„Tango. Radio and Juliet”@ ONB

0

Posted on : 08-Dec-2010 | By : mada | In : Operă, Spectacol

Duminică, 12 Dec.2010,ora 20:30,  ONB

Tango. Radio and Juliet”, spectacol prezentat în premieră naţională de compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), reprezinta o noutate atât pentru repertoriul teatrului, cât şi pentru întregul peisaj cultural bucureştean. Premiera va avea loc duminică, 12 decembrie, de la ora 18.30 si se adresează unui public divers, de la iubitori ai baletului clasic până la cei care nu au păşit niciodată în sala Operei Naţionale Bucureşti, informează HOTNEWS.

Soliştii şi ansamblul de balet al ONB vor da viaţă celor doua lucrări coregrafice de dans modern, creaţii cuprinzând şi elemente de teatru-dans, pe muzica unor compozitori precum Astor Piazzolla, Goran Bregovic sau pe cea a trupei britanice de rock alternativ Radiohead – sonorităţi audiate pentru prima oară în sala Operei Naţionale Bucureşti!

„Tango. Radio and Juliet” este un spectacol în regia şi coregrafia lui Edward Clug, artist de origine română, stabilit în Slovenia, unde conduce compania de balet a Teatrului Naţional din Maribor, informeaza ONB.
Edward Clug a urmat cursurile Liceului de Artă din Cluj – Napoca (astăzi Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia”), imediat după absolvire începându-şi cariera de balerin la Teatrul Naţional din Maribor, unde a interpretat numeroase roluri din repertoriul clasic şi modern. Începând din 1996, în cariera sa artistică s-a deschis un nou drum spre creaţia coregrafică. Primul său spectacol de autor, conceput la doar 23 de ani (în 1998), a fost chiar „Tango”, creaţie ce s-a bucurat de un neaşteptat succes internaţional.

Un pasaj solistic din spectacol (“Tango Blind”) a fost prezentat la cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1998), unde a câştigat Premiul pentru cea mai bună creaţie coregrafică din ultimii 5 ani. De asemenea, a primit Premiul Special pentru cea mai bună coregrafie la Concursul Internaţional de Dans de la Nagoya (Japonia, 1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol al Uniunii Artiştilor Dansului din Slovenia (1999) şi Premiul “Leul de Aur” la Festivalul de Teatru de Cameră de la Umag (Croaţia, 2006).

În anul 2005, Edward Clug a creat pentru Teatrul Naţional din Maribor spectacolul “Radio and Juliet”, creaţie care a deschis un nou drum al companiei către afirmarea în plan internaţional. Avanpremiera a avut loc la Festivalul de Dans Contemporan de la Volos (Grecia, 2005). Spectacolul a mai participat la Festivalul de Dans de la Biarritz (Franţa, 2007), la un turneu în Olanda (2007), în Italia (2008) şi la New Israeli Opera din Tel Aviv (Israel, 2008), la Festivalul de Dans de la Sintra (Portugalia, 2008), Festivalul Artelor de la Singapore (2008), Festival of Firsts de la Pittsburgh (SUA, 2008), la Festivalul Artelor de la Saint – Sauveur, ediţia a XIII-a (Quebec, Canada, 2009) şi la Festivalul Internaţional de Dans de la Seul (Coreea de Sud, 2009).

Edward Clug
este nominalizat la premiile Golden Mask 2010 la categoria “Cel mai bun spectacol” şi “Cea mai bună coregrafie” pentru recenta sa creaţie “Quatro” (2010), spectacol realizat pentru starurile de la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, Leonid Sarafanov şi Denis Matvienko.

Pentru premiera naţională de pe scena ONB, Edward Clug a realizat – pe lângă regie şi coregrafie – şi conceptul de lumini (lighting design), cât şi colajul muzical. Decorurile sunt semnate de scenograful sloven Marko Japelj – care a semnat aproape 200 de lucrări scenografice pentru teatru, film şi televiziune, în ţări precum Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Italia, Austria, Germania, Grecia şi Marea Britanie. Costumele sunt creaţia lui Leo Kulas, artist croat care a conceput costume pentru mai mult de 150 de spectacole de teatru, balet şi operă.

Spectacolul „Tango. Radio and Juliet” va prinde viaţă graţie interpretării soliştilor şi ansamblului de balet a ONB, care vor dovedi cu acest prilej deschiderea extraordinară spre stiluri variate de dans, care depăşesc limitele baletului clasic.
Din distribuţia primei părţi – „Tango” – vor face parte soliştii: Alexandra Gavrilescu, Valentin Stoica (Blind Tango), Adina Tudor, Mihai Mezei (Tango Fatal) şi Diana Tudor, Bogdan Cănila (Tango Timid). În cea de-a doua parte – „Radio and Juliet” – spectatorii îi vor putea aplauda pe soliştii:  Bianca Fota (Juliet) şi Gigel Ungureanu, Bogdan Cănila, Mihai Mezei, Valentin Stoica, Virgil Ciocoiu, Takashi Okita, Raul Oprea şi Vlad Marculescu (Bărbaţii).

Balerina Alina Cojocaru, nominalizată la Critics’ Circle National Dance Awards

0

Posted on : 08-Dec-2010 | By : mada | In : Uncategorized

Balerina Alina Cojocaru a fost nominalizată la Critics’ Circle National Dance Awards din Marea Britanie, distincţii ce vor fi acordate pe 24 ianuarie 2011, în cadrul unei gale ce va avea loc la Londra, informează ballet.co.uk, prin MEDIAFAX.

Alina Cojocaru este nominalizată la categoria “cea mai bună dansatoare”, alături de o altă balerină de la Royal Ballet, Marianella Nuñez, şi de o dansatoare a Teatrului Balşoi, Natalia Osipova.

 Balerina Alina Cojocaru, nominalizată la Critics Circle National Dance AwardsLa categoria “cel mai bun dansator”, au fost nominalizaţi de asemenea doi artişti ai Royal Ballet – Steven McRae şi Sergei Polunin -, alături de Ivan Vasiliev de la Balşoi.

De altfel, Teatrul Balşoi a fost nominalizat la categoria “cea mai bună companie de dans străină”, alături de Danza Contemporanea De Cuba şi Mark Morris Dance Group din SUA.

La categoria “cea mai bună coregrafie clasică”, au fost nominalizaţi:

  • Kim Brandstrup, pentru “Goldberg” (The Linbury Studio Theatre),
  • Mikhail Messerer, pentru “Laurencia” de Vakhtang Chabukiani, producţie realizată cu The Mikhailovsky Ballet şi London Coliseum, şi
  • Liam Scarlett, pentru “Asphodel Meadows” (Royal Ballet).

Trofeul pentru cea mai bună coregrafie modernă este disputat de

  • Sidi Larbi Cherkaoui, pentru “Babel’ And ‘Faun” (în cadrul programului “In The Spirit Of Diaghilev”),
  • Michael Keegan-Dolan, pentru “The Rite Of Spring” (English National Opera), şi
  • Russell Maliphant, pentru “Afterlight” (în cadrul programului “In The Spirit Of Diaghilev”).

Aceste premii, ce includ 10 categorii, au fost instituite în anul 2000 pentru a celebra forţa şi varietatea culturii dansului în Marea Britanie, punând totodată în lumină oferta din acest domeniu. Acestea sunt singurele distincţii din Marea Britanie dedicate dansului şi acordate de profesionişti.

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în “Don Quijote”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Spărgătorul de nuci”, “Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină.

După succesul repurtat în “Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din “Lacul lebedelor”, “Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), “Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), “Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), “Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au mai adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon” (în coregrafia lui McMillan).

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din “Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”. A primit distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină în cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

În 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet “Don Quijote”, iar la începutul anului 2007, a susţinut, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet “Baiadera”, precum şi în luna mai a acestui an, în “Giselle”.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul “Giselle” din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Seara Balanchine@ONB

0

Posted on : 17-Nov-2010 | By : mada | In : Operă, Spectacol

Spectacol aniversar dedicat balerinei Cristina Hamel, Opera Română din Bucureşti,

Duminică, 21 noiembrie, ora 18:30

http://www.goingout.ro/wp-content/uploads/2009/12/balet.jpg

Cristina Hamel este una dintre balerinele care a dus numele artei coregrafice româneşti peste hotare. S-a format sub îndrumarea artiştilor care au pus bazele artei coregrafice în România: Floria Capsali, Elena Penescu Liciu şi Anton Romanowski. A fost aplaudată şi de publicul din străinătate, participând la turnee în ţări ca Italia, Franţa, Grecia, Germania, Olanda, Elveţia, Spania, Portugalia, alături de compania ONB sau cu Jeunesses Musicales de France.

Spectacolul de dumunică este dedicat acestei personalităţi şi vei avea ocazia să urmăreşti două dintre cele mai celebre lucrări ale renumitului coregraf George Balanchine, “Valse Fantaisie” – pe muzica lui Mihail Glinka – şi “Serenade” pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Balerinii ONB au fost pregătiţi pentru acest spectacol-eveniment de maestrul repetitor Paul Joseph Boos, desemnat de Trustul George Balanchine (New York) să monteze acest spectacol pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul se deschide cu cea mai recentă creaţie a maestrului Ioan Tugearu, intitulată “Fuga. Marea fugă”, pe muzică de Johann Sebastian Bach şi Ludwig van Beethoven

Festivalul Artelor Bucureşti, ediţia aII-a

0

Posted on : 07-Oct-2010 | By : mada | In : Conferinţe, Festivaluri, Muzică, Spectacol

10 – 15 Octombrie 2010, Bucureşti

Festivalul Artelor Bucureşti, manifestare organizată de Asociaţia Culturală Maria Domina, îşi deschide porţile pe 10 octombrie. Începând cu aceas­tă dată, sub „bagheta” maestrului Radu Beligan, preşedinte onorific al festivalului, scenele culturale ale Capitalei vor găzdui timp de cinci zile spectacole de teatru, mu­zică clasică, balet, recitaluri instrumentale, lansări de carte, proiecţii de filme, confe­rinţe etc.

http://www.iconcert.ro/wp-content/uploads/2010/05/Festivalul-Artelor-2010.jpg

Această a doua ediţie se bucură de participarea unor mari de actori români: Radu Beligan, Tudor Gheorghe, Ion Cara­mi­tru, Dan Puric, Felicia Filip, Maia Morgenstern, dar şi de evenimente inedite precum relansarea revistei „Moftul Ro­mân” sau lansarea volumului biografic „În umbra menestrelului”, al lui Tudor Gheorghe.

Deschiderea festivalului, pe 10 octombrie, va aduce pe scena Sălii Palatului un apreciat muzician interna­ţional, Lothar Hansen, ce va susţine un „Tango sinfonico” la bandeon.

Luni, în aceeaşi sală, Ştefan Iordache va reveni pentru scurt timp printre noi prin intermediul proiecţiilor unor filme regizate de Şerban Marinescu, dintre care amintim „Cel mai iubit dintre pământeni”.

memorial stefan Festivalul Artelor Bucureşti, ediţia aII a

Pe 12 octombrie, la Palatul Naţional al Copiilor, Ion Caramitru va susţine o conferinţă despre „Limitele aşteptării”, pentru ca în aceeaşi zi, dar la Sala Palatului, Tudor Gheorghe, aflându-se printre „Cavalerii felinarelor târzii”, să ne transporte în atmosfera Bucureştiului de altă dată, printre acordurile lui Zavaidoc şi Moscopol.

Tot la Sala Pala­tului, miercuri, 13, spectacolul „Balade din Carpaţi” îi aduce pe scenă pe Felicia Filip, Orchestra Arkadia, Corul Amadeus şi tru­pa K1. Amatorii de teatru pot alege între „Livada de vişini”, la TNB, şi Dan Puric în „Vis”, la Palatul Naţional al Copiilor, ambele miercuri, 13 octombrie. Festivalul se încheie joi, 14, cu „Tragedia lui Carmen”, (foto) la TNB, oferind bucureştenilor o săptămână plină de evenimente culturale.

Biletele pentru spectacolele din cadrul acestei ediţii au fost puse deja în vânzare şi sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet, et. 2, Unirea Shopping Center şi Carrefour Feeria, Băneasa Shopping City, Sala Palatului, Palatul Naţional al Copiilor, Teatrul Naţional şi online pe www.vreaubilet.ro.