Spectacolul “Spărgătorul de nuci”, pe scenă şi pe gheaţă

0

Posted on : 21-Dec-2010 | By : mada | In : Operă, Spectacol

24 Decembrie 2010, ora 18:30, ONB

“A fost odată ca niciodată…” o sintagmă celebră prin intermediul căreia, generaţii întregi de copii intră în atmosfera magică a poveştilor.

Opera Naţională Bucureşti prezintă în ajunul Crăciunului spectacolul de balet “Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovsky. Magia sarbatorii de Crăciun face ca si cel mai mic şi neînsemnat dar oferit copiilor, de exemplu, un spărgător de nuci, să-i poarte în lumea poveştilor cu prinţi şi zâne.

Succes cu "Spargatorul de nuci"

Spectacolul de pe 24 decembrie de la ora 18:30 are în distribuţie artiştii ONB: Clara: Cristina Dijmaru(d.), Spărgătorul de nuci: Vlad Toader, Drosselmeyer: Antonel Oprescu, Fritz: Bogdan Cănilă, Zâna fondantelor: Laura Blică Toader, 3 soliste fulgi: Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Liliana Nică, 2 soliste valsul florilor: Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Soldatul: Vlad Mărculescu(d), Clown-ul: Andrei Nicolae, Păpuşa varză: Oana Bădănoiu, Boaba de cafea: Takashi Okita(d), Regele Şoarecilor: Virgil Ciocoiu(d), Dansul spaniol: Bianca Stoicheciu, Alexandra Gavrilescu, Raul Oprea, Vlad Mărculescu(d), Dansul arab: Monica Petrică, Dansul chinez: Liliana Nică, Dansul rus: Magdalena Rădulescu, Bogdan Cănilă, Mihai Mezei, Figurinele de porţelan: Maki Shirase, Reina Amakasu, Diana Tudor, Olguţa Ilie, Mama: Gabriela Mocanu, Tata: George Mocanu, Bunica: Ileana Sora, Bunicul: Florin Mihalache.

Spectacolul este acompaniat de orchestra Operei condusă de Tiberiu Soare.

Spectacolul de balet clasic, în două acte, a intrat şi în repertoriul trupei Saint Petersburg State Ballet on Ice. Publicul bucureştean va putea să retraiască minunata poveste de Crăciun, “Spărgătorul de nuci” în 21 ianuarie 2011, la Sala Palatului.

Înfiinţat ca o alternativă la baletul clasic, “The Saint – Petersburg State Ballet on Ice” realizează spectacole desăvârşite prin îmbinarea figurilor sportive de patinaj cu baletul clasic rusesc.

În ultimii cinci ani, această producţie a fost interpretate cu succes pe cele mai renumite scene din SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda sau Malta, oferind de fiecare data feeria unică generată de dansul pe gheaţă a celor mai experimentaţi patinatori din lume.
The Saint – Petersburg State Ballet on Ice a sustinut peste 7000 de spectacole la nivel international, prezentand de fiecare data un amestec remarcabil de forme de arta, oferind inovatie si spectacol.

“Spărgătorul de nuci”, creat de P.I. Ceaikovsky, a avut premiera pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.

Seri de Poveste 2010 – a patra iarnă pe tărâmul poveştilor@Cărtureşti

0

Posted on : 11-Dec-2010 | By : mada | In : Copii

Între 13 – 18 decembrie, Fundaţia Principesa Margareta a României şi Cărtureşti îi invită pe toţi copiii iubitori de basme, fie ei cuminţi sau năzdrăvani, într-o călătorie fermecată pe tărămul poveştilor.
Pentru al patrulea decembrie consecutiv, cei mici sunt aşteptaţi în jurul bradului împodobit din mansarda librăriei Cărtureşti din Arthur Verona în fiecare seară, începând cu ora 19.00.

http://blog.carturesti.ro/wp-content/uploads/2010/12/vizual-seri-de-poveste.jpg
Însoţiţi de povestitori celebri, înconjuraţi de cărţi, într-o atmosferă de sărbătoare, cei mici vor porni la drum pe urmele eroilor preferaţi, într-o lume de basm, presarată cu suprize.

Pe parcursul celor şase seri tematice, copiii vor descoperi că, pentru a fi spuse, poveştile nu au întotdeauna nevoie de cuvinte: personajele de poveste pot prinde viaţă şi prin intermediul desenului, al diapozitivelor, al fotografiei, prin muzică, teatru de păpuşi sau mimă.
Scopul proiectului este de a-i familiariza pe copii cu poveştile clasice, de a încuraja lectura, dar şi de a oferi celor mici o alternativă de petrecere a timpului liber, departe de televizor şi calculator.

Programul “Serilor de Poveste”
Serile de Poveste vor debuta luni 13 decembrie cu o poveste muzicală, cântată de mezzo-soprana  Caludia Maru Hanghiuc de la Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian”.
Marţi 14 decembrie poveştile spuse de Eugen Cristea şi Cristina Deleanu vor fi însoţite de diafilme.
Miercuri 15 decembrie, povestea serii va fi spusă de păpuşile create şi mânuite de copii şi vârstnici  de la Centrul Generaţii al Fundaţiei Principesa Margareta a României.
Joi 16 decembrie, este seara de desen de poveste, iar desenatorul surpriză va da viaţă personajelor de basm evocate de povestitorii Alexandru Arşinel (de la 18.30), Bianca Brad, Liana Stanciu şi George Mihăiţă. Seara este dedicată de organizatori sponsorului PointMax.
Vineri 17 decembrie, Adelaida Zamfira şi Nicolae Nastasia vor crea prim mimă şi gest personaje şi întâmplări de basm, iar NCRR (Noul Cinematograf al Regizorului Român) va oferi copiilor 3 scurt metraje ale marelui pionier al filmului mut, Charlie Chaplin, într-o seară dedicată poveştilor fără cuvinte.
Serile de Poveste 2010 se încheie sâmbătă 18 decembrie cu o seară de fotografie de poveste. Cei mici vor fi invitaţi să vadă lumea prin lentilele aparatului de fotografiat, îndrumaţi de Alice în ţara minunilor şi de Pălărierul Nebun. Aparatele foto sunt oferite de Kodak iar seara este organizată împreună cu Atelierul de Croit Imagini.

CMU Kids şi PointMax, companiile care sponsorizează “Serile de Poveste”, contribuie la “Fondul special pentru copii” – un proiect prin care Fundaţia Principesa Margareta a României oferă ajutoare punctuale unor copii aflaţi în situaţii familiale şi sociale deosebit de grave.

Sponsori: CMU Kids, PointMax
Cu sprijinul: Atelierul de Croit Imagini, Fulga, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Asociaţia Culturală Macondo, Noul Cinematograf al Regizorului Român
Parteneri media: România Liberă, Şapte Seri, Elevate, Smart Woman, Urbankid.ro, Gradinite.com

Festivalul Internaţional de Teatru pentru copii 100,1.000,1.000.000 de poveşti

0

Posted on : 27-Sep-2010 | By : mada | In : Copii, Festivaluri, Teatru

Organizat de Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, 2-9 octombie 2010

Unul dintre cele mai importante Festivaluri de teatru pentru copii îşi deschide porţile la început de toamnă. De această dată, spectacolele se vor desfăşura la Sala Rapsodia, pe Lipscani, în centrul vechi al Capitalei, la Sala Studio a Teatrului de Comedie şi în grădiniţele şi şcolile bucureştene.

Spectacole lectură, seminarii, reprezentaţii interactive, jocuri şi multă distracţie pentru cei mici. Acestea par a fi ingredientele Festivalului de anul acesta. Nu rata întâlnirea cu Aladin, Alice în ţara minunilor sau Alba- ca-zăpada şi cei şapte pitici.

img627lng2 2 Festivalul Internaţional de Teatru pentru copii 100,1.000,1.000.000 de poveşti

Festivalul este structurat pe două sectiuni de spectacole adresate urmatoarelor categorii de vârsta: 0-4 ani si 4-12 ani. Teatrul îşi deschide porţile pentru poveşti noi, năzbâtii şi gânduri frumoase. Copii, începe Festivalul!

“Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” deschide stagiunea Teatrului Naţional pentru Copii

0

Posted on : 25-Sep-2010 | By : mada | In : Copii, Teatru

26 septembrie, ora 11:00, sala 99, TNB

Cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, “cifra soarelui aducător de sănătate”, se va deschide duminică, 26 septembrie 2010, la ora 11,00, în sala 99 a Teatrului Naţional Bucureşti cu spectacolul “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, informează Agerpres.

Gazdele micilor spectatori vor fi, ca şi în anii precedenţi, Magicianul (Marian Râlea), Buna Poveştilor (Adina Cristescu), Clovnul cel Trist (Gabriel Spahiu) alături de mulţi alţi eroi din poveşti.

De-a lungul stagiunii vor fi reitinerate traseele teatrale care au făcut deliciul stagiunilor precedente, spectacole care i-au adus proiectului recunoaştere, faimă, laude şi aprecieri.

“În cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii vom încerca să refacem traseul poveştilor jucate din 2001 până azi.
Scena este locul unde îţi poţi înfrânge teama, emoţiile şi, cine ştie, poate îţi vei descoperi talentul ascuns. Pe scenă, îţi poţi continua joaca – este mai educativ decât în faţa blocului. La Teatrul Naţional pentru Copii, cei mici pot descoperi lumea magică a scenei. Cu ajutorul reflectoarelor, a măştilor, a costumelor poţi deveni Erou din Poveste”, se arată în comunicatul citat.

În spectacolele din cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, copiii-spectatori vor deveni protagoniştii poveştilor lui Mihai Eminescu, Petre Ispirescu şi ale Domnului Caragiale. De asemenea, nu vor lipsi traseele iniţiatice ale Jocului de-a Teatrul şi ale Jocului de-a Shakespeare.

Poveştile românilor legate de mitologia populară vor aduce pe scenă Duhurile Bune, dar şi pe cele Rele. Sărbătorile anotimpurilor, cu toată încărcătura lor de mister, vor întregi cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii.

Teatrul face parte din cultura naţională. Odată ajunşi pe scenă şi participând la un spectacol teatral, cei mici se vor întoarce mai târziu, când vor creşte mari sau când vor deveni şi ei părinţi şi bunici, cunoscând drumul, la Teatru; şi din nou vor fi fascinaţi de miracolul scenei, pe care-l vor regăsi foarte probabil cu acelaşi suflet de copil, se mai arată în comunicatul TNB.

Iniţiatorul acestui proiect, actorul Marian Râlea, a fost răsplătit, după şapte stagiuni pline de evenimente, cu “Premiul special pentru teatrul de copii”, la Gala Premiilor UNITER.