“Furtuna”@T.Mic

0

Posted on : 21-Nov-2010 | By : mada | In : Teatru

Joi, 25 noiembrie, ora 19:00, Teatrul Mic

Orice producţie teatrală semnată Cătălina Buzoianu se desfăşoară sub auspiciile evenimentului. De această dată provocarea este cu atât mai mare cu cât, aşa cum mărturisea celebra regizoare, “Furtuna” este un spectacol pe care îl faci o dată în viaţă, dacă ai noroc.

Înainte

Într-o viziune modernă, susţinută şi de scenografia realizată de Dragoş Buhagiar, “Furtuna” reuneşte în distribuţie atât artişti consacraţi precum Valeria Seciu, Mihai Dinvale sau Rodica Negrea dar şi tineri ca Irina Rădulescu, Toma Cuzin sau Ştefan Lupu.

Despre întâlnirea sa cu celebra creaţie shakesperiană, Cătălina Buzoianu spunea: “Mie mi-a dat prilejul să mă întorc în timp şi să-mi reconstitui toată viaţa teatrală. Încerc să înţeleg ceva din piesa aceasta şi din trecerea mea prin viaţă şi prin teatru.

Este ca o oglindă a timpului în care îmi revăd nu numai viaţa, dar o separ pe etape şi încerc să înţeleg ce a reprezentat totul şi ce reprezintă segmentele”. Aşadar, nu vă refuzaţi şansa de a fi parte dintr-o nebănuită taină căci aşa cum spune un personaj din piesă: “noi suntem din plămada din care sunt făcute visele/Şi scurta noastră viaţă o întregeşte un somn”.

“Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” deschide stagiunea Teatrului Naţional pentru Copii

0

Posted on : 25-Sep-2010 | By : mada | In : Copii, Teatru

26 septembrie, ora 11:00, sala 99, TNB

Cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, “cifra soarelui aducător de sănătate”, se va deschide duminică, 26 septembrie 2010, la ora 11,00, în sala 99 a Teatrului Naţional Bucureşti cu spectacolul “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, informează Agerpres.

Gazdele micilor spectatori vor fi, ca şi în anii precedenţi, Magicianul (Marian Râlea), Buna Poveştilor (Adina Cristescu), Clovnul cel Trist (Gabriel Spahiu) alături de mulţi alţi eroi din poveşti.

De-a lungul stagiunii vor fi reitinerate traseele teatrale care au făcut deliciul stagiunilor precedente, spectacole care i-au adus proiectului recunoaştere, faimă, laude şi aprecieri.

“În cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii vom încerca să refacem traseul poveştilor jucate din 2001 până azi.
Scena este locul unde îţi poţi înfrânge teama, emoţiile şi, cine ştie, poate îţi vei descoperi talentul ascuns. Pe scenă, îţi poţi continua joaca – este mai educativ decât în faţa blocului. La Teatrul Naţional pentru Copii, cei mici pot descoperi lumea magică a scenei. Cu ajutorul reflectoarelor, a măştilor, a costumelor poţi deveni Erou din Poveste”, se arată în comunicatul citat.

În spectacolele din cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, copiii-spectatori vor deveni protagoniştii poveştilor lui Mihai Eminescu, Petre Ispirescu şi ale Domnului Caragiale. De asemenea, nu vor lipsi traseele iniţiatice ale Jocului de-a Teatrul şi ale Jocului de-a Shakespeare.

Poveştile românilor legate de mitologia populară vor aduce pe scenă Duhurile Bune, dar şi pe cele Rele. Sărbătorile anotimpurilor, cu toată încărcătura lor de mister, vor întregi cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii.

Teatrul face parte din cultura naţională. Odată ajunşi pe scenă şi participând la un spectacol teatral, cei mici se vor întoarce mai târziu, când vor creşte mari sau când vor deveni şi ei părinţi şi bunici, cunoscând drumul, la Teatru; şi din nou vor fi fascinaţi de miracolul scenei, pe care-l vor regăsi foarte probabil cu acelaşi suflet de copil, se mai arată în comunicatul TNB.

Iniţiatorul acestui proiect, actorul Marian Râlea, a fost răsplătit, după şapte stagiuni pline de evenimente, cu “Premiul special pentru teatrul de copii”, la Gala Premiilor UNITER.

Festivalul Shakespeare, a VII-a ediţie

0

Posted on : 19-Apr-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Teatru

Festivalul Shakespeare
23 aprilie – 9 mai
Bucureşti şi Craiova

Aflat la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul International SHAKESPEARE se va desfăşura în perioada 23 aprilie – 9 mai la Craiova şi la Bucureşti. Iniţiatorii evenimentului sunt Fundaţia „William Shakespeare“ şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova.

Tema ediţiei din acest an este Constelatia Hamlet. Pe scenele bucureştene vor fi prezentate creaţii de anvergură ale teatrului contemporan:

· Hamlet, regia Thomas Ostermeier (Germania), cu trupa Teatrului Schaubűhne Berlin la Teatrul National, Sala Mare, pe 24 si 25 aprilie, ora 19.00;
· Hamlet, regia Elizabeth LeCompte (SUA), cu trupa The Wooster Group din New York la Teatrul Bulandra, Sala “Toma Caragiu”, pe 6, 7, 8 si 9 mai, ora 19.00;
· Hamlet regia László Bocsárdi, Teatrul Metropolis, in ziua de 8 mai; ora 19.00;
· Pyramus & Thisbe 4You, regia Alexandru Dabija, Teatrul Odeon, pe 9 mai, ora 19.00, un preambul al editiei din anul 2012 – “Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”.

Piesa unei femei la teatrul lui Shakespeare, după 400 de ani

0

Posted on : 09-Mar-2010 | By : mada | In : Spectacol, Teatru

Ziarul the Guardian a anunţat de curând că celebrul teatru londonez Globe s-a hotărât să rupă o tradiţie nescrisă: pentru prima oară în nu mai puţin de patru secole, teatrul Marelui Will va găzdui montarea unei piese scrise de o femeie. Este vorba despre “Bedlam” de Nell Leyshon, un text care aduce în prim-plan spitalul de boli mintale Bethlem din capital de pe Tamisa şi a cărui acţiune se petrece în timpul “epidemiei de gin” care a cuprins Anglia în timpul Războiului de Treizeci de Ani din veacul al XVIII-lea.

globe 232x195 Piesa unei femei la teatrul lui Shakespeare, după 400 de aniAutoarea piesei a mărturisit că este conştientă atât de privilegiu care i se oferă, cât şi de riscul pe care şi-l asumă prin faptul că textul ei este prima piesă scrisă de o femeie care s-a jucat vreodată la teatrul Globe. “Am vrut să arăt că femeile ştiu ce înseamnă conflict”, a declarat Nell Leyshon pentru sursa citată, “că pot scrie poveşti de amploare, fiindcă am auzit de prea multe ori spunându-se că femeile nu se pricep la aşa ceva la fel de bine ca bărbaţii”.

De menţionat că literatura contemporană este acum o componentă permanentă a repertoriului celebrului teatru. Noul sezon din acest an se va deschide la 23 aprilie, ziua naşterii scriitorului considerat cel mai mare dramaturg din toate timpurile. La 23 aprilie va avea loc premiera unui nou spectacol după “Macbeth”, regizat de Lucy Bailey, care va stârni interesul şi datorită participării lui Javier de Frutos, dansator “specializat” în controverse.

În ceea ce priveşte starea financiară a instituţiei, dacă ar fi să-i dăm crezare directorului artistic Dominic Dramgoole, teatrul Globe merge mai bine ca niciodată, imun la o criză economic cât se poate de reală. Potrivit oficialului, biletele se vând ca pâinea caldă, în 2009 teatrul realizând chiar un record de vânzări. “E un miracol”, a comentat acesta, “că teatrul reuşeşte să-şi facă treaba, fără a beneficia de nici o subvenţie şi dat fiind faptul că o instituţie de aceste dimensiuni ar trebui să aibă un număr de angajaţi de zece ori mare.”informează revista de teatru Yorick.