Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901-1913

0

Posted on : 08-Nov-2010 | By : mada | In : Expoziţii

Muzeul Naţional de Artă, 11 noiembrie – 16 ianurie

Expoziţia prezintă peste 80 de costume de scenă create pentru opere de compozitori ruşi montate de Serghei Diaghilev în Franţa în primul sfert al secolului al XX-lea. Acestora li se adaugă machete, desene, documente de lucru şi de inspiraţie.

Majoritatea pieselor din expoziţia de la Bucureşti au fost expuse public pentru prima dată în perioada decembrie 2009mai 2010 la Moulins, la sediul Centrului Naţional de Costume de Scenă, cu ocazia centenarului Baletelor Ruseşti ale lui Diaghilev (1909 ? 1929) şi a anului Franţa – Rusia 2010.
Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins este prima structură de conservare, în Franţa şi în străinătate, consacrată în întregime patrimoniului material al spectacolului viu (teatru, operă, dans), mai exact costumelor şi decorurilor. A fost inaugurat pe 1 iulie 2006 şi este prezidat de Christian Lacroix.

1038367 1 Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901 1913
În expoziţie sunt prezentate costume create pentru operele clasice ruseşti Boris Godunov şi Hovanşcina de Musorgski, Ivan cel Groaznic (sau Fata din Pskov) şi Snegurocika (Fata de zăpadă) de Rimski-Korsakov, montate de Serghei Diaghilev la Paris între 1901 şi 1913.

Expoziţia prezintă costume de o mare varietate cromatică şi stilistică. Astfel, creaţiile somptuoase, strălucitoare, aurite şi brodate ale lui Bilibin şi Bakst pentru Snegurocika şi Boris Godunov, contrastează cu viziunea, foarte modernă, a costumelor pictate în culori vii şi cu motive geometrice ale lui Fedorovski pentru Hovanşcina, sau cu costumele cvasietnografice din Ivan cel Groaznic. Totodată, aceste costume prilejuiesc întâlnirea cu toată gama de personaje din operele cu subiect istoric sau legendar ale lui Musorgski şi Rimski-Korsakov: ţari, boieri, străjeri, bărbaţi şi femei din popor.


“Eleganţă bucureşteană” 1850 – 2000

0

Posted on : 23-Nov-2009 | By : mada | In : Expoziţii

Muzeul Naţional de Istorie-  până pe 30 noiembrie
Miercuri-Duminică: 09.00 – 17.00;

  • intrare liberă pe 26 noiembrie

Muzeul Naţional de Istorie a României vă invită să vizitaţi  expoziţia intitulată „Eleganţă bucureşteană”, dedicată evoluţiei modei bucureştene de-a lungul a trei secole.


Veţi putea admira colecţia de costume a doamnei Adinei Nanu, precum şi piese din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Cu acestă ocazie muzeul va expune şi frumoasa rochie purtată de Regina Maria în 1896, la petrecerea ce a urmat încoronării Ţarului Nicolea al II-lea.
Expoziţia consacrată în totalitate costumului de damă şi bărbătesc, urmăreşte evoluţia hainelor prin prezentarea a peste 60 de ţinute. Vizitatorul are ocazia să călătorească în timp, descoperind farmecul vremurilor de altă dată (crinolinele) cât şi al celor mai recente (jeans-ul); intervalul de timp pe care îl va marca expoziţia ca perioadă istorică este cuprinsă între 1850 şi până în 2000. Perioadele vor fi înfăţişate prin două-trei ţinute, icon-uri, însoţite de piese de mobilier pentru a creea atmosfera timpului respectiv. Pe lângă toate piesele vestimentare, vor mai putea fi admirate diverse accesorii ale ţinutelor- pantofi, pălării, truse de perii, genţi, manuşi şi dantelării.

Publicul are ocazia să se familiarizeze cu timpurile trecute şi prin fotografiile ce vor fi prezentate în centrul holului.
Urmărind cum s-a schimbat de-a lungul timpului vestimentaţia, expoziţia „Eleganţă bucureşteană” pare să indice cele petrecute pe plan local, însă tema expoziţie nu se limitează la societatea românească. Uneori, trenduri ca hippy sau punk, ce au marcat moda la nivel internaţional, nu au avut un răspuns ferm din partea comunităţii româneşti, iar în aceste situaţii, au fost prezentate mai intâi trendurile generale, ca apoi să se poată surprinde cum au influenţat scena românească.

poster expo%20costume%20%281%29 Eleganţă bucureşteană 1850   2000