Provocarea de a fi român cu Sandra Pralong

0

Posted on : 11-Dec-2010 | By : mada | In : Conferinţe

În cadrul Conferinţelor TNB este invitată Sandra Pralong. Duminică, 12 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, Sandra Pralong va conferentia pe tema Provocarea de a fi român.

4c4713449dfae Provocarea de a fi român cu Sandra Pralong

În această conferinţă, Sandra Pralong evaluează, prin intermediul experienţelor trăite, caracteristicile şi nevoile noastre, încercând să răspundă la o întrebare ce ne-o punem adesea: De ce suntem frustraţi? Şi ce putem face?

După o adolescenţă petrecută în România, studii în Elveţia, Franţa şi Statele Unite, şi o viaţă profesională care o poartă de la Paris la New York, Sandra Pralong se întoarce la Bucureşti în 1990 pentru a pune bazele Fundaţiei Soros şi a permite astfel românilor să beneficieze de bursele şi programele fundaţiei. Urmează apoi 2 ani ca şi Consilier la Cotroceni sub mandatul Preşedintelui Constantinescu, o carieră în sistemul Naţiunilor Unite şi lansarea unei fundaţii care călăuzeşte tinerii români spre etică şi civilitate. La 20 de ani de la întoarcere, Sandra Pralong coordonează volumul “De ce m-am întors în România” pentru a permite unor personalităţi să-şi aştearnă în scris motivele revenirii şi impresiile despre acasă.

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.

Adunate într-o colecţie de DVD-uri care-şi propune să pastreze aceste mărturii de întelepciune, cultura şi civilizaţie, 32 dintre conferinţele stagiunilor anterioare pot fi achizitionate la agenţia de bilete sau în foaierele sălilor înainte sau după spectacole.

“Vreau şi eu să fiu revizuit” @Clubul Filantropia

0

Posted on : 11-Dec-2010 | By : mada | In : Conferinţe

Cărtureşti Verona, 17 decembrie 2010

La Clubul Filantropia, Zoltan Rostas, Vintilă Mihăilescu şi Mihai Coman, moderaţi de Şerban Anghelescu vin să discute despre cartea Mihai Pop – “Vreau şi eu să fiu revizuit”.

1040263 1 Vreau şi eu să fiu revizuit @Clubul Filantropia
În jurul numelui Mihai Pop s-a născut o serie întreagă de enigme. Discuţiile din cadrul Clubului încearcă să descopere de ce oare nu a pomenit Mihai Pop de publicistica sa din anii 30? De ce a publicat sub pseudonim? De ce şi-a mai dezvăluit pseudonimul autorului dicţionarului, dacă nu a mai vrut să se vorbească despre această producţie? Cum de nu s-a găsit nici un discipol al profesorului care să fi publicat şi/sau comentat textele publicate? Mai ales că Mihai Pop, chiar dacă nu a vorbit despre ele, nici nu le-a renegat.      Clubul Filantropia se compune din etnologi, antropologi, sociologi, psihologi etc., iubitori de oameni vii, de teme la fel de vii şi de aprige dezbateri.

În librăria Cărtureşti MŢR (LA NUIELE), începând din 2009, mensualmente se produc lansări – dezbateri de carte etno-socio-psiho-demo-…

Vineri, 17 decembrie, de la ora 19.00, vorbeşte despre cartea Mihai Pop – “Vreau şi eu să fiu revizuit” – Publicistică din anii 1937-1940, Antologie de Zoltán Rostás, apărută de curând la Editura Paideia

Invitaţi:

  • Zoltán Rostás – sociolog
  • Vintilă Mihăilescu – antropolog
  • Mihai Coman – antropolog

Moderator:
Şerban Anghelescu – etnolog

130 de ani la Biblioteca Pedagogică

0

Posted on : 07-Dec-2010 | By : mada | In : Conferinţe, Cărţi, Eveniment, Expoziţii

Miercuri, 8 Decembrie 2010 , ora 19.48

Biblioteca Pedagogică Natională „I.C. Petrescu” a luat fiintă la 18 decembrie 1880, odată cu Şcoala Normală Superioară din Bucureşti. Biblioteca Pedagogică deserveşte în principal cadrele didactice şi cercetătorii, elevii şi studentii, beneficiind de cea mai bogată colectie de publicatii din domeniul pedagogiei şi a ştiintelor educatiei. În fondurile sale, care însumează jumătate de milion de volume din toate domeniile cunoaşterii, sunt înglobate colectii care au apartinut unor prestigioase institutii de învătământ şi cultură, precum şi fonduri ale bibliotecilor unor mari personalităti.

Biblioteca Pedagogică Natională „I.C. Petrescu” este o bibliotecă specializată, de drept public, de importantă natională, cu personalitate juridică, fiind subordonată Ministerului Educatiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi reprezintă un for metodologic pentru bibliotecile şcolare şi ale caselor corpului didactic din România. Biblioteca Pedagogică editează publicatii de specialitate care vin în sprijinul procesului de învătământ, bibliografii, biografii ale pedagogilor români şi antologii din domeniul literaturii de specialitate.

De-a lungul timpului, Biblioteca Pedagogică Natională „I.C. Petrescu” a dezvoltat numeroase parteneriate şi proiecte cu institutii similare, precum şi cu alte institutii de învătământ şi cultură, institute de cercetare, ambasade, având un rol major în dezvoltarea învătământului preuniversitar, şi nu numai. Centrul de Informare şi Resurse „American Corner” Bucureşti, găzduit de Biblioteca Pedagogică, marchează cu acest prilej şi sărbătorirea a 130 de ani de prietenie româno-americană, în vreme ce „Biblioteca  Indiană” sărbătoreşte 10 ani de existentă. Biblioteca Pedagogică găzduieşte singurul Muzeu Pedagogic din tară, care împlineşte un veac de existentă. Se împlineşte totodată o jumătate de veac de când Biblioteca Pedagogică îşi desfăşoară activitatea în vila ilustrului avocat Istrate Micescu, bijuterie  arhitecturală purtând amprenta maestrului Cristofor Cerchez. Personalităti de seamă au păşit în acest lăcaş al cunoaşterii, lăsând o  urmă a trecerii lor în Cartea de Onoare.
În program:

Cuvânt de deschidere din partea autoritătilor şi a unor reprezentanti din domeniile învătământului şi culturii

  • Sesiune de comunicări ştiintifice ale unor personalităţi din domeniul pedagogiei şi ştiintelor educaţiei
  • Expoziţii de carte, pictură s.a.
  • Program artistic

Conferinţele Enrique Lynch în România

0

Posted on : 27-Nov-2010 | By : mada | In : Conferinţe

Vineri, 3 Dec.2010, ora 18:00, ICR

Important filozof spaniol în dialog cu Victor Neumann şi cu Horia Roman Patapievici

Filozoful spaniol Enrique Lynch va dialoga, la începutul lunii decembrie, despre fundamentele filozofice ale Europei cu importanți eseişti români: Victor Neumann, la Timişoara, şi Horia-Roman Patapievici, la Bucureşti. Întâlnirile, organizate de Institutul Cervantes din Bucureşti în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Universitatea de Vest din Timişoara, au loc în cadrul ciclului de conferinţe intitulat Gândind la Europa.

art 88911 afis Conferinţele Enrique Lynch în România

La Bucureşti, dialogul cu Horia-Roman Patapievici va fi găzduit de Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), vineri, 3 decembrie, de la ora 18.00.

Enrique Lynch s-a născut la Buenos Aires şi trăieşte la Barcelona din 1976. A studiat Filozofia la Universitatea din Buenos Aires şi a obţinut titlul de doctor la Universitatea din Barcelona. Şi-a urmat studiile postdoctorale la Universitatea Paris I, Pantheon-Sorbonne, iar în prezent este profesor de Estetică la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Barcelona. A susţinut cursuri şi conferinţe la numeroase universităţi şi institute de cercetare din Spania, Europa şi America de Sud.

A tradus peste 20 de cărţi de filozofie contemporană şi a coordonat colecţii de eseistică şi filozofie publicate de edituri precum Gedisa, Destino şi Muchnik. Este autorul volumelor Hobbes (1987), Lecţia Sheherezadei: Filozofie şi naraţiune (1987, 1995), Iscoditorul: Încercări despre filozofie şi literatură (1990), Dionisos culcat deasupra unui tigru: trecând prin Nietzsche şi teoria limbajului (1993), Proză şi circumstanţă (1999) şi Televiziunea: oglinda împărăţiei (2000). Colaborează constant la importante cotidiene şi reviste din Spania şi America de Sud.