Nexus, ultimul volum al trilogiei „Răstignirea trandafirie” de Henry Miller, intră în librării

0

Posted on : 06-Aug-2010 | By : mada | In : Cărţi

Nexus, ultimul volum al trilogiei Rastignirea trandafirie, “cea mai ambitioasa opera a lui Henry Miller si una dintre cele mai bine scrise”, dupa cum apreciaza scriitorul Norman Mailer, intra in aceasta saptamana in librarii.

Trilogia (Sexus, Plexus si Nexus) scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani, a fost interzisa in Statele Unite ale Americii si publicata la Paris intre 1949 si 1960.

Romanul Nexus (1960), aparut in traducerea reputatei Antoaneta Ralian, intr-o editie revazuta, dezvaluie portretul unui scriitor format, care, dupa chinuitoare indoieli si o multime de romane scrise in minte, reuseste in sfirsit sa-si puna ideile pe hirtie. Faptul acesta, insa, pare sa atraga dupa sine o ruptura cu lumea atit de familiara din primele doua volume: minunatele povesti ale prietenilor autorului, paginile de analiza literara si sociala exista in continuare, sint la fel de pline de spirit si umor, insa in ele se simte o umbra de cinism si de tristete. Nexus este, paradoxal, volumul de ramas bun al unui romancier aflat inca la inceputul drumului, volumul care ii ofera lui Miller confirmarea destinului sau de scriitor, nelasindu-i astfel nici o alta optiune decit sa continue sa scrie, confruntat in permanenta cu izolarea si responsabilitatea actului de creatie.

Mai multe informaţii AICI.