Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti @MŢR

0

Posted on : 23-Oct-2010 | By : mada | In : Festivaluri

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) va avea loc în perioada 28-30 octombrie (începînd cu ora 18.00), în binecunoscuta locaţie de la Muzeului Ţăranului Român, Clubul Ţăranului.

art 83321 filb Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti @MŢRIubitorii de literatură au ocazia, şi în acest an, să participe la lecturi publice şi dezbateri cu scriitori importanţi din Ungaria, Muntenegru, Georgia sau Croaţia, dar şi cu scriitori de marcă din literatura română, precum Petre Cimpoeşu, Cristian Teodorescu, Adriana Babeţ,i, Varujan Vosganian, O. Nimigean sau Dan Sociu.

De trei ani, de cînd organizăm acest festival la Bucureşti, mă simt de parcă aş încerca să conduc o turmă de elefanţi pe strada Lipscani. De multe ori am senzaţia că vrem să ajustăm un uriaş, pe un pat al lui Procust înţepenit sau să tragem cu patru ca(mile de membrele unui pitic pentru a-l suprapune idealurilor noastre.
Dar de ce să ne plîngem? Am ajuns la a treia ediţie a unui festival internaţional de literatură într-un oraş şi într-o ţară unde multă lume te felicită şi te admiră, însă, cînd vine vorba de ajutor, are alte priorităţi. Spre surprinderea nostră, festivalul a devenit un fel de bulgăre de zăpadă care o ia la vale şi se face din ce în ce mai mare. Mai are rost să povestesc cum am construit evenimentul ăsta seara, după serviciu?
Vrem să le mulţumim celor care ne ajută în fiecare an. Le mulţumim celor de la programul Traduki, care ajută literatura Balcanilor mai mult decît o fac ţările zonei respective, mulţumim Ministerului Culturii din România, Institutului Cultural Român şi partenerilor din presă care au făcut ca acest festival să devină cunoscut. Le
mulţumim tuturor celor care au umplut pînă la refuz Clubul Ţăranului din cadrul MŢR, un loc care ne-a devenit foarte drag de-a lungul acestor trei ani.
Începînd cu acestă ediţie, FILB  a devenit partener al Festivalului Tanpinar, de la Istanbul, al proiectului The Knot şi vă promitem că a patra ediţie, de anul viitor, va fi una cu totul şi cu totul specială. (Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedinte FILB)

Prima zi a Festivalului prilejuieşte publicului întîlnirea cu Ádám Bodor (Ungaria), un scriitor născut în România, a cărui biografie revelează un autor profund marcat de experienţa carcerală – a făcut doi ani de închisoare politică, în celulele de la Cluj-Napoca şi Gherla, unde i-a cunoscut pe unii dintre foştii membri ai Gărzii de Fier româneşti. Ádám Bodor va citi din volumele volumele Mirosul puşcăriei (Curtea Veche), Zona Sinistra (Humanitas) şi Vizita arhiepiscopului (Polirom) – toate apărute anul acesta, în traducerea lui Marius Tabacu.

Invitaţii din România în prima seară a ediţiei de anul acesta a FILB sînt Petru Cimpoeşu (cu o lectură din cel mai recent volum publicat, într-o ediţie revăzută, la Polirom – Firesc), Cristian Teodorescu (lectură din Medgidia, oraşul de apoi, apărut anul trecut la Editura Cartea Românească şi recompensat cu Premiul pentru Proză al USR pe anul 2009) şi Varujan Vosganian (lectură din volumul publicat anul trecut la Polirom: Cartea şoaptelor, Premiul “Cartea anului 2009″, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul).

Tema dezbaterii din prima seară a Festivalului, moderată de Ovidiu Şimonca, este Casa părinţilor mei. Este memoria celui care scrie şi memoria unui Părinte tiranic, şi “săpare” în arhiva Casei sale?
Aceasta este întrebarea la care scriitorii prezenţi vor încerca un răspuns.
Jurnalista Józsa Márta va face un portret al scriitorului Ádám Bodor.
La finele primei seri, publicul va avea ocazia să vizioneze filmul Bună dimineţa – regia Péter Szabó.

Cea de-a doua zi a festivalului este dedicată unei dezbateri pe tema Istorii trăite / Istorii imaginate sau despre cum se “joacă” scriitorii cu relaţia realitate/ficţiune în cărţile lor: personajele reale şi aţiunea reală prezentate publicului cititor între copertele unei cărţi aparţinînd domeniului beletristică rămîn personaje reale şi acţiune reală? Invitaţii din străinătate sînt Zaza Burchuladze, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori şi dramaturgi georgieni ai noii generaţii, cu o lectură din volumul Infuzie de Kafka (în curs de apariţie la Editura Cartier, în traducerea lui Igor Mocanu) şi Ognjen Spahic’, cea mai puternică voce în proza muntenegreană de după divizarea fostei Iugoslavii, care va citi publicului prezent la MŢR din romanul Copiii lui Hansen, apărut de curînd în colecţia “Biblioteca Polirom” (traducere de Annemarie Sorescu Marinkovic’).

Scriitorii români invitaţi în cea de-a doua seară a FILB sînt O. Nimigean (cu lectură din romanul Rădăcină de bucsau, apărut recent în colecţia “Ego. Proză” a Editurii Polirom) şi Dan Sociu, care va citi  cîte un fragment din romanele publicate la sfîrşitul lui 2008 în colecţia “Ego. Proză”: Urbancolia şi Nevoi speciale.
Moderatorii serii vor fi Iulia Popovici şi Constantin Vică.
Seara se va încheia cu un moment de artă vizuală A fost odată ca niciodată – Heimo Lattner.

Cea de-a treia seară a Festivalului, cu titlul Funcţionare în Ministerul durerii, va fi o seară pur feminină, în care vom vorbi despre două variante ale existenţei, una mai dăunătoare fiinţei decît cealaltă: exilul versus patria opresivă. În dialog: Dubravka Ugreşic’ (scriitoare apatridă, născută în Croaţia, dar stabilită în Olanda) şi Adriana Babeţi.
La eveniment va participa, de asemenea, traducţtoarea cărţilor Dubravkăi Ugreşic’ în limba română, Octavia Nedelcu. Moderator: Anca Băicoianu.
Dubravka Ugreşic’ va citi din cea mai recentă carte tradusă în limba română: Ministerul durerii (colecţia “Biblioteca Polirom”).
Festivalul se va încheia cu un concert: Joint party – Rokolectiv.

Despre FILB:
Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB), un proiect conceput şi coordonat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, este un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti. FILB a debutat în toamna anului 2008 la Muzeul Ţăranului Român / Clubul Ţăranului şi de atunci are loc anual, la sfîrşitul lunii octombrie.
Timp de trei zile, încercăm să rescriem harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate.
Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.
FILB este primul festival internaţional de acest gen din România.

Scriitori prezenţi la ediţiile anterioare, aici <http://www.filb.ro/scriitori-invitati/editia-i-2008/> şi aici
<http://www.filb.ro/scriitori-invitati/editia-a-ii-a-2009/>

Lecturi publice la ŞOSEA…

0

Posted on : 03-Dec-2009 | By : mada | In : Cluburi, Eveniment

09020530112009 machetapovestitoridecembrieobscult Lecturi  publice la ŞOSEA...

“Lecturile publice sunt, pretutindeni, forma cea mai directă de comunicare a scriitorilor cu publicul lor, unul din cele mai vii şi mai preţuite evenimente ale scenei culturale. Este evident astăzi că, dincolo de intimitatea cititului, iubitorii de literatură sau o mare parte a lor caută să-l cunoască, să-l audă, să-l simtă pe autor în relaţia cu propriul text.
Discuţiile dintre scriitor şi cititorii lui, purtate de fiecare dată după lectura unui fragment de roman sau a unei povestiri, sunt deseori mai incitante, mai autentice şi mai lămuritoare decât clasicele dezbateri critice.
Povestitorii de la Şosea este un proiect care îşi propune să aducă în faţa publicului MŢR, lună de lună, pe unii dintre cei mai apreciaţi scriitori români.

Vino la Clubul Ţăranului pentru a-i asculta citind şi pentru a-i întreba multe şi mărunte!

Marţi, 8 decembrie, la ora 19.00, la Povestitorii de la Şosea, vor citi scriitorii Matei Florian şi Filip Florian.
Moderator – Marius Chivu
Matei Florian s-a născut la 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. Între 1998 şi 2007 a fost reporter şi, ulterior, redactor la revistele „Dilema veche” şi „Dilemateca”. Ca titular al rubricii Audio şi n-am cuvinte, a fost câştigătorul Galei jurnalismului cultural, ediţia 2008, la categoria critică muzicală.
Matei Florian a publicat, alături de fratele său Filip Florian, romanul Băiuţeii (Ed. Polirom, 2006), roman apărut deja în traducere în Polonia (Czarne) şi aflat în curs de publicare în Spania (Acantilado) şi Bulgaria (Plural Plus). De asemenea, a fost prezent cu pagini de proză în antologiile Povestiri erotice româneşti (Ed. Trei, 2007), Cartea cu bunici (Ed. Humanitas, 2008) şi Kortars roman irodalmi antologia (Nemzeti Tankonzvkiado Budapest, 2009).
Adevăratul său debut literar îl reprezintă romanul Şi Hams Şi Regretel (Ed. Polirom, 2009).
Matei Florian a beneficiat de o bursă de creaţie la Literarisches Colloquium Berlin (martie 2009) şi a susţinut lecturi publice la Viena, Leipzig, Berlin, Cracovia şi Varşovia.

Matei Florian1 Lecturi  publice la ŞOSEA...

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Romanul său de debut, Degete mici (Polirom, 2005), a fost premiat de revista „România literară”, de Uniunea Scriitorilor din România şi de U.N.P.R., situîndu-se ulterior, în ianuarie 2009, după apariţia în Germania, pe primul loc printre recomandările Der Spiegel, Perlentaucher şi Bayerischer Rundfunk. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii (Polirom). În 2008, a apărut Zilele regelui (Polirom), roman distins cu premiul Manuscriptum (al Muzeului Literaturii Române), ales Cartea anului la Colocviile romanului românesc contemporan şi inclus, pe poziţia a treia, în topul celor mai bune cărţi de literatură străină din Ungaria, în 2009.
Cărţile lui au fost traduse sau sunt în curs de traducere în S.U.A (Houghton Mifflin Harcourt), Germania (Suhrkamp), Italia (Fazi Editore), Spania (Acantilado), Ungaria (Magveto), Polonia (Czarne), Slovenia (Didakta), Slovacia (Kalligram) şi Bulgaria (Plural Plus). Fragmente din proza sa au fost incluse în reviste şi antologii precum „Literatura na Świecie” (Varşovia, 2008), “Sprache im Technischen Zeitalter – Spritz” (Berlin, 2009), „Kortars roman irodalmi antologia” (Nemzeti Tankonyvkiado, Budapesta, 2009) şi “Jazzzeit” (Viena, 2009).
Filip Florian a susţinut lecturi publice la Berlin, Bonn, Frankfurt, Hamburg, Leipzig, Viena, Krems, Istanbul, Bratislava, Budapesta, Pecs, Cracovia, Varşovia, Torino, Veneţia, Bologna, Stockholm şi New York.

Filip%20Florian Lecturi  publice la ŞOSEA...

Sponsori: Exclusiv Import – Export, Centrul de Carte Germană Bucureşti”

Mai multe informaţii:

www.muzeultaranuluiroman.ro