“127 Hours”, în regia lui Danny Boyle, deschide cea de-a 20-a ediţie a Festivalului DaKINO

0

Publicat la 11 Nov 2010, de către mada, în Festivaluri, Filme

Pelicula “127 Hours”, în regia lui Danny Boyle, va fi proiectată, pe 22 noiembrie, la Cinema Patria din Capitală, în deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film DaKINO (22 -- 27 noiembrie), informează un comunicat al organizatorilor, informează MEDIAFAX.

Pe 22 noiembrie, la cinematograful Patria va avea loc gala de deschidere a celei de-a 20-a ediţii a Festivalului DaKINO, care îi va reuni pe câştigătorii Trofeelor DaKINO din perioada 1991 -- 2009.

Gala de Deschidere va fi urmată de proiecţia în premieră în România a celui mai recent film al regizorului britanic Danny Boyle, “127 Hours”.Prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, “127 Hours” spune povestea reală a alpinistului american Aron Ralston (James Franco), care, blocat între stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui.

Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din România pentru filme precum “Trainspotting” (1996), “28 Days Later” (2003), “Millions Sunshine” (2007) şi “Slumdog Millionaire” (2008), film distins cu opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în 2009.

Totodată, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a DaKINO va fi prezentată şi pelicula “Never let me go”, în regia lui Mark Romanek, după romanul omonim al lui Kazuo Ishiguro, cu o distribuţie ce îi include pe Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield.

Pe de altă parte, în secţiunea Brilliant Docs, vor fi prezentate filmele “Yves Saint Laurent, l’Amour Fou”, în regia lui Pierre Thoretton, care urmăreşte ascensiunea unuia din cei mai influenţi designeri, parteneriatul longeviv cu Pierre Bergé şi decizia de a licita obiectele de artă colecţionate de-a lungul vieţii, într-o poveste despre dragoste, artă şi etică, şi “Videocracy”, în regia lui Erik Gandini, care urmăreşte segmente ale populaţiei italiene consumatoare de informaţii din viaţa celebrităţilor.

Totodată, cu sprijinul HBO România, DaKINO va proiecta pelicula “Temple Grandin”. Bazat pe biografia lui Temple Grandin (Claire Danes), filmul prezintă etapa de diagnosticare, dezvoltarea acesteia în anii de şcoală, precum şi etapa transformării sale într-o femeie cu o sensibilitate crescută şi o înţelegere perfectă a comportamentului animal. Temple Grandin a fost diagnosticată cu autism în anul 1950, la vârsta de 3 ani. În 2010, ea este profesor la Universitatea Colorado, are un doctorat în Animal Science şi este o activistă convinsă a drepturilor persoanelor cu autism.

Festivalul Internaţional de Film DaKINO împlineşte, anul acesta, 20 de ani şi va avea loc în perioada 22 -- 27 noiembrie în Bucureşti, la cinematograful Patria, Sala “Elvira Popescu” de la Institutul Francez şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR), din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

În cadrul evenimentului va avea loc un concert susţinut de Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra, pe 26 noiembrie, la Sala Palatului, începând cu ora 20.00.Anul acesta, festivalul va celebra 20 de ani de la înfiinţare printr-o ediţie specială, în care îi va reuni la Bucureşti pe câştigătorii celor 19 ediţii anterioare, invitaţi de-a lungul anilor, membri ai juriilor, colegi de la alte festivaluri de film internaţionale şi distribuitori internaţionali.Programul ediţiei DaKINO 20 va urmări această componentă retrospectivă, prin prezentarea titlurilor care au câştigat trofeul DaKINO sau premiul pentru regie, din 1991 până în 2009, în prezenţa regizorilor, dar şi a celor mai recente filme semnate de aceştia, pentru a oferi publicului posibilitatea de a urmări evoluţia în timp a premianţilor.

Publicul va vota cel mai bun film din cele premiate în cei 19 ani de festival, acordând astfel trofeul DaKINO 20. De-a lungul timpului, cinci regizori români au obţinut trofeul DaKINO: Florin Iepan, pentru “Hotel Cişmigiu” (1992), Alexandru Maftei, pentru “În fiecare zi e noapte” (1995), Titus Muntean, pentru “O să fie bine” (1996), Hanno Höfer, pentru “Ajutoare umanitare” (2001), şi Radu Jude, pentru “Lampa cu căciulă” (2006).Printre regizorii care vor fi prezenţi la Bucureşti în calitate de câştigători ai DaKINO şi care au confirmat în timp devenind autori de lungmetraje de succes se numără Jonathan Ogilvie (“This film is a dog”, premiul Academiei Caţavencu 1996), care îşi va prezenta la Bucureşti, în premieră în România, cel mai recent lungmetraj, “The Tender Hook” (2008). Un alt invitat este Frederic Pelle (“Des morceaux de ma femme”, trofeul DaKINO 2000), care va prezenta “La tete ailleurs” (2010). Acestora li se alătură Ari Bafalouka (“See No Evil”, trofeul DaKINO 2002), al cărui prim lungmetraj, “Apnea” (2010), a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic 2010.

Prima ediţie a Festivalului de film al studenţilor operatori şi regizori DaKINO a avut loc în anul 1991. Printre invitaţii festivalului s-au numărat Charlotte Rampling, Cristopher Lambert, Giuliano Gemma, Marisa Berenson, Gaspar Noe, Costa-Gavras, regretatul Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola şi Emir Kusturica.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere