Festivalul Naţional de Folk – Om Bun, 20 de ani

0

Posted on : 13-Dec-2010 | By : mada | In : Uncategorized

Duminică, 12 Dec.2010,ora 18:oo, Sala Palatului

Festivalul Naţional de Folk – Om Bun va avea loc pe data de 12 decembrie 2010 la Sala Palatului, începând cu ora 18:00.

http://www.salapalatului.ro/poze_evenimente/ombun.jpg

Festivalul Naţional “Om Bun” este evenimentul folk cu cea mai îindelungată existenţă şi va serba în acest an cea de a 20-a ediţie.

Pe scena Sălii Palatului vor urca cei mai mari artişti de Folk din România, invitatul special fiind, legenda folk, Donovan Phillips Leitch.

Printre invitaţi se vor numara artişti ca, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Vasile Şeicaru, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Doru Stănculescu, George Nicolescu, Victor Socaciu şi câştigătorii ediţiilor precedente Ada Milea, Daniel Iancu, Maria Gheorghiu.

Preţul unui bilet este de 250 Ron pentru categoria VIP, 150 Ron – Categ I, 100 Ron – Categ II, 80 Ron – Categ III si 40 Ron – Categ IV.

Balerina Alina Cojocaru, nominalizată la Critics’ Circle National Dance Awards

0

Posted on : 08-Dec-2010 | By : mada | In : Uncategorized

Balerina Alina Cojocaru a fost nominalizată la Critics’ Circle National Dance Awards din Marea Britanie, distincţii ce vor fi acordate pe 24 ianuarie 2011, în cadrul unei gale ce va avea loc la Londra, informează ballet.co.uk, prin MEDIAFAX.

Alina Cojocaru este nominalizată la categoria “cea mai bună dansatoare”, alături de o altă balerină de la Royal Ballet, Marianella Nuñez, şi de o dansatoare a Teatrului Balşoi, Natalia Osipova.

 Balerina Alina Cojocaru, nominalizată la Critics Circle National Dance AwardsLa categoria “cel mai bun dansator”, au fost nominalizaţi de asemenea doi artişti ai Royal Ballet – Steven McRae şi Sergei Polunin -, alături de Ivan Vasiliev de la Balşoi.

De altfel, Teatrul Balşoi a fost nominalizat la categoria “cea mai bună companie de dans străină”, alături de Danza Contemporanea De Cuba şi Mark Morris Dance Group din SUA.

La categoria “cea mai bună coregrafie clasică”, au fost nominalizaţi:

  • Kim Brandstrup, pentru “Goldberg” (The Linbury Studio Theatre),
  • Mikhail Messerer, pentru “Laurencia” de Vakhtang Chabukiani, producţie realizată cu The Mikhailovsky Ballet şi London Coliseum, şi
  • Liam Scarlett, pentru “Asphodel Meadows” (Royal Ballet).

Trofeul pentru cea mai bună coregrafie modernă este disputat de

  • Sidi Larbi Cherkaoui, pentru “Babel’ And ‘Faun” (în cadrul programului “In The Spirit Of Diaghilev”),
  • Michael Keegan-Dolan, pentru “The Rite Of Spring” (English National Opera), şi
  • Russell Maliphant, pentru “Afterlight” (în cadrul programului “In The Spirit Of Diaghilev”).

Aceste premii, ce includ 10 categorii, au fost instituite în anul 2000 pentru a celebra forţa şi varietatea culturii dansului în Marea Britanie, punând totodată în lumină oferta din acest domeniu. Acestea sunt singurele distincţii din Marea Britanie dedicate dansului şi acordate de profesionişti.

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în “Don Quijote”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Spărgătorul de nuci”, “Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină.

După succesul repurtat în “Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din “Lacul lebedelor”, “Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), “Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), “Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), “Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au mai adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon” (în coregrafia lui McMillan).

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din “Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”. A primit distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină în cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

În 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet “Don Quijote”, iar la începutul anului 2007, a susţinut, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet “Baiadera”, precum şi în luna mai a acestui an, în “Giselle”.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul “Giselle” din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

A început Concursul “Cea mai bună piesă românească a anului 2010″

0

Posted on : 19-Nov-2010 | By : mada | In : Uncategorized

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a început să primească piese de teatru pentru înscrierea în Concursul de dramaturgie “Cea mai bună piesă românească a anului”, ediţia 2010, informează un comunicat al instituţiei.

Autorii vor trimite piesele dactilografiate, într-un singur exemplar, nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, însoţite de un plic închis în care vor fi precizate datele de identificare ale autorului (nume, adresă, telefon, e-mail). Acelaşi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi înscris şi pe plicul cu datele de identificare.

Textele vor putea fi trimise până pe 15 ianuarie 2011 (data poştei), se mai arată în comunicatul UNITER.

Nu se primesc în concurs piese scurte (într-un act), dramatizări, piese publicate sau reprezentate public, iar textele înscrise în concurs nu se înapoiază.

Juriul va anunţa piesa câştigătoare la sfârşitul lunii martie 2011, iar Editura UNITEXT o va publica într-un volum ce va fi lansat la Gala Premiilor UNITER (aprilie/mai 2011), moment în care va fi înmânat şi premiul, se mai arată în comunicatul citat.

Înscrierea se poate face şi direct la Secretariatul UNITER.

Adresa poştală pentru înscrierea pieselor: Str. George Enescu 2-4, sector 1, Bucureşti, cod poştal 010305, cu menţiunea “Pentru Concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2010″.

Concursul, premiul şi tipărirea piesei câştigătoare sunt finanţate prin efortul şi sub egida Casei Regale a României.

Concursul “Cea mai bună piesă românească a anului 2009″ a fost câştigat de piesa “Natură moartă cu nepot obez”, de Ion Sapdaru.

Rezidenţă ICR @ Paris

0

Posted on : 17-Oct-2010 | By : mada | In : Uncategorized

Profesioniştii români din diferite domenii umaniste pot beneficia de rezidenţe de până la două luni la Institutul Cultural Român (ICR) de la Paris, a anunţat vineri, 15 octombrie 2010, printr-un comunicat de presă, ICR.

c1 tr Rezidenţă ICR @ Paris
3750 0 1 Rezidenţă ICR @ Paris

Programul, realizat cu sprijinul Ambasadei României în Franţa, oferă rezidenţe de o lună sau două (în funcţie de natura proiectului) la ICR Paris, însoţite de burse de 1.500 euro pentru o lună sau 2.500 euro pentru două luni.

Pe durata rezidenţei, bursierii au posibilitatea de a se consacra exclusiv unei activităţi de concepţie/creaţie şi producţie, de a stabili legături în mediile culturale şi profesionale specifice din Franţa şi de a contribui la crearea unui fond de proiecte pe care ICR Paris îl va promova.

Termenul-limită de depunere a dosarului pentru perioada ianuarie-iunie 2011 este 1 noiembrie 2010. Bursierii au obligaţia de a produce, la sfârşitul perioadei de rezidenţă, un proiect remis conducerii ICR Paris. Creaţiile produse în cursul acestei rezidenţe vor purta menţiunea “Realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris” şi logo-ul institutului, în orice acţiune publică.

Condiţii de eligibilitate pentru programul de rezidenţă sunt: cetăţenia română sau cetăţenia Republicii Moldova, cunoaşterea limbii române, cunoaşterea limbii franceze şi/sau engleze, prezentarea unui pre-proiect de arte plastice, arhitectură, literatură, critică literară şi critică de artă, jurnalism, film, teatru, muzică, management cultural, muzeologie şi patrimoniu.

Adresa la care se trimit documentele: Institut Culturel Roumain – Concours résidences de création, 1 rue de l’Exposition 75007 Paris, France, e-mail : institut@institut-roumain.org.