Regizorul Peter Greenaway@ Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti

0

Publicat la 12 Nov 2010, de către mada, în Festivaluri, Filme

Regizorul Peter Greenaway va fi prezent la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (EXPIFF), care va avea loc între 24 şi 28 noiembrie, la Cinema Scala şi Sala Dalles din Capitală, informează Mediafax.

Acesta va prezenta, în premieră în România, cel mai recent lungmetraj al său, “Rebrand’s J’Accuse” . Peter Greenaway este un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului.

Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filozofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, provocând consecvent limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Greenaway respinge structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, a unui erotism provocator şi a unei tensiuni emoţionale captivante.

Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia sau Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.

Greenaway va susţine, la festivalul de la Bucureşti, un masterclass pe tema “Cinema is Dead, Long Live the Cinema” , care va explora impactul pe care noile tehnologii digitale îl au asupra limbajului cinematografic şi artelor vizuale. Masterclass-ul se va adresa atât studenţilor de la universităţile de film şi arte vizuale, cât şi publicului larg şi va avea loc la Cinema Scala, pe 24 noiembrie.

Prezentat în festivaluri internaţionale de film renumite precum IDFA Amsterdam 2008, Hot Docs Toronto 2009, Roma 2008, Pusan 2008, San Francisco 2009, Seattle 2009, Hong Kong 2009 “Rembrandt’s J’Accuse” este o docu-drama eseistică, o demonstraţie abilă a forţei de manipulare a imaginii. Critica acidă a lui Greenaway la adresa analfabetismului vizual din prezent se manifestă printr-o investigaţie a celebrei picturi a lui Rembrandt, “Rondul de noapte”.

“Rembrandt’s J’Accuse” este o lucrare complementară proiectului “Nightwatching”, un ambiţios proiect multimedia realizat de Greenaway cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea lui Rembrandt, în 2006. Proiectul cuprinde lungmetrajul “Nightwatching”, o expoziţie/instalaţie la Rijksmuseum şi o piesă de teatru. Proiectul “Nightwatching” a fost primul dintr-o serie iniţiată de Greenaway şi numită “Nouă picturi clasice reevaluate” care până acum include o investigaţie a picturii “Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci şi, în cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a “Nunţii din Cana” a lui Paolo Veronese.

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, al Universităţii Naţionale de Arte şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, EXPIFF este singurul eveniment din România dedicat filmului experimental.

Misiunea EXPIFF este aceea de a promova creaţii inovatoare atât la nivel conceptual-tematic, cât şi stilistic, artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, artişti care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

Competiţia internaţională EXPIFF va oferi publicului o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea fiind premiere în România.

Invitaţi ai festivalului sunt Peter van Hoof -- directorul Departamentului de scurtmetraj al prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Rotterdam -- şi Miguel Valverde -- codirector al Festivalului Internaţional de Film Independent din Lisabona (Indielisboa).

Fiecare dintre ei va prezenta publicului cinefil o selecţie “Carte Blanche” -- parte componentă a competiţiei internaţionale de scurtmetraj -, compusă din titluri-cheie ale programelor pe care le-au conceput ei în ultimii ani.

Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam şi IndieLisboa sunt două dintre cele mai importante evenimente din zona filmului experimental, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical-inovatoare în cinema şi arte vizuale.

Potrivit organizatorilor, EXPIFF este primul festival de film din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind vizibilitate unor artişti proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. Punctul de întâlnire al celor două medii este un teritoriu fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice, precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch şi alţii.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este susţinut de Institutul Cultural Român, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

  • Festivalul de Film Experimental Bucureşti, 22-24 Nov.2010
    În perioada 22-24 noiembrie, în Bucureşti va avea loc Festivalul de Film Experimental Bucureşti (EXPIFF). Evenimentul se va ţine  la Cinema Scala şi Sala Dalles din Capitală şi  va  cuprinde  filme proiectate în premieră în
  • CineMAiubit, ediţia a 14-a@Cinema Studio
    6-9 decembrie, Cinema Studio, CineMaiubit Şi în acest an, de ziua lui, la ora 17.30, Moş Niculae aduce în dar publicului de la Cinematograful STUDIO vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, precum şi o
  • “Medalia de onoare”@Cinema Studio
    Vineri, 12 Nov.2010, ora 20:00, Cinema Studio Premiera de gală a filmului “Medalia de onoare”, în regia lui Călin Peter Netzer, va avea loc la cinematograful Studio,  vineri, 12 noiembrie 2010, de la ora 20,00, informează
  • Lansarea numărului al 8-lea al revistei “Film Menu”, dec.2010
    Miercuri, 15 decembrie 2010, ora 19:30, la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc lansarea numărului al 8-lea al singurei reviste de cultură cinematografică din România, Film Menu. Lansarea va coincide cu proiecţia
  • Exil în pământul uitării@CND
    Centrul Naţional al Dansului Sala Rondă, 30 Iunie, ora 20:00 Spectacolul “Exil în pământul uitării” este câştigătorul din 2010 al Galei Teatrului Tânăr organizată de Fundaţia Dan Voiculescu, fiind un proiect multimedia ce aparţine coregrafei românce Andreea

Lasă o părere