Icoane bănăţene@MŢR

0

Posted on : 18-Dec-2010 | By : mada | In : Expoziţii

Muzeul Ţăranului Român vă aşteaptă în perioada 15 dec.2010-7 ian.2011, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziţiei Icoane bănăţene.
art 91251 afis icoane Icoane bănăţene@MŢR

Icoanele prezentate în expoziţie au fost descoperite de către scriitorul Toma George Maiorescu în a doua jumătate a anilor ‘60 în urma unor cercetări sistematice în doua sate, Ştinotari şi Cărbunari, situate pe Muntele Gheorghe (Munţii Banatului). Locuitorii celor două sate, cunoscuţi sub numele de bufeni, erau olteni veniţi în sudul Banatului şi a căror ocupaţie era cărbunăritul. Este foarte probabil că a existat în zonă un centru de pictură a icoanelor pe sticlă, în apropierea Muntelui Gheorghe.

Multe dintre acestea cuprind scene din Vechiul Testament, care nu au mai fost abordate de meşterii ţărani de până atunci, remarcându-se printr-o “libertate absolut fantastică de desen şi culoare” (culori tari roşu, albastru şi verde), dar şi printr-o certă influenţă catolică.

Majoritatea icoanelor din această colecţie – cea mai veche este datată 1838 – sunt pictate pe sticlă, colecţionarul fiind atras de ele datorită “libertăţii de expresie formidabilă a iconarilor”.


Expoziţia poate fi vizitată până pe 7 ianuarie, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00, la Sala Irina Nicolau. Intrarea este liberă.

“De Sărbători”@TNB

0

Posted on : 16-Dec-2010 | By : mada | In : Expoziţii

Teatrul Naţional, 14 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2010

În ajun de Crăciun, Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” îşi întâmpină spectatorii nu doar cu cele mai solicitate premiere, ci şi cu o nouă expoziţie, în cadrul programului recent lansat, TNB PARATEATRAL-VIZUAL.
“De Sărbători” se intitulează, simplu, expoziţia pictorului naiv, totodată sculptor iconograf şi poet ţăran, Gheorghe Ciobanu.
Lucrările sale, cu o anecdotică bogată inspirată din lumea magică a satului, adevărată bucurie a ochiului sunt expuse şi pot fi cumpărate până la sfârşitul lunii ianuarie 2011.

1040274 1 De Sărbători@TNB

Gheorghe Ciobanu este un nume deja consacrat în galeria de azi a pictorilor naivi , cu un palmares bogat de expoziţii în ţară şi în străinătate. Crezul lui artistic conţine un minunat mesaj de optimism şi, de aceea, expoziţia sa trebuie privită şi primită ca un adevărat cadou “De Sărbători”:
“Atâta frumuseţe a pus Dumnezeu în lumea aceasta, anume pentru bucuria oamenilor, încât n-ar trebui să existe pe lume oameni trişti, îngrijoraţi şi răi. Sigur, viaţa are barierele şi încercările ei, dar trebuie să ne facem timp şi să deschidem ochii larg, ca să conştientizăm frumuseţea lumii, perfecţiunea creaţiei Divine. “Bucuraţi-vă! Iubiţi-vă!” – ne-a învăţat Iisus Hristos, dar mulţi dintre noi trăim plini de furie şi de ură. Ne trebuie atât de puţin ca să fim fericiţi! Eu, când stau în genunchi şi pictez, mă rog la Dumnezeu să-mi dea şi mie puţină frumuseţe să pun în tablourile mele, din cea multă pe care el a pus-o în creaţia Sa. Iar când începe să se lege tabloul, să apară de sub pensulă, atunci simt o bucurie şi o plinătate care mă vindeă de toate relele şi mă face fericit?”

130 de ani la Biblioteca Pedagogică

0

Posted on : 07-Dec-2010 | By : mada | In : Conferinţe, Cărţi, Eveniment, Expoziţii

Miercuri, 8 Decembrie 2010 , ora 19.48

Biblioteca Pedagogică Natională „I.C. Petrescu” a luat fiintă la 18 decembrie 1880, odată cu Şcoala Normală Superioară din Bucureşti. Biblioteca Pedagogică deserveşte în principal cadrele didactice şi cercetătorii, elevii şi studentii, beneficiind de cea mai bogată colectie de publicatii din domeniul pedagogiei şi a ştiintelor educatiei. În fondurile sale, care însumează jumătate de milion de volume din toate domeniile cunoaşterii, sunt înglobate colectii care au apartinut unor prestigioase institutii de învătământ şi cultură, precum şi fonduri ale bibliotecilor unor mari personalităti.

Biblioteca Pedagogică Natională „I.C. Petrescu” este o bibliotecă specializată, de drept public, de importantă natională, cu personalitate juridică, fiind subordonată Ministerului Educatiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi reprezintă un for metodologic pentru bibliotecile şcolare şi ale caselor corpului didactic din România. Biblioteca Pedagogică editează publicatii de specialitate care vin în sprijinul procesului de învătământ, bibliografii, biografii ale pedagogilor români şi antologii din domeniul literaturii de specialitate.

De-a lungul timpului, Biblioteca Pedagogică Natională „I.C. Petrescu” a dezvoltat numeroase parteneriate şi proiecte cu institutii similare, precum şi cu alte institutii de învătământ şi cultură, institute de cercetare, ambasade, având un rol major în dezvoltarea învătământului preuniversitar, şi nu numai. Centrul de Informare şi Resurse „American Corner” Bucureşti, găzduit de Biblioteca Pedagogică, marchează cu acest prilej şi sărbătorirea a 130 de ani de prietenie româno-americană, în vreme ce „Biblioteca  Indiană” sărbătoreşte 10 ani de existentă. Biblioteca Pedagogică găzduieşte singurul Muzeu Pedagogic din tară, care împlineşte un veac de existentă. Se împlineşte totodată o jumătate de veac de când Biblioteca Pedagogică îşi desfăşoară activitatea în vila ilustrului avocat Istrate Micescu, bijuterie  arhitecturală purtând amprenta maestrului Cristofor Cerchez. Personalităti de seamă au păşit în acest lăcaş al cunoaşterii, lăsând o  urmă a trecerii lor în Cartea de Onoare.
În program:

Cuvânt de deschidere din partea autoritătilor şi a unor reprezentanti din domeniile învătământului şi culturii

  • Sesiune de comunicări ştiintifice ale unor personalităţi din domeniul pedagogiei şi ştiintelor educaţiei
  • Expoziţii de carte, pictură s.a.
  • Program artistic

“cARTE pentru ARTE”, ediţia a treia

0

Posted on : 05-Dec-2010 | By : mada | In : Cărţi, Expoziţii

Pe 9 decembrie 2010, de la ora 19.00, la Libraria Triptic (str. Alecu Russo nr. 8, Bucureşti) va avea loc cea de-a treia întâlnire din seria “cARTE pentru ARTE”.

A treia intalnire din seria "cARTE pentru ARTE"

Criticul de artă Mihai Plămădeală va prezenta albumele Teodor Moraru, Tudor Banuş şi Devis Grebu, publicate la Editura Institutului Cultural Român, în prezenţa artistului Teodor Moraru.

Întâlnirile din seria “cARTE pentru ARTE” fac parte din proiectul amplu “Editura ICR în librăriile bucureştene”, care prezintă apariții editoriale asociindu-le cu evenimente artistice și culturale – concerte, expoziții, lecții deschise.