei la premiile Oscar 2011, în categoria “cel mai bun film într-o limbă străină”. Beauvois a mai obţinut premiul juriului la Cannes în 1995, pentru “Nu uita că vei muri“, şi premiul Label Europa Cinemas la Festivalul de la Veneţia, în 2005, pentru “Tânărul locotenent”.

Regizorul maghiar Kornél Mundruczó a participat anul acesta în competiţia oficială de la Cannes cu filmul “Tender Son – The Frankenstein project”. Cineastul a câştigat premiul FIPRESCI la Cannes în 2008, pentru pelicula “Delta”, filmată în România, precum şi premiul Leopardul de Argint la Locarno, în 2002, pentru “Pleasant Days”.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

  • Les Films de Cannes à Bucarest
    15-21 octombrie, Cinema Studio Prima ediţie a specialei manifestări organizate de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului
  • Kinofest, ediţia a 4-a @MNAC
    Cea de-a patra ediţie Kinofest - Festivalul Internaţional de Film Digital va avea loc între 3 şi 7 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, informează MEDIAFAX. Ediţia de anul acesta include o
  • Un festival de film francez online, accesibil în lumea întreagă
    Un festival de film francez, care cuprinde 20 de pelicule accesibile online, a fost iniţiat de către UniFrance, instituţia care se ocupă de promovarea cinematografiei franceze în străinătate, informează MEDIAFAX. Evenimentul “My French Films Festival” se
  • Marian Crişan – 4 trofee la Festivalul de la Locarno, printre care premiul special al juriului
    Regizorul Marian Crişan, care, sâmbătă, a câştigat patru trofee la Festivalul de Film de la Locarno, pentru pelicula “Morgen”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că este bucuros pentru aceste premii, deoarece astfel filmul va rămâne
  • Festivalul DaKINO, ediţia a 20-a
    22-27 Nov.2010, Sala Palatului Festivalul Internaţional de Film DaKINO sărbătoreşte 20 de ani de existenţă printr-o ediţie specială în care îi va reuni la Bucureşti pe câştigătorii celor 19 ediţii anterioare, invitaţi ai Festivalului de-a lungul

Lasă o părere