Branul, cultură şi tradiţie gastronomică@MŢR

0

Posted on : 19-Nov-2010 | By : mada | In : Târguri

Muzeul Ţăranului Român, 19 – 21 noiembrie 2010

Sunteţi aşteptaţi la târg între 19 şi 21 noiembrie, de la 9:00 până la orele 19:00, în curtea Muzeul Ţăranului Român.

1039176 1 Branul,  cultură şi tradiţie gastronomică@MŢR

Urmând traseul străbun al transhumanţei, de la munte la şes, ciobanii din Bran, dar şi din Moeciu, Braşov ori Sibiu, coboară de la munte cu telemea, urdă, caş afumat, brânză cu busuioc sau pătrunjel, brânză de burduf şi în coajă de brad, pastramă delicioasă, cârnaţi şi caltaboş precum şi alte delicii specifice zonelor de unde provin.
Alături de aceştia, meşterii populari ne întâmpină cu ceramică, obiecte din lemn, căciuli de blană şi costume populare, iar interpreţii ne veselesc cu dansuri şi muzică populară.
Astfel, de vineri până duminică, dis-de-dimineaţă până după-amiaza târziu, zeci de producători ne aşteaptă la Muzeul Ţăranului Român, la Piaţa Ţărănească, cu produse tradiţionale româneşti.
La Piaţa Tărănească totul se ia pe degustate!

Earth’s Market@MŢR

0

Posted on : 10-Nov-2010 | By : mada | In : Târguri

Muzeul Ţăranului Român, 13 – 14 noiembrie

Timp de două zile “Earth’s Marketne aşteaptă cu veselie şi oameni primitori la Muzeul Ţăranului Român. Atmosfera este înveselită de producători ce aduc legume de sezon, brânzeturi, mezeluri şi câte şi mai câte alte bunătăţi.
“Earth’s Market” şi Slow Food Valahia Gusturilor, organizat de Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman şi partenerii săi, ne aşteaptă să ne amintim de bucuria mâncatului slow într-o viaţă cu ritm ameţitor.

1038772 1 Earths Market@MŢR

Producătorilor cu legume şi fructe de sezon: cartofi, ceapă, ţelină, morcovi, ridichi, gogonele, mere, gutui, pere şi multe altele, le stau alături producători ce ne încântă cu lapte proaspăt de capră şi variatele tipuri de telemea şi Maitre Nicolas, cu o brânză de capră făcută după o reţetă franţuzească “pour les connaisseurs”. Se alătură şi producători cu mezeluri felurite precum: domnul Svart Ovidiu din Suceava cu produse afumate şi o excelentă şuncă presată, doamna Oancea de la Sibiu cu pastramă din pui afumată, smântănă de casă şi cârnaţii cu busuioc,
domnul Bangala cu deja renumita brânză de burduf cu ardei şi telemea de oaie, domnul Barza de la Sibiu cu cârnaţii de oaie picanţi, cu apetisantele pastrame făcute în baiţ propriu şi salamul de mistret. Ca totul să se încheie cu veselie se adaugă un pahar de ţuică “doi ochi albaştri” din Argeş de la domnul Florescu sau un vin de casă de la domnul Ştefănescu.

Praznicul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril@MŢR

0

Posted on : 05-Nov-2010 | By : mada | In : Târguri

Muzeul Ţăranului de Român, 5 – 7 noiembrie

“Praznicul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” este un târg care îşi propune să le ofere vizitatorilor produse tradiţionale româneşti naturale, preparate cu respectul cuvenit pentru oameni. De aceea, comercianţii sunt atent selectaţi de către organizatori, astfel încât vizitatorii pot pleca acasă cu produse de calitate superioară. Ca la orice târg la care participă producătorii, preţurile sunt mai mici, fără să sufere de intervenţia altori factori.

1038336 1 Praznicul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril@MŢR

Producătorii din târg sunt gata să le răspundă vizitatorilor la orice întrebare, astfel aceştia au ocazia să afle cum sunt preparate brânzeturile, mezelurile, dulciurile, mierea şi alte delicatese pe care le găsesc pe mesele comercianţilor. De asemenea, la târg este lansată dulceaţa de gutui fără zahăr – “Topoloveana”!    Cumpărăturile nu sunt singurul motiv pentru a veni la târg! Din oră în oră, copiii care îşi serbează onomastica de Sf. Mihai şi Gavriil primesc premii delicioase de la organizatori. Cei care sunt pricepuţi într-ale bucătăriei îşi pot arăta talentul la numeroasele concursuri care au loc în cele trei zile de târg.

Cel mai interesant moment este cel al degustării colivelor, pentru că ziua de 6 noiembrie este una în care ne aducem aminte de cei trecuţi în nefiinţă, în calendarul ortodox fiind marcată ca “Moşii de toamnă”. Marcarea acestui moment se face şi prin donarea unei cantităţi impresionante de magiun natural de prune către trei case de copii de Bucureşti: “Robin Hood”, “Casa Speranţei” şi “Centrul Sf. Spiridon”.

Micuţii participă la o serie de concursuri, care au ca temă principală alimentaţia sănătoasă. De ajutor, pentru a putea întreprinde acest gest frumos am avut alături “Asociaţia Şcoală pentru Sănătate”, condusă de doamna europarlamentar Daciana Sârbu.

Atmosfera târgului este întreţinută de copiii de la Ansamblul Ciuleandra din Topoloveni, care dansează duminica, dar nu singuri. Sunteţi invitaţi alături de ei, să intraţi în atmosfera de sărbătoare a Sf. Mihail şi Gavril!

Târgul de Sfântul Dumitru@MŢR

0

Posted on : 18-Oct-2010 | By : mada | In : Târguri

22-24 Octombrie 2010, MŢR

Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş organizează în perioada 22 – 24 octombrie 2010, la Muzeul Ţăranului Român, Târgul de Sfântul Dumitru, prilej de întâlnire cu bunătăţile şi frumuseţile satului maramureşean.

http://www.artspirit.ro/images/img/img.php?src=../pagini/1287399069_TARG.jpg&w=800&h=600

Vizitatorii sunt aşteptați cu obiecte meşteşugăreşti şi de artizanat, de privit şi târguit.

Pentru pofticioşi organizatorii au pregătit magiun, plăcinte, sarmale şi pâine de casă. Produsele vor putea fi degustate, iar cei interesați vor putea afla şi procedeele tradiţionale de obţinere a acestora.