„Adevarul despre fete”, de Rebecca James

0

Posted on : 16-Dec-2010 | By : mada | In : Cărţi

Romanul publicat în acest an de Editura Pandora M face parte din colecţia Funky Fiction şi răspunde la o întrebare simplă: cum arată azi un bestseller.

http://admin.ziarulring.com/images/upload/cultura/adevarul-despre-fete-de-rebecca-james-434x326.jpg

Australianca Rebecca James a devenit un autor publicat în 38 de ţări tocmai prin această carte despre prietenie obsesivă şi secrete întunecate.Cine ar fi bănuit că, după o viaţă profesională împărţită între servitul în restaurant, predarea limbii engleze şi designul interior, şi întreruptă brusc de naşterea copiilor, James va fi senzaţia anului 2010 pentru editurile din întreaga lume, solicitarea de a publica acest volum în traducere venind chiar înainte să fie lansată ediţia originală în limba engleză.

” Se numea Sarah”de Tatiana de Rosnay @Ed.Litera

1

Posted on : 14-Dec-2010 | By : mada | In : Cărţi

Se numea Sarah, Tatiana de Rosnay
Editura Litera, 320 pagini, 49,90 lei

Un roman împotriva uitării. Cam asta ar putea fi definiţia volumului „Se numea Sarah“ al celei mai citite, în Europa, autoare franceze contemporane (cu excepţia, desigur, a lui Marc Lévy).

http://www.litera.ro/carti-mari/literatura/se-numea-sarah-1090.jpg

Sarah este unul dintre copiii arestaţi (de către poliţia fidelă regimului de la Vichy) în 1942, cu ocazia criminalei razii de la Velodromul de Iarnă din Paris, în urma căreia mii de evrei au fost deportaţi în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Tatiana de Rosnay descrie în amănunţime calvarul fetiţei, condiţiile de detenţie şi sentimentele confuze pe care le trăieşte prea timpuriu în raport de violenţa sângeroasă a adulţilor. Peste toate, o puternică, înduioşătoare voinţă de a supravieţui cu orice chip. În paralel, descoperim viaţa Juliei Jarmond, o ziaristă americană venită la Paris, unde, pentru scrierea unui articol, trebuia să obţină informaţii privind funestele evenimente din 16 iulie 1942. În mod ciudat, intrepida anchetatoare de ocazie se izbeşte de amnezia majorităţii francezilor pe care îi întâlneşte şi de la care spera să obţină indicaţii revelatoare. Căutarea ei, blocată iniţial de nişte secrete de familie de nemărturisit, îşi face încet drum către lumină şi scoate din uitare un destin simbolic pentru tragedia deportărilor naziste, dar şi pentru abominabila comportare a colaboraţioniştilor.

“Chicago”de Alaa al-Aswani @Polirom

0

Posted on : 01-Sep-2010 | By : mada | In : Cărţi

Chicago

Editura Polirom a publicat, de curând, în colecţia “Biblioteca Polirom. Proză XXI”, volumul “Chicago” de Alaa al-Aswani, cea mai bine vândută carte în limba arabă a ultimilor ani, reprezentând cel de-al doilea roman al egipteanului Alaa al-Aswani. Traducerea din limba arabă a fost realizată de Nicolae Dobrişan.

AUTOR: Alaa al-Aswani
COLECTIE: BIBLIOTECA POLIROM.
PREŢ:
29.95 RON
DOMENIU: Literatura universală
Alaa al-Aswani este autorul bestsellerului Blocul Iakubian, cel mai bine vândut roman de limba arabă al începutului de secol XXI, tradus în douazeci şi şapte de limbi şi transformat într-un film de succes în 2006.
Chicago (2006), bestsellerul care a surclasat Blocul Iakubian, prezinta vietile mai multor egipteni americanizati, stabiliti in Chicago din motive politice sau economice. O mare parte din actiune se petrece in campusul Facultatii de Medicina, unde autorul insusi si‑a finalizat studiile. Scriind fara teama si fara tabuuri, Alaa al‑Aswani propune o viziune critica atit a societatii americane, unde unele dintre personajele sale se confrunta cu dezastrele provocate de abuzul de droguri si relatiile sexuale riscante, cit si a politicii autoritariste a Egiptului contemporan. Dar, dincolo de mesajul sau politic, Chicago, ca si Blocul Iakubian, este in primul rind o extraordinara galerie de portrete zugravite cu maiestria si migala unui miniaturist oriental.
„In Chicago intilnim aceeasi structura si aceeasi deschidere vasta ca in Blocul Iakubian. Reflectiile pe teme politice se imbina cu povesti de dragoste si emancipare emotionala, iar fiecare capitol se sfirseste intr-un punct de climax. Dar aspectul cel mai interesant al acestui roman este faptul ca personajele sint dislocate din confortul propriei culturi: aflate in exil, ele sint lipsite de justificarile oferite de aceasta, iar fanteziile, iluziile, prejudecatile si limitarile lor se dezvaluie pe deplin.” (The Telegraph)
Chicago este o fresca ampla, cu o multitudine de personaje ale caror povesti se impletesc unele cu altele. Prezentindu-si conationalii pe fundalul unei alte culturi, Alaa al-Aswani reuseste sa sublinieze aspectele cele mai sensibile ale personalitatii lor, sa le investigheze optiunile, traumele, loialitatile si apartenentele.” (The Guardian)
„Cartea de fata face dovada impresionantelor calitati de povestitor ale lui Alaa al-Aswani. Scriitorul egiptean ne ofera o panorama colorata, zgomotoasa si plina de savoare a nebuniei si nobletei omenesti” (The Independent)
„Prin talentul sau de povestitor si darul observatiei, Alaa al-Aswani aminteste de Somerset Maugham.” (The Spectator)

noname1 194x300 Chicagode Alaa al Aswani @Polirom


Cele mai bune 15 bestseller-uri din lume, după Bibilie

0

Posted on : 02-Aug-2010 | By : mada | In : Cărţi

Biblia este cel mai mare bestseller din istoria omenirii. “Micuţa Carte Roşie” a lui Mao Zedong este a doua cea mai mare carte care domină în literatura universală, scrie realitatea.net.

În timp ce cărţile religioase domină prima jumătate a listei cu cele mai mari bestseller-uri, cealaltă jumătate cuprinde volume cu teme fantastice, potrivit huffingtonpost.com.

“Micuţa Carte Roşie”, o colecţie de citate ale preşedintelui Mao Zedong, a apărut în 1964 şi a fost vândută în toată lumea în peste 800 de milioane de copii. Obiect de lectură obligatorie în China, cartea a devenit una de cult în Occident, unde a contribuit în mare măsură la influenţarea mişcărilor studenţeşti radicale de stânga din anii ‘60.

Coranul, cartea sacră a tuturor musulmanilor, a fost şi el vandut în peste 800 de milioane de copii. Coranul este considerat a fi însuşi Cuvântul lui Dumnezeu definit ca o sumă de concepte, o sinteză de precepte etice, o conduită de viaţă spirituală, un codice civil ce răspunde problemelor vieţii cotidiene.

Dicţionarul chinezesc, publicat prima dată în 1957, a fost vândut în toată lumea în peste 400 de milioane de copii.

“Cartea lui Mormon” scrisă de Joseph Smith Jr. a fost publicată în 1830 şi a vândută în peste 120 de milioane de copii în toată lumea. Joseph Smith Jr. susţinea că a fost personal vizitat de Dumnezeu Tatăl şi de Dumnezeu Fiul care i-au spus că toate bisericile şi religiile existente erau false. Joseph a creat astfel o religie nouă care se autoproclama “singura biserică adevărată de pe Pămânat”.

“Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” este primul roman scris de celebra J. K. Rowling. Cartea face parte dintr-o serie ce cuprinde şapte volume şi a fost vândută în peste 107 milioane de exemplare din 1997, anul publicării.

Reţeta Harry Potter, deşi contestată de unii critici literari mai scorţoşi, a prins la copii, autoarea amestecând într-un cazan unic de dimensiuni foarte bine calculate magia, mitologia şi alchimia, reciclând monştrii din mitologia britanică şi aducând fiinţe mitologice din alte zone culturale.

Cartea “And Then There Were None,” a scriitoarei Agatha Christie a fost publicată în 1939, iar misterul morţii din acest volum a fost vândut în peste 100 de milioane de copii.

“The Lord of the Rings” a lui J. R. R. Tolkien a fost publicată în 1954 şi a fost vândută în peste 150 de milioane de copii în întreaga lume. Cartea a fost scrisă în anii 1937 – 1949, iar partea sa esenţială a fost creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Lucrarea a fost publicată în trei volume în 1954 şi 1955, această formă fiind cea mai populară. A fost retipărită de mai multe ori şi tradusă în diferite limbi, devenind una dintre cele mai populare şi influente lucrări ale literaturii secolului 20.

“Harry Potter and the Half-Blood Prince” a lui J. K. Rowling este a şasea carte din seria foarte populara “Harry Potter”. Cartea care are nici mai mult, nici mai putin de 652 de pagini, a fost vanduta in 65 de milioane de exemplare, dupa ce a fost in 2005.

“Codul lui Da Vinci”, a lui Dan Brown este un roman de aventură foarte popular. Din 2004, de când a apărut prima oară, a fost vândut în peste 80 de milioane de copii.

“Harry Potter and the Chamber of Secrets” de J. K. Rowling, a doua carte din seria Harry Potter, a apărut în 1999 şi a fost vândută în peste 60 de milioane de copii.

Clasicul roman, “De veghe în lanul se secară” a lui J. D. Salinger a fost publicat prima dată în 1951 şi a fost vândut în peste 60 de milioane de copii.

“Harry Potter and the Goblet of Fire” de J. K. Rowling, a patra cartea din seria Harry Potter, a fost vândută în peste 55 de milioane de exemplare în toată lumea, de când a fost prima dată publicată, în anul 2000.

“Harry Potter and the Order of the Phoenix”, scrisă de J. K. Rowling, al cincilea volum din seria Harry Potter a apărut în 2003 şi a fost vândut în 55 de milioane de exemplare.

“Harry Potter and the Prisoner of Azkaban”, J. K. Rowling, a treia carte din seria Harry Potter a fost vândută în 55 de milioane de exemplare din 1999, anul publicării, la fel ca şi primele doua volume.

“Ben Hur: A Tale of the Christ” a scriitorului Lew Wallace, a fost vândută în 50 de milioane de copii în toată lumea, din anul 1880 când a fost prima dată publicată.