“127 Hours”, în regia lui Danny Boyle, deschide cea de-a 20-a ediţie a Festivalului DaKINO

0

Posted on : 11-Nov-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

Pelicula “127 Hours”, în regia lui Danny Boyle, va fi proiectată, pe 22 noiembrie, la Cinema Patria din Capitală, în deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film DaKINO (22 -- 27 noiembrie), informează un comunicat al organizatorilor, informează MEDIAFAX.

Pe 22 noiembrie, la cinematograful Patria va avea loc gala de deschidere a celei de-a 20-a ediţii a Festivalului DaKINO, care îi va reuni pe câştigătorii Trofeelor DaKINO din perioada 1991 -- 2009.

Gala de Deschidere va fi urmată de proiecţia în premieră în România a celui mai recent film al regizorului britanic Danny Boyle, “127 Hours”.Prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, “127 Hours” spune povestea reală a alpinistului american Aron Ralston (James Franco), care, blocat între stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui.

Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din România pentru filme precum “Trainspotting” (1996), “28 Days Later” (2003), “Millions Sunshine” (2007) şi “Slumdog Millionaire” (2008), film distins cu opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în 2009.

Totodată, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a DaKINO va fi prezentată şi pelicula “Never let me go”, în regia lui Mark Romanek, după romanul omonim al lui Kazuo Ishiguro, cu o distribuţie ce îi include pe Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield.

Pe de altă parte, în secţiunea Brilliant Docs, vor fi prezentate filmele “Yves Saint Laurent, l’Amour Fou”, în regia lui Pierre Thoretton, care urmăreşte ascensiunea unuia din cei mai influenţi designeri, parteneriatul longeviv cu Pierre Bergé şi decizia de a licita obiectele de artă colecţionate de-a lungul vieţii, într-o poveste despre dragoste, artă şi etică, şi “Videocracy”, în regia lui Erik Gandini, care urmăreşte segmente ale populaţiei italiene consumatoare de informaţii din viaţa celebrităţilor.

Totodată, cu sprijinul HBO România, DaKINO va proiecta pelicula “Temple Grandin”. Bazat pe biografia lui Temple Grandin (Claire Danes), filmul prezintă etapa de diagnosticare, dezvoltarea acesteia în anii de şcoală, precum şi etapa transformării sale într-o femeie cu o sensibilitate crescută şi o înţelegere perfectă a comportamentului animal. Temple Grandin a fost diagnosticată cu autism în anul 1950, la vârsta de 3 ani. În 2010, ea este profesor la Universitatea Colorado, are un doctorat în Animal Science şi este o activistă convinsă a drepturilor persoanelor cu autism.

Festivalul Internaţional de Film DaKINO împlineşte, anul acesta, 20 de ani şi va avea loc în perioada 22 -- 27 noiembrie în Bucureşti, la cinematograful Patria, Sala “Elvira Popescu” de la Institutul Francez şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR), din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

În cadrul evenimentului va avea loc un concert susţinut de Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra, pe 26 noiembrie, la Sala Palatului, începând cu ora 20.00.Anul acesta, festivalul va celebra 20 de ani de la înfiinţare printr-o ediţie specială, în care îi va reuni la Bucureşti pe câştigătorii celor 19 ediţii anterioare, invitaţi de-a lungul anilor, membri ai juriilor, colegi de la alte festivaluri de film internaţionale şi distribuitori internaţionali.Programul ediţiei DaKINO 20 va urmări această componentă retrospectivă, prin prezentarea titlurilor care au câştigat trofeul DaKINO sau premiul pentru regie, din 1991 până în 2009, în prezenţa regizorilor, dar şi a celor mai recente filme semnate de aceştia, pentru a oferi publicului posibilitatea de a urmări evoluţia în timp a premianţilor.

Publicul va vota cel mai bun film din cele premiate în cei 19 ani de festival, acordând astfel trofeul DaKINO 20. De-a lungul timpului, cinci regizori români au obţinut trofeul DaKINO: Florin Iepan, pentru “Hotel Cişmigiu” (1992), Alexandru Maftei, pentru “În fiecare zi e noapte” (1995), Titus Muntean, pentru “O să fie bine” (1996), Hanno Höfer, pentru “Ajutoare umanitare” (2001), şi Radu Jude, pentru “Lampa cu căciulă” (2006).Printre regizorii care vor fi prezenţi la Bucureşti în calitate de câştigători ai DaKINO şi care au confirmat în timp devenind autori de lungmetraje de succes se numără Jonathan Ogilvie (“This film is a dog”, premiul Academiei Caţavencu 1996), care îşi va prezenta la Bucureşti, în premieră în România, cel mai recent lungmetraj, “The Tender Hook” (2008). Un alt invitat este Frederic Pelle (“Des morceaux de ma femme”, trofeul DaKINO 2000), care va prezenta “La tete ailleurs” (2010). Acestora li se alătură Ari Bafalouka (“See No Evil”, trofeul DaKINO 2002), al cărui prim lungmetraj, “Apnea” (2010), a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic 2010.

Prima ediţie a Festivalului de film al studenţilor operatori şi regizori DaKINO a avut loc în anul 1991. Printre invitaţii festivalului s-au numărat Charlotte Rampling, Cristopher Lambert, Giuliano Gemma, Marisa Berenson, Gaspar Noe, Costa-Gavras, regretatul Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola şi Emir Kusturica.

Spre o nouă eră a Pământului -2012

0

Posted on : 14-Nov-2009 | By : mada | In : Cinematograf, Filme

2012

Statele Unite ale Americii-Canada, 2009, dramă, color, 158 minute

Regizor: Roland Emmerich
Scenarist: Roland Emmerich, Harald Kloser
Compozitor: Harald Kloser, Thomas Wanker
Operator: Dean Semler
Producător: Roland Emmerich, Larry J. Franco, Harald Kloser
monteur: David Brenner, Peter S. Elliot

Distribuţia:

John Cusack (Jackson Curtis)

Thandie Newton (Laura Wilson)

Amanda Peet (Kate)
Oliver Platt (Carl Anheuser)
Woody Harrelson
Danny Glover (Preşedintele Wilson)
Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley)
George Segal (Tony Delgado)
Jimi Mistry (Satnam Tsurutani)

Cu secole în urmă, mayaşii ne-au lăsat calendarul lor, care va ajunge la final în curând. De atunci, astrologii au aflat şi ei despre apocalipsă, numerologii au creat modele numerice care o prezic, geologii afirmă că Pământul şi-a trăit deja viaţa sa de corp ceresc, oamenii de ştiinţă nu pot nega nici ei cataclismul de proporţii epopeice care urmează a avea loc pe pământ în anul 2012. O profeţie ce a pornit de la mayaşi este acum pe larg consemnată, discutată, disecată şi examinată. În 2012 vom afla – am fost avertizaţi.

  • Primul căruia i-a venit ideea cu privire la anul 2012 a fost scriitorul /producătorul /compozitorul Harald Kloser, co-scriitor al scenariului alături de Roland Emmerich. “Fiecare civilizaţie de pe Pământ are un mit al potopului, al dezastrului apocaliptic” menţionează Kloser. “Lucrurile merg rău, societatea nu mai funcţionează, iar planeta trebuie să o ia de la capăt. Unor oameni li se dă o a doua şansă de a începe o nouă cultură, o nouă societate, o nouă civilizaţie.”


Ideea s-a cristalizat atunci când Kloser şi Emmerich au descoperit acest reper necesar pentru a-şi broda pe el povestea lor contemporană privind sfârşitul. Calendarul mayaş ajunge până la sfârşitul celui de-al 13-lea ciclu al său, pe 21 decembrie 2012 – după această dată nu mai urmează nimic. Acest lucru, fireşte, conduce la întrebarea – dacă acest calendar nu mai continuă, ce va urma? “Veţi găsi milioane de oameni, din toate sferele societăţii, care cred că în 2012 se va produce un fel de schimbare în societate sau o schimbare în ceea ce priveşte spiritul,” afirmă Kloser. Anvergura şi varietatea teoriilor le-au oferit lui Emmerich şi Kloser idei din care să se inspire atunci când s-au apucat să redacteze scenariul.

John Cusack interpretează rolul principal al lui Jackson Curtis, un scriitor al cărui devotament faţă de romanul său eşuat-dar-potenţial-genial i-a distrus căsnicia, lăsându-i familia într-o stare de instabilitate. Dar Jackson rămâne un tată loial şi va dovedi că face orice pentru a-şi salva familia. Amanda Peet joacă rolul fostei soţii a lui Jackson, Kate, care păstreaza o legatură de prietenie cu Jackson, dar care a obosit să mai concureze cu munca acestuia, încercând în zadar să-i capteze atenţia. Atunci când plăcile tectonice încep să se deplaseze – distrugând L.A.-ul, care se află în calea lor – Jackson şi familia sa vor începe o călătorie terestră şi aeriană în dorinţa disperată de a supravieţui şi de a vedea noua lume.

Blockbusterul anului, cu cele mai sofisticate şi năucitoare efecte speciale.

2012 224716l imagine Spre o nouă eră a Pământului  2012