Spectacolul “Spărgătorul de nuci”, pe scenă şi pe gheaţă

0

Posted on : 21-Dec-2010 | By : mada | In : Operă, Spectacol

24 Decembrie 2010, ora 18:30, ONB

“A fost odată ca niciodată…” o sintagmă celebră prin intermediul căreia, generaţii întregi de copii intră în atmosfera magică a poveştilor.

Opera Naţională Bucureşti prezintă în ajunul Crăciunului spectacolul de balet “Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovsky. Magia sarbatorii de Crăciun face ca si cel mai mic şi neînsemnat dar oferit copiilor, de exemplu, un spărgător de nuci, să-i poarte în lumea poveştilor cu prinţi şi zâne.

Succes cu "Spargatorul de nuci"

Spectacolul de pe 24 decembrie de la ora 18:30 are în distribuţie artiştii ONB: Clara: Cristina Dijmaru(d.), Spărgătorul de nuci: Vlad Toader, Drosselmeyer: Antonel Oprescu, Fritz: Bogdan Cănilă, Zâna fondantelor: Laura Blică Toader, 3 soliste fulgi: Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Liliana Nică, 2 soliste valsul florilor: Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Soldatul: Vlad Mărculescu(d), Clown-ul: Andrei Nicolae, Păpuşa varză: Oana Bădănoiu, Boaba de cafea: Takashi Okita(d), Regele Şoarecilor: Virgil Ciocoiu(d), Dansul spaniol: Bianca Stoicheciu, Alexandra Gavrilescu, Raul Oprea, Vlad Mărculescu(d), Dansul arab: Monica Petrică, Dansul chinez: Liliana Nică, Dansul rus: Magdalena Rădulescu, Bogdan Cănilă, Mihai Mezei, Figurinele de porţelan: Maki Shirase, Reina Amakasu, Diana Tudor, Olguţa Ilie, Mama: Gabriela Mocanu, Tata: George Mocanu, Bunica: Ileana Sora, Bunicul: Florin Mihalache.

Spectacolul este acompaniat de orchestra Operei condusă de Tiberiu Soare.

Spectacolul de balet clasic, în două acte, a intrat şi în repertoriul trupei Saint Petersburg State Ballet on Ice. Publicul bucureştean va putea să retraiască minunata poveste de Crăciun, “Spărgătorul de nuci” în 21 ianuarie 2011, la Sala Palatului.

Înfiinţat ca o alternativă la baletul clasic, “The Saint – Petersburg State Ballet on Ice” realizează spectacole desăvârşite prin îmbinarea figurilor sportive de patinaj cu baletul clasic rusesc.

În ultimii cinci ani, această producţie a fost interpretate cu succes pe cele mai renumite scene din SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda sau Malta, oferind de fiecare data feeria unică generată de dansul pe gheaţă a celor mai experimentaţi patinatori din lume.
The Saint – Petersburg State Ballet on Ice a sustinut peste 7000 de spectacole la nivel international, prezentand de fiecare data un amestec remarcabil de forme de arta, oferind inovatie si spectacol.

“Spărgătorul de nuci”, creat de P.I. Ceaikovsky, a avut premiera pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.

“Maratonul Revelionului” @ Opera Naţională Bucureşti

0

Posted on : 20-Dec-2010 | By : mada | In : Operă

Opera Naţională Bucureşti (ONB) va organiza şi în acest an Maratonul Revelionului, spectacolul propus publicului fiind celebra operetă compusă de Johann Strauss-fiul “Liliacul”, o producţie – scenografie şi regie – a celebrului teatru liric londonez Royal Opera House (Covent Garden), a anunţat Departamentul Imagine, Promovare, Comunicare al ONB.

 Maratonul Revelionului @ Opera Naţională Bucureşti


Din distribuţie
vor face parte artiştii Marian Pop, Crina Zancu, Petre Burcă, Antonela Bârnat (debut), Lucian Corchiş, Daniel Filipescu, Mihaela Stanciu, Vasile Chişiu, Simona Neagu, Alin Mânzat. Rolul lui Frosch va fi interpretat de Pavel Bartoş, actor al Teatrului Odeon.

Baritonul Marian Pop, solist de talie internaţională care va interpreta rolul lui Eisenstein, a fost aplaudat pe scene din străinătate precum Florida Grand Opera, Michigan Opera Theatre, Opera din Philadelphia, Teatrul din Basel, Staatsoper Stuttgart, Vienna Staatsoper.

Momentele de balet vor fi interpretate de Laura Blică-Toader, Vlad Toader, Monica Petrică.

Soliştii vocali, balerinii, orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu, vor evolua sub bagheta dirijorului Vlad Conta, pe lângă artiştii menţionaţi, la fel ca în fiecare an, o serie de invitaţi surpriză urmând să participe la “Balul prinţului Orlofsky” din actul al II-lea.

Potrivit sursei citate, pentru al cincilea an consecutiv, spectatorii se vor bucura de o seară specială, îmbinând muzică clasică, o reprezentaţie artistică de calitate, o distribuţie de excepţie, urmate – pentru cei care aleg să îşi petreacă noaptea de Revelion la ONB – de cina festivă, tombolă, foc de artificii şi alte surprize.
Întregul eveniment este reunit sub titlul “Maratonul Revelionului la Opera Naţională Bucureşti”, devenit în noiembrie 2010 marcă înregistrată.
Spectacolul va începe la ora 18,00. Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a ONB şi pe site-ul www.bilet.ro.

ONB a oferit, în anul 2005, pentru prima oară publicului, şansa de a petrece momentul unic al nopţii dintre ani în sala şi în foaierul teatrului liric.

“Evgheni Oneghin” în interpretarea a doi solişti de talie internaţională@ONB

0

Posted on : 16-Dec-2010 | By : mada | In : Operă

Vineri, 17 decembrie, ora 18:30, ONB

Baritonul   rus Boris Statsenko este Oneghin, iar soprana de origine bulgară Zvetelina Vassileva este Tatiana.

1040428 1 Evgheni Oneghin în interpretarea a doi solişti de talie internaţională@ONB

Statsenko a urmat studiile de canto la Conservatorul de Stat din Moscova şi este laureat a numeroase competiţii lirice, precum Concursul “Glinka” (1987), Concursul “Maria Callas” de la Atena (1989) şi Concursul “Ceaikovski” de la Moscova (1990). În 1990 a devenit solist al Teatrului Mare din Moscova, unde a interpretat partituri dificile, precum rolul titular din opera “Evgheni Oneghin” (Piotr Ilici Ceaikovski) şi Giorgio Germont din “La Traviata” (Giuseppe Verdi).

Zvetelina Vassileva a absolvit Academia de Muzică din Sofia, continuându-şi studiile în Italia, unde a câştigat premii în cadrul unor competiţii lirice de prestigiu. Cu o carieră internaţională de invidiat, Zvetelina Vassileva abordează atât repertoriul dramatic, cât şi pe cel liric, specializându-se în special în roluri verdiene. Printre rolurile interpretate cu succes se numără: Tatiana din “Evgheni Oneghin” (Piotr Ilici Ceaikovski), Mimi din “La Boheme” (Giacomo Puccini), Violetta din “La Traviata”, Elisabetta din “Don Carlos”, Desdemona din “Otello”, Amelia din “Simon Boccanegra”, Aida din opera omonimă (Giuseppe Verdi), Donna Elvira din “Don Giovanni” (Wolfgang Amadeus Mozart), Micaela din “Carmen” (Georges Bizet).

„Tango. Radio and Juliet”@ ONB

0

Posted on : 08-Dec-2010 | By : mada | In : Operă, Spectacol

Duminică, 12 Dec.2010,ora 20:30,  ONB

Tango. Radio and Juliet”, spectacol prezentat în premieră naţională de compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), reprezinta o noutate atât pentru repertoriul teatrului, cât şi pentru întregul peisaj cultural bucureştean. Premiera va avea loc duminică, 12 decembrie, de la ora 18.30 si se adresează unui public divers, de la iubitori ai baletului clasic până la cei care nu au păşit niciodată în sala Operei Naţionale Bucureşti, informează HOTNEWS.

Soliştii şi ansamblul de balet al ONB vor da viaţă celor doua lucrări coregrafice de dans modern, creaţii cuprinzând şi elemente de teatru-dans, pe muzica unor compozitori precum Astor Piazzolla, Goran Bregovic sau pe cea a trupei britanice de rock alternativ Radiohead – sonorităţi audiate pentru prima oară în sala Operei Naţionale Bucureşti!

„Tango. Radio and Juliet” este un spectacol în regia şi coregrafia lui Edward Clug, artist de origine română, stabilit în Slovenia, unde conduce compania de balet a Teatrului Naţional din Maribor, informeaza ONB.
Edward Clug a urmat cursurile Liceului de Artă din Cluj – Napoca (astăzi Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia”), imediat după absolvire începându-şi cariera de balerin la Teatrul Naţional din Maribor, unde a interpretat numeroase roluri din repertoriul clasic şi modern. Începând din 1996, în cariera sa artistică s-a deschis un nou drum spre creaţia coregrafică. Primul său spectacol de autor, conceput la doar 23 de ani (în 1998), a fost chiar „Tango”, creaţie ce s-a bucurat de un neaşteptat succes internaţional.

Un pasaj solistic din spectacol (“Tango Blind”) a fost prezentat la cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1998), unde a câştigat Premiul pentru cea mai bună creaţie coregrafică din ultimii 5 ani. De asemenea, a primit Premiul Special pentru cea mai bună coregrafie la Concursul Internaţional de Dans de la Nagoya (Japonia, 1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol al Uniunii Artiştilor Dansului din Slovenia (1999) şi Premiul “Leul de Aur” la Festivalul de Teatru de Cameră de la Umag (Croaţia, 2006).

În anul 2005, Edward Clug a creat pentru Teatrul Naţional din Maribor spectacolul “Radio and Juliet”, creaţie care a deschis un nou drum al companiei către afirmarea în plan internaţional. Avanpremiera a avut loc la Festivalul de Dans Contemporan de la Volos (Grecia, 2005). Spectacolul a mai participat la Festivalul de Dans de la Biarritz (Franţa, 2007), la un turneu în Olanda (2007), în Italia (2008) şi la New Israeli Opera din Tel Aviv (Israel, 2008), la Festivalul de Dans de la Sintra (Portugalia, 2008), Festivalul Artelor de la Singapore (2008), Festival of Firsts de la Pittsburgh (SUA, 2008), la Festivalul Artelor de la Saint – Sauveur, ediţia a XIII-a (Quebec, Canada, 2009) şi la Festivalul Internaţional de Dans de la Seul (Coreea de Sud, 2009).

Edward Clug
este nominalizat la premiile Golden Mask 2010 la categoria “Cel mai bun spectacol” şi “Cea mai bună coregrafie” pentru recenta sa creaţie “Quatro” (2010), spectacol realizat pentru starurile de la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, Leonid Sarafanov şi Denis Matvienko.

Pentru premiera naţională de pe scena ONB, Edward Clug a realizat – pe lângă regie şi coregrafie – şi conceptul de lumini (lighting design), cât şi colajul muzical. Decorurile sunt semnate de scenograful sloven Marko Japelj – care a semnat aproape 200 de lucrări scenografice pentru teatru, film şi televiziune, în ţări precum Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Italia, Austria, Germania, Grecia şi Marea Britanie. Costumele sunt creaţia lui Leo Kulas, artist croat care a conceput costume pentru mai mult de 150 de spectacole de teatru, balet şi operă.

Spectacolul „Tango. Radio and Juliet” va prinde viaţă graţie interpretării soliştilor şi ansamblului de balet a ONB, care vor dovedi cu acest prilej deschiderea extraordinară spre stiluri variate de dans, care depăşesc limitele baletului clasic.
Din distribuţia primei părţi – „Tango” – vor face parte soliştii: Alexandra Gavrilescu, Valentin Stoica (Blind Tango), Adina Tudor, Mihai Mezei (Tango Fatal) şi Diana Tudor, Bogdan Cănila (Tango Timid). În cea de-a doua parte – „Radio and Juliet” – spectatorii îi vor putea aplauda pe soliştii:  Bianca Fota (Juliet) şi Gigel Ungureanu, Bogdan Cănila, Mihai Mezei, Valentin Stoica, Virgil Ciocoiu, Takashi Okita, Raul Oprea şi Vlad Marculescu (Bărbaţii).