“Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie” @Ceainăria ACT

0

Publicat la 16 Iun 2010, de către mada, în Ceainării, Teatru, Timp liber

Audiţie de teatru radiofonic
Ceainăria Teatrul Act, 16 Iunie, 18:30

1032753 1   Maldoror   biografia sentimentală a unui criminal în serie @Ceainăria ACT

Teatrul Radiofonic pentru prima dată la “Sala de Lectură”, pentru prima dată într-un spaţiu neconvenţional, relaxat şi accesibil tuturor iubitorilor de teatru. Dacă ai scăpat de grijile sesiunii, ale serviciului şi vrei pur şi simplu să te bucuri de răcoare, poţi participa la prima audiţie dintr-un nou proiect organizat în parteneriat de Radio România – Teatrul Naţional Radiofonic şi Fundaţia Cultural Artistică Teatrul ACT.
Ai ocazia să o întâlneşti pe regizoarea Ilinca Stihi, care va răspunde tuturor întrebărilor şi ne va face o frumoasă prezentare înainte de piesă. Redacţia Teatru a Radio Romania a înscris spectacolul “Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie, după difuzarea în premieră la Radio România Cultural (7 martie 20101), la International Festival of Radio Plays and Documentary Radio Drama – Prix Marulic, prestigioasă manifestare artistică organizată de Departamentul de Teatru al Radiodifuziunii din Croaţia care s-a desfăşurat în perioada 15-21 mai, 2010.
Ilinca Stihi construieşte o continuitate între confuzia disperată a Tânărului, atras de un experimentalism al ororii fără nici o măsură în ordine morală, şi plăcerea, distilată până la cea mai pură esenţă, încercată de Maldoror atunci când făptuieşte, cu delicii, gama întreagă a bestialităţii. Vocile reunite ale celor două personaje realizează transferul temei din realitatea poetică a secolului al XIX-lea, în cea a lumii de astăzi: răul experimentat din raţiuni fals estetice şi din dorinţa de a sfida Legea.

“Maldoror – confesiunea sentimentală a unui criminal în serie” trimite la personajul operei poetice a lui Lautréamont, “Les Chant de Maldoror”, si face parte dintr-un triptic sonor care cuprinde scenarii originale, semnate de Ilinca Stihi, pornind de la universuri poetice de mare anvergură. Următoarea lucrare este inspirata din “Un saison en enfer” de Arthur Rimbaud, iar ultima parte are ca punct de plecare “Aurelia” de Gérard de Nerval.

Avand ca supra-titluri, Infernul, Purgatoriul şi Paradisul artificial, fiecare eseu sonor conturează, ca un arc peste timp, câte o dimensiune a spiritului contemporan în dialog direct cu reflexia ei poetică surprinsă de acuitatea artistului modern într-un moment de mare sensibilitate şi vizionarism al culturii franceze, în timpul celei de a doua jumătăţi a secolului XIX.

Interferenţele între universul liric al lui Lautréamont şi lumea Tânărului se stabilesc având drept punct central fascinaţia exercitată de experimentarea răului; autoarea scenariului constată relativizarea tot mai accentuată a limitei dintre bine şi rău, dizolvarea reperelor care le separă şi care generează în cultura europeană modernă, ca şi pentru cea contemporană, apariţia unor prezenţe imaginare în a căror serie luciferică se înscrie şi Maldoror.

Undeva în România acestor zile, într-un apartament ca atâtea altele, Tânărul se simte sufocat de clişeele unei existenţe standardizate între super-market şi entertaiment-ul devenit la fel de banal ca shoping-ul în consumismul generalizat; în acest context frustrant, singura evadare posibilă pentru Tânar rămâne aceea într-un paradis iluzoriu, în care sursa de adrenalină este experienţa comiterii interdicţiei, a încălcării Legii; doar aşa senzualitatea mai poate fi făcută să palpite. De aceea, personajul afirmă: ”Ce altceva să faci decât să rupi gâtul unuia, ca la pui, şi să te uiţi cum curge sângele. De curiozitate, e ca la Discovery; de curiozitate poţi să-l tai şi în două şi să-l scotoceşti prin măruntaie. Cool! Nuanţele sunt vii”. O viaţă fără orizont căreia doar imaginea publicitară a Fetei de la paiş’pe îi mai aduce ceva culoare.

Fata de la pai’şpe, Mama, Tata, Groparul sunt personaje care apropie traseul Tânărului de cel al lui Maldoror şi îl completează.

  • Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Durata 50′


Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

  • „Prix Marulic” pentru Teatrul Naţional Radiofonic
    Spectacolul radiofonic “Maldoror sau Biografia sentimentală a unui criminal în serie”, având-o ca scenarist şi regizor pe Ilinca Stihi (producţia Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune), este câştigătorul premiului al II-lea la Festivalul Internaţional
  • Teatru & Ceai@ACT
    Bucureşti, 29 septembrie, Ceianărie Sala de Lectură, ora 19:oo Prima întâlnire, are ca subiect al audiţiei spectacolul “Rătăcirile Marelui Macabru” de Michel de Ghelderode, traducerea Anca Măniuţiu, adaptarea radiofonică şi regia artistică Ilinca Stihi; în distribuţie:
  • Creşte prin teatru
    Un proiect UPC şi Teatrul Ion Creangă 18 septembrie 2010 – 18 decembrie 2010 Sub îndrumarea unui expert în artă dramatică şi a unui psiholog, atelierele urmăresc dezvoltarea personalităţii copiilor şi a abilităţilor de comunicare, precum
  • “Sufleurul fricii”@Radio România Actualităţi
    Sâmbătă, 6 noiembrie, ora 23:00, Radio România Actualităţi Matei Vişniec, autorul textului, face o radiogradie a lumii al cărei motor este frica, indusă prin toate mijloacele. Frica este propagată până în cel mai îndepărtat şi
  • Premiera radiofonică:“Apărarea lui Galilei” – Dialog despre prudenţă şi iubire
    Luni,  25 octombrie 2010, de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic Teatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 25 octombrie 2010, de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic, unde va avea loc audiţia cu public a spectacolului 

Lasă o părere