Concert de colinde – Corul MADRIGAL

0

Posted on : 21-Dec-2010 | By : mada | In : Muzică

Concertul de colinde al Corului Naţional de Cameră MADRIGAL va avea loc marţi, 21 decembrie, ora 19,30, în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif.

Programul va contine atât colinde româneşti cât şi colinde şi câtece de Crăciun din repertoriul internaţional.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

art 93401 muzica veche21 Concert de colinde   Corul MADRIGAL

Corul National de Camera Madrigal este cel mai renumit ansamblu coral din Romania si este formatia profesionista a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Sub bagheta dirijorului si fondatorului sau, maestrul Marin Constantin, a sustinut concerte pe multe scene muzicale ale lumii, devenind una din cele mai cunoscute formatii corale romanesti pe plan mondial. Fondat la 11 aprilie 1963, Madrigal a cucerit elogiile criticii muzicale internationale si a fost distins cu numeroase premii si distinctii romanesti si straine.

Repertoriul corului este unul foarte vast, de la muzica sacra veche la piese contemporane. Se poate descifra usor un fir de aur care strabate bogata istorie a corului – muzica religioasa veche. Piesele provin atat din cultura apuseana romano-catolica, un exemplu elocvent in acest sens fiind interpretarile din creatia lui G. P. de Palestrina, cat si din cea ortodoxa bizantina, cum ar fi muzica de Paste sau colindele. Corul Madrigal a fost declarat “bun al patrimoniului universal UNESCO” in 1992 la Paris.

Grigore Leşe şi ultimii rapsozi@Sala Radio

0

Posted on : 29-Nov-2010 | By : mada | In : Muzică, Spectacol

Sala Radio, Sâmbătă, 4 Decembrie

Grigore Leşe s-a născut în Ţara Lăpuşului şi a trăit în sat, după obiceiurile ţărăneşti, o bună bucată de vreme. Apoi, a venit la şcoli înalte, în Bucureşti. A studiat fagotul la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, a aprofundat devenind Doctor în Muzică Summa Cum Laude. De ani, predă cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, realizează seria de televiziune “La porţile ceriului”, la TVR Cultural (Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România – 2007) şi emisiunile “Drumurile lui Leşe” la Radio România Actualităţi, respectiv “Lumea şi muzica tradiţională” la Radio România Cultural. Pe 4 decembrie, la Studioul de Concerte “Mihail Jora” (Sala Radio – str. General Berthlot nr.60), de la ora 19.00, se aud Cântece de ascultare, despre păstori, “picurari”, dragoste, dor, înstrăinare.

Pe scenă, vor urca oameni cu tălpile tocite de drumuri, cu mâini asprite de munca pământului, oameni fără dichisuri şi podoabe. Singurele lor rafinamente sunt în cântec, pe care îl abordează cu naturaleţea cu care noi bem apă sau respirăm. Sunt adunaţi de pretutindeni: Maramureş, Râşca, Cogealac.Pe toţi i-a găsit Grigore Leşe, în preumblările lui, La porţile ceriului.

Grigore Lese si ultimii rapsozi la Sala Radio

Grigore Leşe s-a născut în Ţara Lăpuşului şi a trăit în sat, după obiceiurile ţărăneşti, o bună bucată de vreme. Apoi, a venit la şcoli înalte, în Bucureşti. A studiat fagotul la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, a aprofundat devenind Doctor în Muzică Summa Cum Laudae. De ani, predă cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, realizează seria de televiziune “La porţile ceriului”, la TVR Cultural (Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România – 2007) şi emisiunile “Drumurile lui Leşe” la Radio România Actualităţi, respectiv “Lumea şi muzica tradiţională” la Radio România Cultural.Tot ce a făcut şi va face Grigore Leşe vine din dorinţa şi din nevoia de a identifica şi de a păstra autenticul, rădăcinile culturale ale acestui spaţiu. Muzica pe care o caută nu este populară, ci ţărănească. Aproape uitată, muzica promovată de Leşe are darul de a desfereca tainiţele sufletului, oferind noi perspective asupra lumii şi schimbând stări.
Grigore Leşe crede că nu putem fi vii, reali, adevăraţi, dacă uităm de unde venim, aşa că el caută în străfundurile fiinţei, cercetează adâncurile şi înălţimile dinlăuntru.”Cred că un popor care îşi uită tradiţiile este în pericol de a se nărui. De aceea cred că pentru fiecare dintre noi întoarcerea la obârşii este obligatorie. Cred că spre obârşii urci, nu cobori, căci pentru a-ţi putea atinge rădăcinile trebuie să-ţi înalţi sufletul. Cred în sensibilitatea, în emoţia şi în forţa de creaţie a poporului meu. Cred cu tărie că menirea mea în această lume este să-mi înnobilez strămoşii prin cântec” – Grigore Leşe.Grigore Leşe este muzicolog. Demersurile sale de cercetare sunt cele ale unui om de ştiinţă. Aromânii Fârşeroţi din Cogealac performează cântarea polifonică. Sunt printre ultimii care mai ştiu să o facă. Cel mai tânăr are 82 de ani. Ansamblul Iza din Maramureş a fost invitat pe toate teritoriile lumii pentru a cânta muzica ţărănească. Grupul bărbătesc din Râşca cântă colinde străvechi din Ţara de Sus a Moldovei, pe care le zice aşa cum a învăţat de la moşi. Seria “Ultimii rapsozi” a debutat cu sprijinul Institutului Cultural Român. În cadrul acesteia, Grigore Leşe regiza pe viu un spectacol spontan, invitând muzicanţii din ţară să se exprime, dozând şi alternând genurile muzicale.

Spectacolul din 4 decembrie, de la Sala Radio, este unul special. Grigore Leşe a acceptat să renunţe la luciditatea omului de ştiinţă, în favoarea emoţiei de artist. Leşe vine să horească, să cânte cu noduri, să zâmbească, să jelească, să colinde. Vine cu cu toaca şi cu alte instrumente, dar, mai ales, cu vocea sa minunată.
Spectacolul este realizat în coproducţie cu Radio România şi TVR Cultural.

Biletele se distribuie exclusiv prin Reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

“Dascălul de colinde”@Bucureşti

0

Posted on : 18-Dec-2009 | By : mada | In : Muzică, Vedete

Sâmbătă, 19 decembrie 2009, ora 19:00,
Sala Polivalentă

Ştefan Hruşcă, supranumit „dascălul de colinde”, ne-a obişnuit ca în fiecare an să le readucă la viaţă prin spectacole pline de strălucire.

Iată că a venit din nou vremea lor, iar din spectacolul care se va desfăşura într-un decor specific maramureşean, nu vor lipsi colindele fermecătoare, al căror refren este deja intrat în memoria colectivă. “Florile dalbe”, “Trei păstori”, “Afară ninge liniştit”, “Sfântă-i sara de Crăciun”, “Linu-i lin”.

  • Biletele sunt puse în vânzare Sala Palatului, în reţeaua Diverta, prin Eventim în librăriile Cărtureşti, magazinele Vodafone şi Germanos şi online pe bilete.ro, blt.ro, ticketpoint.ro, eventim.ro.
  • Pret bilete:
  • Categoria I – 130 ron
  • Categoria II – 110 ron
  • Categoria III – 80 ron
  • Categoria IV – 50 ron

inchide

“Linu-i, Doamne, Dalbe flori în Ţara Colindelor”@Sala Rapsodia

0

Posted on : 15-Dec-2009 | By : mada | In : Expoziţii, Muzică

Joi, 17 dec, ora 19:00

Binecunoscuta Companie de Teatru Dan Puric
şi Art & Events Management anunţă:

Concertul “Linu-i, Doamne, Dalbe flori în Ţara Colindelor” va avea loc la Sala Rapsodia, joi 17 decembrie de la ora 19:00 și va aduce în fața publicului corul Psaltic Horevma al Mănăstiriea Turnu – Prahova, și corul Psaltic de maici de la Mănăstirea Diaconeşti – Bacău.

Alături de colinde tradiționale, un moment important îl va constitui prezentarea albumului „Icoana Noilor Martiri ai Pământului Românesc” prin cele două dimensiuni esențiale pentru cultura noastră: unicitatea esteticii iconografice bizantine și paginile de istorie recentă a României de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentul va fi transmis live pe www.rostonline.org și va fi prezentat de Dan Puric și Răzvan Codrescu

Sperăm că veţi putea fi alături de noi în prag de Sărbători, la acest eveniment deosebit.”

concert Linu i, Doamne, Dalbe flori în Ţara Colindelor@Sala Rapsodia

  • Bilete și rezervări la Casa de bilete Sala Rapsodia, str. Lipscani 53.

Telefon 021 315 89 80, 0734 540 593