“Vrăjitoarea şi călugărul” @Radio România Cultural

0

Posted on : 21-Dec-2010 | By : mada | In : Teatru

“Vrăjitoarea şi călugărul” de Dumitru Radu Popescu este un spectacol radiofonic realizat în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, difuzat la Radio România Cultural, joi, 23 decembrie 2010, de la ora 19.00.

Adaptarea radiofonică este semnată de Magda Duţu. Regia artistică: Toma Enache.

În distribuţie: Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Mircea Rusu.

Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu.

art 93171 vrajitoarea Vrăjitoarea şi călugărul @Radio România Cultural

Dumitru Radu Popescu – unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi români contemporani – scriitor, prozator, publicist, de-a lungul carierei sale, redactor la revista “Steaua” din Cluj, redactor-şef al revistei “Tribuna” din Cluj şi al revistei “Contemporanul”, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România în perioada 1981-1990 şi din 2006, director general al Editurii Academiei Române – este semnatarul atâtor volume de povestiri, romane, piese de teatru, scenarii de film, poeme, eseuri, textele sale fiind asociate curentului numit realism magic.

Piesa“Vrăjitoarea şi călugărul”- este cea mai recentă creaţie a sa; un text încărcat de simboluri şi semnificaţii, actual şi modern – dedicat actriţei Mariana Mihuţ, pentru care dramaturgul manifestă o aleasă consideraţie şi admiraţie. De altfel, cele trei personaje conturate oferă partituri dramatice deosebite celor trei actori distribuiţi, reliefând consideraţii despre noţiunile promovate de textul lui Dumitru Radu Popescu: iubirea, credinţa, speranţa, percepţia vieţii.

Misterul şi spectaculosul, intriga bogată, poeticul prezent prin simboluri, plasat în centrul notaţiilor realiste – sunt elemente ce caracterizează şi particularizează construcţia dramatică ce stă la baza acestui spectacol radiofonic.

“O poveste de Crăciun” @Prima sală de cinema/cafenea 3D

0

Posted on : 20-Dec-2010 | By : mada | In : Cinematograf, Filme

Filmul “O poveste de Crăciun” cu Jim Carrey va fi prezentat în România, pe 22 decembrie 2010, în prima sală de cinema-cafenea 3D la cinematograful Patria, informează un comunicat al RADEF România.

carol O poveste de Crăciun @Prima sală de cinema/cafenea 3D

Conceptul de caffe-cinema 3D este marcă înregistrată a RADEF România şi urmează să fie implementat în alte 20 de cinematografe din ţară în decursul anului 2011.

Sălile 3D vor putea găzdui şi evenimente de înaltă ţinută artistică, premiere cinematografice, conferinţe de presă, spectacole de stand-up comedy.

Salonul din incinta cinematografului Patria are 50 de locuri şi este dotat cu aer condiţionat, bar, canapele şi echipament 3D.

“Morning Glory”@ Cinema

0

Posted on : 14-Dec-2010 | By : mada | In : Filme

Regizorul Roger Michell, care are în palmares filme precum Notting Hill şi Venus, îşi uneşte forţele cu producătorul J.J. Abrams -- producătorul unora dintre cele mai de success seriale, precum Felicity, Alias, Lost, Star Trek - şi cu scenarista Aline Brosh McKenna -- pe care o cunoaştem de la The Devil Wears Prada şi 27 Dresses - pentru o nouă comedie romantică, diferită de toate cele pe care le-am văzut în ultima perioadă.

Pelicula expune “backstage-ul” unei emisiuni matinale. În rolurile principale regăsim nume mari, precum Harrison Ford, care face un rol memorabil, Diane Keaton şi Rachel McAdams. Povestea începe în momentul în care producătoarea TV Bekky Fuller (McAdams) este concediată de la un post de televiziune local. Din acel moment viaţa ei începe să se destrame. În momentul în care îi este oferit un loc de muncă la matinalul “Daybreak” Ð cel mai slab matinal ca audienţă -, Bekky decide să schimbe show-ul, pentru ca aceasta să redevină un success. În acest sens ea îl angajează pe Mike Pomeroy (Ford), un legendar prezentator de televiziune. Lucrurile nu sunt însă atât de simple pe cât par, deoarece Pomeroy refuză să vorbească despre vedete, refuză bârfa şi ştirile mondene. Co-prezentatoarea emisiunii este Colleen Peck (Keaton), o fostă miss şi o mai veche prezentatoare TV, care nu se dă la o parte atunci c premiera a treia parte a filmului nd trebuie să prezinte stiri mondene. Cei doi co-prezentatori nu se înţeleg, şi certurile încep în spatele camerelor, însă ajung să fie difuzate şi în direct.

Aceste probleme se vor amplifica, şi Becky va fi cea care va avea de suferit, existând pericolul ca ea să îşi piardă locul de muncă.

„Tango. Radio and Juliet”@ ONB

0

Posted on : 08-Dec-2010 | By : mada | In : Operă, Spectacol

Duminică, 12 Dec.2010,ora 20:30,  ONB

Tango. Radio and Juliet”, spectacol prezentat în premieră naţională de compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), reprezinta o noutate atât pentru repertoriul teatrului, cât şi pentru întregul peisaj cultural bucureştean. Premiera va avea loc duminică, 12 decembrie, de la ora 18.30 si se adresează unui public divers, de la iubitori ai baletului clasic până la cei care nu au păşit niciodată în sala Operei Naţionale Bucureşti, informează HOTNEWS.

Soliştii şi ansamblul de balet al ONB vor da viaţă celor doua lucrări coregrafice de dans modern, creaţii cuprinzând şi elemente de teatru-dans, pe muzica unor compozitori precum Astor Piazzolla, Goran Bregovic sau pe cea a trupei britanice de rock alternativ Radiohead – sonorităţi audiate pentru prima oară în sala Operei Naţionale Bucureşti!

„Tango. Radio and Juliet” este un spectacol în regia şi coregrafia lui Edward Clug, artist de origine română, stabilit în Slovenia, unde conduce compania de balet a Teatrului Naţional din Maribor, informeaza ONB.
Edward Clug a urmat cursurile Liceului de Artă din Cluj – Napoca (astăzi Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia”), imediat după absolvire începându-şi cariera de balerin la Teatrul Naţional din Maribor, unde a interpretat numeroase roluri din repertoriul clasic şi modern. Începând din 1996, în cariera sa artistică s-a deschis un nou drum spre creaţia coregrafică. Primul său spectacol de autor, conceput la doar 23 de ani (în 1998), a fost chiar „Tango”, creaţie ce s-a bucurat de un neaşteptat succes internaţional.

Un pasaj solistic din spectacol (“Tango Blind”) a fost prezentat la cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1998), unde a câştigat Premiul pentru cea mai bună creaţie coregrafică din ultimii 5 ani. De asemenea, a primit Premiul Special pentru cea mai bună coregrafie la Concursul Internaţional de Dans de la Nagoya (Japonia, 1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol al Uniunii Artiştilor Dansului din Slovenia (1999) şi Premiul “Leul de Aur” la Festivalul de Teatru de Cameră de la Umag (Croaţia, 2006).

În anul 2005, Edward Clug a creat pentru Teatrul Naţional din Maribor spectacolul “Radio and Juliet”, creaţie care a deschis un nou drum al companiei către afirmarea în plan internaţional. Avanpremiera a avut loc la Festivalul de Dans Contemporan de la Volos (Grecia, 2005). Spectacolul a mai participat la Festivalul de Dans de la Biarritz (Franţa, 2007), la un turneu în Olanda (2007), în Italia (2008) şi la New Israeli Opera din Tel Aviv (Israel, 2008), la Festivalul de Dans de la Sintra (Portugalia, 2008), Festivalul Artelor de la Singapore (2008), Festival of Firsts de la Pittsburgh (SUA, 2008), la Festivalul Artelor de la Saint – Sauveur, ediţia a XIII-a (Quebec, Canada, 2009) şi la Festivalul Internaţional de Dans de la Seul (Coreea de Sud, 2009).

Edward Clug
este nominalizat la premiile Golden Mask 2010 la categoria “Cel mai bun spectacol” şi “Cea mai bună coregrafie” pentru recenta sa creaţie “Quatro” (2010), spectacol realizat pentru starurile de la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, Leonid Sarafanov şi Denis Matvienko.

Pentru premiera naţională de pe scena ONB, Edward Clug a realizat – pe lângă regie şi coregrafie – şi conceptul de lumini (lighting design), cât şi colajul muzical. Decorurile sunt semnate de scenograful sloven Marko Japelj – care a semnat aproape 200 de lucrări scenografice pentru teatru, film şi televiziune, în ţări precum Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Italia, Austria, Germania, Grecia şi Marea Britanie. Costumele sunt creaţia lui Leo Kulas, artist croat care a conceput costume pentru mai mult de 150 de spectacole de teatru, balet şi operă.

Spectacolul „Tango. Radio and Juliet” va prinde viaţă graţie interpretării soliştilor şi ansamblului de balet a ONB, care vor dovedi cu acest prilej deschiderea extraordinară spre stiluri variate de dans, care depăşesc limitele baletului clasic.
Din distribuţia primei părţi – „Tango” – vor face parte soliştii: Alexandra Gavrilescu, Valentin Stoica (Blind Tango), Adina Tudor, Mihai Mezei (Tango Fatal) şi Diana Tudor, Bogdan Cănila (Tango Timid). În cea de-a doua parte – „Radio and Juliet” – spectatorii îi vor putea aplauda pe soliştii:  Bianca Fota (Juliet) şi Gigel Ungureanu, Bogdan Cănila, Mihai Mezei, Valentin Stoica, Virgil Ciocoiu, Takashi Okita, Raul Oprea şi Vlad Marculescu (Bărbaţii).