“Portretul luptătorului la tinereţe”@Cinema

0

Publicat la 12 Nov 2010, de către mada, în Cinematograf, Filme

18 Nov.2010, Cinema Studio

Filmul “Portretul luptătorului la tinereţe”, lungmetrajul de debut al lui Constantin Popescu, ce încearcă să recupereze o parte importantă a istoriei României, va avea premiera de gală la Cinema Studio din Bucureşti, vineri, 18 noiembrie 2010, informează un comunicat al producătorilor, Filmex Film România, transmis Agerpres.

Scenariul, semnat de Constantin Popescu, este o adaptare după poveştile adevărate relatate în cărţile de memorialistică sau preluate din arhivele Securităţii, care a mobilizat o armată de oameni în încercarea de a anihila mişcarea. Subiectul filmului este inspirat din legenda celei mai longevive grupări de partizani, conduse de Ion Gavrilă Ogoranu, omul care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani, şi a camarazilor săi care au luptat şi au murit pentru o idee. Unul dintre cele mai ambiţioase filme realizate în ultimii ani în România, în termeni de subiect şi de producţie, “Portretul luptătorului la tinereţe” este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte “Aproape linişte” şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.

“Portretul luptătorului la tinereţe” a fost prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, în secţiunea Forum. Filmul a obţinut Premiul Publicului şi Premiul pentru imagine (acordat operatorului Liviu Marghidan) la Festivalul B-EST. În prezent, pelicula este proiectată în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava, după care va rula în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Torino (26 noiembrie -- 4 decembrie).

Distribuţia filmului reuneşte actori precum Constantin Diţă (în rolul lui Ion Gavrilă Ogoranu), Ionuţ Caras, Bogdan Dumitrache, Cătălin Babliuc, Ion Bechet, Vasile Calofir, Constantin Lupescu, Dan Bordeianu, Bogdan Dumitrescu, Alexandru Potocean, Alin Mihalache, Radu Iacoban, Şerban Gomoi, Paul Ipate, Andrei Mateiu, Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Teodor Corban, Mimi Brănescu, Bogdan Stanoevici, Mihai Bica, Nicodim Ungureanu.

Înainte de a-şi regiza filmul de debut, Constantin Popescu a fost asistent de regie/ producţie la patru dintre filmele lui Lucian Pintilie şi regizor secund al lui Francis Ford Coppola la “Tinereţe fără tinereţe”, informează într-un comunicat remis AGERPRES Voodoo Films, distribuitorii peliculei. Primul său scurtmetraj, “Apartamentul” (2004), a fost distins cu Marele Premiu al Juriului la Veneţia. Au urmat “Canton”, “Drezina” şi “Apă”, toate selecţionate în festivaluri internaţionale şi premiate. Constantin Popescu este şi unul dintre regizorii filmului-omnibus “Amintiri din Epoca de Aur”. Cel de-al doilea lungmetraj al său, “Principii de viaţă”, a avut premiera în această toamnă la Festivalul de la San Sebastian.

Pelicula va fi lansată simultan în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, urmând a fi proiectată ulterior şi în Făgăraş, Constanţa, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea sau Baia Mare.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere