Festivalul Internaţional “Johann Strauss”@Bucureşti

0

Publicat la 24 Aug 2010, de către mada, în Conferinţe, Muzică

Festivalul Internaţional “Johann Strauss”, unul dintre momentele de vârf ale verii culturale din Bucureşti, a avut duminică seară, la Ateneul Român, concertul de deschidere.

Un omagiu adus valsului şi epocii în care balurile grandioase erau cele mai aşteptate evenimente mondene, festivalul aduce publicului parfumul vremurilor de atunci, prin intermediul unor adevărate perle muzicale. Festivalul Internaţional “Johann Strauss” continuă până în 29 august.

Concertele vor avea loc la Muzeul Naţional Cotroceni, la sediul Asociaţiei Române a Iubitorilor Valsului şi la Catedrala “Sfântul Iosif”, informează TVR.

Din program:

marţi, 24 august 2010, ora 19.00
Concert de valsuri,
în interpretarea Cvartetului Artmusik şi dirijat de Iosif Ion Prunner.

Cvartetul Artmusik are în componenţa sa patru dintre cei mai experimentaţi şi talentaţi membri ai Filarmonicii “George Enescu”: Marius Biclea – vioara I, Emil Stegar – vioara a II-a, Florin Matei – violă, Dan Joitoiu – violoncel. Cei patru artişti instrumentişti au o bogată activitate artistică şi concertistică, concretizată în numeroase concerte solistice, camerale sau simfonice, pe majoritatea scenelor româneşti, dar şi în oraşe cu tradiţie din Europa, America de Sud sau Japonia.

Dirijorul Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” şi apoi Universitatea de Muzică din Bucureşti. După absolvire a fost angajat la Filarmonica “Geroge Enescu” din Bucureşti, unde a dirijat concerte susţinute de Orchestra Simfonică şi Orchestra de Cameră ale Filarmonicii. A colaborat cu Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio, fiind invitat să susţină spectacole şi la Opera Naţională Română. A susţinut concerte şi în Germania, Spania, Franţa, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elveţia, Bulgaria. În anul 2007 a fost invitat alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian şi o distribuţie cuprinzând artişti renumiţi, să prezinte o producţie cu “Recviemul” de Verdi, la San Sebastian, Toulouse şi Paris. În anul 2003 i-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.

În cadrul concertului vor figura lucrări celebre semnate Iosif Ivanovici, Gioachino Rossini, Johann Strauss, Johannes Brahms, Frederic Chopin, Josef Strauss.
-- joi, 26 august 2010, ora 11.00
Conferinţa
“Nimic eroic. Finalul trist al concertelor lui Johann Strauss la Bucureşti”,
susţinută de dr. Thomas Aigner, directorul Colecţiei de Muzică a Bibliotecii din Primăria Vienei.Dr. Thomas Aigner şi-a susţinut doctoratul în studii muzicale la Universitatea din Viena, între anii 1985 – 2000 desfăşurând diferite activităţi la Conservatorul Municipalităţii Viena, devenit Conservatorul Viena (Universitate privată). Din anul 2000 este directorul Colecţiei de Muzică a Bibliotecii din Primăria Vienei. A susţinut numeroase conferinţe şi a publicat un număr mare de lucrări privind muzica secolelor XIX şi XX. O pondere deosebită în aceste lucrări o deţin viaţa şi opera lui Johann Strauss.
Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere