Târg de poezie@Bucureşti

0

Posted on : 19-Oct-2010 | By : mada | In : Festivaluri

21 – 23 octombrie

Institutul Cultural Francez, Muzeul Literaturii Române şi Centrul Naţional al Dansului

Pentru că poezia este vie şi are nevoie doar de puţin spaţiu de desfăşurare, de aceea Institutul Francez îşi deschide porţile unui Mare Târg de poezie.

 - next picture
Târgul cuprinde Degustări Literare, performance-uri, poeţi români şi invitaţi străini, lecturi, expoziţii, ateliere şi vânzare de carte de poezie şi se desfăşoară pe Dacia 77 la Institutul Francez şi librăria franceză Cărtureşti.

Celelalte evenimente au loc la Muzeul Literaturii Române şi Centrul Naţional al Dansului.

Inaugurarea târgului este joi, la ora 19, la librăria Cărtureşti de la Institutul Francez, în cadrul Degustărilor Literare cu Matei Martin. Împreună cu poetul sonor Anne – James Chaton şi cofondatorul revistei Gruppen, Laurent Jarfer, meniul propuse de Matei este copios: o panoramă a poeziei contemporane în Franţa, România şi Europa şi o dezbatere deschisă despre traducerea în poezie.

În a doua zi a târgului, pe 22 octombrie, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) va inaugura, la ora 14.00, expoziţia “Nobleţea scriiturii feminine”, dedicată poetelor române care s-au exprimat în limba franceză.

De la ora 18.00, la Institutul Francez, poeta Svetlana Cârstean va anima primul său atelier de poezie – “Cercul poeţilor apăruţi”, cu tema “Cine editează? Cine promovează?”, împreună cu editori de poezie de renume. Atelierul va fi urmat de o lectură a poetului Sorin Gherguţ, care va prezenta şi noua lui carte, “Orice” (Editura Pandora M).

De la ora 21.00 începe Noaptea Albă a Poeţilor, în cadrul căreia Ion Mureşan, Alexandru Muşina, Simona Popescu, Lucian Vasilescu, Ioan Es. Pop, Angela Marinescu, Floarea Ţuţuianu, Gabriel Chifu, Marin Mălaicu Hondrari, Beatrice Popescu, Cosmin Perţa, Liviu Ioan Stoiciu, Mihail Gălăţanu, Paul Aretzu, Şerban Axinte, Mircea Bârsilă şi Marian Drăghici îşi vor preda, pe rând, ştafeta într-un şir bilingv de lectură, punctat de improvizaţiile lui Mircea Tiberian.

Pe 23 octombrie, la Institutul Francez, vor fi organizate ateliere de poezie pentru copii. De la ora 17.00, la MNLR se va ţine o lectură orchestrată de Ioan Groşan, cu Ioan Es. Pop, Ion Mureşan şi Eugen Suciu, acompaniată de Mircea Tiberian şi Nadia Trohin pe acorduri de jazz. De la ora 20.00, scriitorul Anne-James Chaton este invitat la Sâmbăta sonoră, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti.

“Once I had a dream and this is it” @ Ceainăria T.ACT

0

Posted on : 21-Sep-2010 | By : mada | In : Ceainării, Expoziţii

Ceainăria Teatrului Act, 15 septembrie – 15 octombrie

“Once I had a dream and this is it”este expoziţia de pictură în ulei a Laurei L. Mihalca cuprinde o parte din lucrările sale care dintr-un proiect mai amplu, ce are ca scop îmbinarea poeziei şi a picturii. Astfel, atât tablourile, cât şi poemele încearcă să surprindă momentul, să îmbie la rememorare şi la ukiyo.

once1 Once I had a dream and this is it @ Ceainăria T.ACT

“Viaţa înseamnă, cel puţin pentru mine, o serie de momente pe care le trăim şi le adunăm de-a lungul timpului. Anumite lucruri ne impresionează, altele ne schimbă complet. Ceva ne enervează, ceva ne place: un gust, un parfum, un peisaj, o zi, o noapte, o persoană. Dincolo de tot ce trăim în ritmul trepidant al fiecărei zile, rămân amintirile. Ce ne amintim? Doar acele lucruri care au creat o impresie puternică, fie ea pozitivă sau negativă.
Închidem ochii şi rememorăm ce am trăit. Ne aducem aminte de apusuri şi răsărituri petrecute pe malul mării, de ceaţa care cuprinde vârfurile munţilor, de o cafea aburindă, într-o dimineaţă de toamnă, de un vis abstract, de clădirile oraşelor care privite global se reduc la geometrii simple.
Sunt senzaţii cu care rămânem, poate şi dincolo de conturul acestei vieţi mai mult sau mai puţin pre-stabilite.” (Laura L. Mihalca)

Acasă la Mircea Albulescu, întâlnire cu Tudor Arghezi

0

Posted on : 16-Aug-2010 | By : mada | In : Cluburi, Spectacol

Teatrul Joint continuă stagiunea de vară “mari actori ai scenei româneşti” cu spectacolul “Acasă la Mircea Albulescu, o întâlnire cu Tudor Arghezi“, pe 18 august 2010, ora 20:oo . Spectacolul  a fost realizat după o idee de Mircea Albulescu.

mircea albulescu 262x300 Acasa la Mircea Albulescu, intalnire cu Tudor Arghezi

A fost, pe rând, călugar, eretic, a fost ceasornicar, “dentist”, poet, romancier, prizonier în lagar, un răzvratit şi… un simplu vânzător de cireşe. Un om comod în fond, aşa cum nu l-am cunoscut vreodată pe Tudor Arghezi… acasă la actorul Mircea Albulescu.

Spectacolul continuă iniţiativa neconventională a profesorului Mircea Albulescu din “Ultimele 54 de noduri” şi “Lecţia”, una dintre condiţiile de participare fiind ca fiecare spectator să aduca cu sine la spectacol o poezie scrisă de Tudor Arghezi.

Rezervări prin sms sau telefon la numărul: 0728.967.607
Preţ bilet: 20 lei

Târgul Naţional al Cărţii de Poezie@Bucureşti

0

Posted on : 02-Iun-2010 | By : mada | In : Cărţi, Târguri

Bucureşti, 2 – 5 iunie

Evenimentul cuprinde lansări de carte şi dezbateri propuse şi organizate de editurile şi revistele participante la cele 20 de standuri amplasate în curtea şi în holul Uniunea Scriitorilor din România (USR). De asemenea, în cadrul târgului vor fi organizate seri speciale de lecturi poetice cu poeţi contemporani reprezentativi, organizate în Rotonda MNLR, Sala Oglinzilor – USR, Sala Mircea Eliade – Biblioteca Metropolitană, o masă rotundă dedicată împlinirii a 20 de ani de la dispariţia Cenaclului Universitas şi două colocvii.

Prima ediţie a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie va avea loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române (www.mlr.ro) şi la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti. Manifestarea va reuni aproximativ 20 de edituri. Evenimentul se va desfăşura sub sloganul “Tu Nu Citeşti Poezie? – Târgul Naţional al Cărţii de Poezie”. Manifestarea este o iniţiativă culturală care işi propune să reintroducă in spaţiul public conceptul poeziei contemporane vizibile şi interactive.

În cele patru zile ale târgului, poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagoniştii unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil.

De asemenea, în cadrul târgului vor fi organizate seri speciale de lecturi poetice cu poeţi contemporani reprezentativi, organizate în Rotonda MNLR, Sala Oglinzilor – USR, Sala Mircea Eliade – Biblioteca Metropolitană, o masă rotundă dedicată împlinirii a 20 de ani de la dispariţia Cenaclului Universitas şi două colocvii – “Starea poeziei contemporane” şi “Starea traducerilor de poezie”, găzduite în Rotonda MNLR.

Evenimentul include şi maratonul de poezie şi jazz, găzduit de Sala Mare a Teatrul Naţional de Operetă.

Manifestarea se desfăşoară în colaborare cu USR, Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) şi Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor – Patronat al Cărţii (ADEPC). AGERPRES.