Balerina Alina Cojocaru, nominalizată la Critics’ Circle National Dance Awards

0

Publicat la 08 Dec 2010, de către mada, în Uncategorized

Balerina Alina Cojocaru a fost nominalizată la Critics’ Circle National Dance Awards din Marea Britanie, distincţii ce vor fi acordate pe 24 ianuarie 2011, în cadrul unei gale ce va avea loc la Londra, informează ballet.co.uk, prin MEDIAFAX.

Alina Cojocaru este nominalizată la categoria “cea mai bună dansatoare”, alături de o altă balerină de la Royal Ballet, Marianella Nuñez, şi de o dansatoare a Teatrului Balşoi, Natalia Osipova.

 Balerina Alina Cojocaru, nominalizată la Critics Circle National Dance AwardsLa categoria “cel mai bun dansator”, au fost nominalizaţi de asemenea doi artişti ai Royal Ballet – Steven McRae şi Sergei Polunin -, alături de Ivan Vasiliev de la Balşoi.

De altfel, Teatrul Balşoi a fost nominalizat la categoria “cea mai bună companie de dans străină”, alături de Danza Contemporanea De Cuba şi Mark Morris Dance Group din SUA.

La categoria “cea mai bună coregrafie clasică”, au fost nominalizaţi:

  • Kim Brandstrup, pentru “Goldberg” (The Linbury Studio Theatre),
  • Mikhail Messerer, pentru “Laurencia” de Vakhtang Chabukiani, producţie realizată cu The Mikhailovsky Ballet şi London Coliseum, şi
  • Liam Scarlett, pentru “Asphodel Meadows” (Royal Ballet).

Trofeul pentru cea mai bună coregrafie modernă este disputat de

  • Sidi Larbi Cherkaoui, pentru “Babel’ And ‘Faun” (în cadrul programului “In The Spirit Of Diaghilev”),
  • Michael Keegan-Dolan, pentru “The Rite Of Spring” (English National Opera), şi
  • Russell Maliphant, pentru “Afterlight” (în cadrul programului “In The Spirit Of Diaghilev”).

Aceste premii, ce includ 10 categorii, au fost instituite în anul 2000 pentru a celebra forţa şi varietatea culturii dansului în Marea Britanie, punând totodată în lumină oferta din acest domeniu. Acestea sunt singurele distincţii din Marea Britanie dedicate dansului şi acordate de profesionişti.

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în “Don Quijote”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Spărgătorul de nuci”, “Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină.

După succesul repurtat în “Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din “Lacul lebedelor”, “Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), “Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), “Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), “Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au mai adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon” (în coregrafia lui McMillan).

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din “Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”. A primit distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină în cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

În 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet “Don Quijote”, iar la începutul anului 2007, a susţinut, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet “Baiadera”, precum şi în luna mai a acestui an, în “Giselle”.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul “Giselle” din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

  • “Giselle”@ONB
    Luni, 31 Mai, ora 18:30 Opera Naţională Bucureşti “Giselle” reprezintă întâlnirea fericită între libretul emoţionant imaginat de Théophile Gautier şi J-H Saint-Georges (inspirat din povestirile germane ale lui Heinrich Heine), între muzica elegantă şi sugestivă compusă de
  • Alina Cojocaru, desemnată “Balerina deceniului”
    Capitala Rusiei a găzduit duminică pentru prima dată Gala Internaţională de Balet “Stars of the 21st Century”, unul dintre cele mai prestigioase spectacole de balet din întreaga lume, care reuneşte, în scopuri caritabile, o serie
  • Deschiderea stagiunii la Opera Naţională din Bucureşti
    Sâmbătă,9 octombrie 2010, ora 19:00,  Opera Naţională Română Opera care a închis stagiunea trecută este şi cea care o deschide pe cea care începe. “Turandot”-ul lui Puccini, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, este producţia care
  • Magazinul de păpuşi@ONB
    În avanpremiera Zilei Internaţionale a Copilului, Opera Nationala Bucuresti (ONB) vine cu o surpriză pentru micii spectatori. Sâmbată, 29 mai, ora 11.00, va avea loc un spectacol extraordinar de balet pentru copii, Magazinul de păpuşi,
  • Documentarul “Lumea văzută de Ion B.”,nominalizat la Premiile Emmy
    Documentarul “Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria “Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy, informează site-ul evenimentului, http://www.iemmys.tv/. Filmul este

Lasă o părere