Victor Rebengiuc şi Andrei Terian, câştigători ai premiilor Prometheus 2010

0

Publicat la 15 Oct 2010, de către mada, în Eveniment

Actorul Victor Rebengiuc şi scriitorul Andrei Terian au câştigat, miercuri seară, premiile Prometheus pentru Opera Omnia, respectiv pentru Opera Prima, la cea de-a noua ediţie a acestor distincţii, informează Mediafax.

Distincţiile au fost acordate la Clubul Prometheus din Capitală, în urma dezbaterilor juriului format din Andrei Pleşu (preşedinte), Eugen Negrici (literatură), Dan Dediu (muzică), Ruxandra Demetrescu (arte vizuale) şi Ion Caramitru (artele spectacolului).

Premiile Prometheus sunt acordate de Fundaţia Anonimul.

Finaliştii pentru categoria Opera Omnia au fost Ştefan Agopian (literatură), Valentin Gheorghiu (muzică), Ion Grigorescu (arte vizuale) şi Victor Rebengiuc (artele spectacolului).

Totodată, finaliştii pentru Opera Prima au fost Andrei Terian (literatură), Tiberiu Soare (muzică), Adrian Ghenie (arte vizuale) şi Florin Şerban (artele spectacolului).

Actriţa Mariana Mihuţ a ridicat trofeul pentru soţul său, Victor Rebengiuc. “Jur că aş fi preferat să fie Victor aici”, a spus ea. “Dacă ar fi fost aici, Victor v-ar fi spus că se simte profund onorat şi recunoscător şi că ştie cine este Anonimul”, a adăugat ea.

http://www.tabu.ro/out/read/articles/debut_de_stagiune_la_teatrul_bulandra__c488006.jpgÎnainte de decernarea premiilor, Victor Rebengiuc a fost descris de Ion Caramitru drept unul dintre cei mai importanţi artişti români, “cu o tinereţe nedezminţită, cu o ingenuitate artistică neegalată” . “La 78 de ani, Victor Rebengiuc este mai tânăr ca oricând”, a spus Caramitru. “Este, în lumea noastră, sublimul exemplu al devenirii noastre artistice. Cred că Victor Rebengiuc este cel mai inocent artist de teatru şi film din România”, a mai spus preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Printre spectacolele în care joacă Victor Rebengiuc, în stagiunea prezentă, se numără “Legenda Marelui Inchizitor”, de Radu Penciulescu (după Feodor Dostoievski), şi “Toţi fiii mei”, de Ion Caramitru (după Arthur Miller) – ambele la Teatrul Naţional Bucureşti.

Rebengiuc a mai jucat, printre altele, în “Hamlet”, de Liviu Ciulei (2000), şi “Iulius Cezar”, de Andrei Şerban (1968). Printre filmele memorabile în care a jucat se numără “Moromeţii”, de Stere Gulea (1986), “Balanţa”, de Lucian Pintilie (1992), dar şi mai recentul “Medalia de onoare”, de Călin Netzer.

Andrei Terian s-a născut pe 30 noiembrie 1979, la Sibiu. Lucrează la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu şi este redactor la revista Cultura. A publicat, în 2009, volumul “G. Călinescu. A cincea esenţă” (Cartea Românească). http://colocviu2010.files.wordpress.com/2010/06/terian_andrei.jpg

Marele premiu Prometheus pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 de lei, iar cel pentru Opera Prima, de 10.000 de lei.

De asemenea, se mai acordă trei premii în valoare de câte 10.000 de lei finaliştilor marelui premiu Prometheus pentru Opera Omnia.

Printre premianţii Prometheus pentru Opera Omnia din anii anteriori se numără Liviu Ciulei şi George Banu, iar pentru Opera Prima, Radu Afrim şi Cristian Mungiu.

Implică-te şi transmite mai departe:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

 • Victor Rebengiuc revine @Teatrul Joint – “Legenda marelui inchizitor”
  Teatrul Joint are onoarea de a vi-l prezenta pe Victor Rebengiuc în spectacolul-lectură Legenda marelui inchizitor după F.M. Dostoievski. Evenimentul redeschide Stagiunea “Mari actori” si va avea loc marţi, 23 noiembrie 2010 începând cu ora
 • Festivalul de Film Experimental Bucureşti, 22-24 Nov.2010
  În perioada 22-24 noiembrie, în Bucureşti va avea loc Festivalul de Film Experimental Bucureşti (EXPIFF). Evenimentul se va ţine  la Cinema Scala şi Sala Dalles din Capitală şi  va  cuprinde  filme proiectate în premieră în
 • Ion Caramitru, reales preşedinte al UNITER
  Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a fost reales, luni, în funcţia de preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), în urma votului Adunării Generale a instituţiei, informează un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX. Adunarea Generală de
 • Victor este în fiecare marţi “În derivă”
  Primul serial original produs de HBO Central Europe în România îşi concentrează acţiunea pe una dintre caracteristicile societăţii moderne, şedinţa de terapie, văzută prin ochii unui psihoterapeut de elită, informează un comunicat de presă al
 • “Medalia de onoare”@Cinema Studio
  Vineri, 12 Nov.2010, ora 20:00, Cinema Studio Premiera de gală a filmului “Medalia de onoare”, în regia lui Călin Peter Netzer, va avea loc la cinematograful Studio,  vineri, 12 noiembrie 2010, de la ora 20,00, informează

Lasă o părere