Cel mai bun solist de tobe japoneze, la Bucureşti

0

Posted on : 02-Sep-2010 | By : mada | In : Muzică

Eitetsu Hayashi, considerat drept cel mai bun solist de Taiko – tobe japoneze, va susţine un concert împreună cu Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, dirijată de maestrul Horia Andreescu, în 20 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Eitetsu hayashi - back to the eternal land
Manifestarea este realizată cu sprijinul Ambasadei Japoniei din Romania, “Tokio Metropolitan Governement” şi “Japan Foundation” .

Eitetsu Hayashi va interpreta “Hi-Ten-Yu” – A Concerto for Japanese drum and Orchestra, lucrare semnată de compozitorul Isao Matshushita, prima parte a concertului cuprinzând lucrări ale unor compozitori consacraţi: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah şi Grigoraş Dinicu.

Preţul biletelor variază între 50 şi 180 de lei, acestea fiind disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro.

Parte a ceremoniilor budiste şi shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuţie, renumit pentru reprezentaţiile înălţătoare.

Eitetsu Hayashi este o legendă vie cu statut de vedetă în Japonia, fiind considerat artistul care a revoluţionat modul în care Taiko este interpretat. El este un important deschizător de drumuri, atât pentru măiestria sa în Odaiko, cât şi datorită colaborărilor cu orchestre şi coloanelor sonore compuse pentru filme, informează AGERPRES.

Un fragment din “Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete va deschide Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară

0

Posted on : 24-Aug-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

Prima ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară se va deschide duminică, 5 septembrie, cu un fragment din lung-metrajul de debut al regizorului Silviu Purcărete,Undeva la Palilula”. Cele 20 de minute din filmul lui Purcărete ce vor putea fi vizionate în Port Cetate reprezinta o avanpremieră mondială, pelicula aflându-se încă în post-producţie. informează agenţia HotNews.

Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula – un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte nici un copil. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri.

“Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat (…). La Palilula nu se naşte nici un copil. La Palilula, tineri sau bătrani, adulţii nu au trecut de pragul copilăriei; Palilula este un teren al jocului tardiv. Palilula este Infernul cu miros de Paradis. Palilula este Paradisul mistuit de flăcările Infernului”, spune Silviu Purcărete despre filmul său.

Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii şi Ioana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj – Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare “Fateless”, în regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), şi “Mansfeld”, de Andor Szilágyi.

De asemenea, publicul îl va putea revedea într-un rol principal pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional “Radu Stanca” şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, rămas în memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nilă din filmul “Moromeţii” de Stere Gulea. Horaţiu Mălăele şi Marius Manole întregesc o distribuţie care numără peste 50 de actori, majoritatea provenind de la teatrele cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani, din Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Scris şi regizat de Silviu Purcărete şi produs de Libra Film, “Undeva la Palilula” a câştigat, în 2006, finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Scenariul a fost apreciat şi la nivel internaţional, câştigând, în 2005, Premiul Balkan Fund al Festivalului de Film de la Salonic. Bugetul filmului este de aproximativ 1.800.000 de euro. Premiera filmului va avea loc în toamna 2011.

Vizionarea fragmentului din pelicula “Undeva la Palilula” va avea loc în prezenţa producătorului român, Tudor Giurgiu, reprezentant al Libra Film.

undevalapalilula3 Un fragment din Undeva la Palilula de Silviu Purcărete va deschide Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară
Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Asociaţia “Film România” (AFR) şi Fundaţia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Român, Primăriilor Calafat şi Cetate.

“Teatrul pentru toţi”cu T.Ţăndărică

0

Posted on : 24-Iun-2010 | By : mada | In : Copii, Spectacol, Teatru, Timp liber

Teatrul de Animaţie Ţăndărică mai aproape de public
Începând cu 29 Iunie

Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi-a propus implementarea proiectului cultural “Teatrul pentru toţi” prin achiziţionarea unei structuri mobile ce va funţiona sub denumirea “Teatrul Itinerant Ţăndărică” şi dezvoltarea şi reinventarea noţiunii de teatru itinerant cu o stagiune aproape permanentă (aprox. 5 luni pe an, din luna mai, până în luna septembrie).
Proiectul cultural “Teatrul pentru toţi”, prin “Teatrul Itinerant Ţăndărică” se va opri în parcuri, lângă şcoli, din primăvară până în toamnă şi în acest fel se vor putea atrage noi categorii de spectatori care nu au fost niciodată la teatru şi, astfel, vor putea să-şi dezvolte gustul pentru teatru, pentru cultură.
Teatru Itinerant Ţăndărică îşi începe funcţionarea din data de 29 iunie 2010 şi este amplasat pentru început în parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR, lângă bisericuţa de lemn)

“La început a fost cultura? “@TNB

0

Posted on : 02-Iun-2010 | By : mada | In : Conferinţe

Conferintele TNB: “La început a fost cultura? ”
Duminică, 6 iunie, ora 11
Sala Atelier

Seria Conferintelor TNB continuă duminică cu întâlnirea “La început a fost cultura? “al cărui invitat special este antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.

“Dezvoltarea societăţii nu este altceva decât dezvoltarea ideilor sale – afirma Mihail Kogălniceanu la 1845. Societatea este «un fapt care se petrece în minte; existenţa sa este o idee» – afirma la rândul său profesorul Eugeniu Speranţia peste aproape un secol. De la Iorga şi Pârvan la Blaga sau Cioran, aproape toţi gânditorii români împărtăşesc această primaritate a culturii, a originii in mente a socialului – fie că aceasta este numită idee, arhetip, stil cultural, structură psihică sau mentalitate. Convingerea alternativă, formulată de Goethe, de pildă, că la început a fost acţiunea, fapta, şi nu cuvântul, nu pare să fi atras pe mulţi dintre compatrioţii noştri”, prezintă Mihăilescu în tema conferinţei.

Licenţiat şi doctor în psihologie al Universităţii din Bucureşti, Vintilă Mihăilescu a fondat în 1990 Societatea de Antropologie Culturală din România, a fost profesor invitat la numeroase universităţi din Europa şi este în prezent profesor de antropologie şi şeful catedrei de sociologie de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Colaborator permanent al publicaţiei Dilema Veche, Vintilă Mihăilescu a fost, între 2005 şi 2010, directorul general al Muzeului Ţăranului Român. Specializat în comunităţi rurale, a publicat în 1999, la editura Paideia, “Fascinaţia diferenţei”, în care rezumă şi comentează 20 de ani de teren în nordul Gorjului.

Printre lucrările sale se mai numără: “Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei” (Paideia, 2000), “Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania” (Paideia, 2002), “Socio-hai-hui prin arhipelagul România” (Polirom, 2006), “Antropologie. Cinci introduceri” (Polirom, 2007) şi “Cotidianul văzut de aproape. Etnografii urbane” (Polirom, 2010). A editat, de asemenea, volume de specialitate în Belgia, Franţa, Canada şi Germania, o selecţie din articolele sale publicate în Dilema Veche fiind publicată şi în Serbia. În ultima vreme, interesele sale de cercetare se îndreaptă spre teoria şi istoria disciplinei, pe de o parte, şi spre antropologia urbană, pe de altă parte.