“Vreau şi eu să fiu revizuit” @Clubul Filantropia

0

Posted on : 11-Dec-2010 | By : mada | In : Conferinţe

Cărtureşti Verona, 17 decembrie 2010

La Clubul Filantropia, Zoltan Rostas, Vintilă Mihăilescu şi Mihai Coman, moderaţi de Şerban Anghelescu vin să discute despre cartea Mihai Pop – “Vreau şi eu să fiu revizuit”.

1040263 1 Vreau şi eu să fiu revizuit @Clubul Filantropia
În jurul numelui Mihai Pop s-a născut o serie întreagă de enigme. Discuţiile din cadrul Clubului încearcă să descopere de ce oare nu a pomenit Mihai Pop de publicistica sa din anii 30? De ce a publicat sub pseudonim? De ce şi-a mai dezvăluit pseudonimul autorului dicţionarului, dacă nu a mai vrut să se vorbească despre această producţie? Cum de nu s-a găsit nici un discipol al profesorului care să fi publicat şi/sau comentat textele publicate? Mai ales că Mihai Pop, chiar dacă nu a vorbit despre ele, nici nu le-a renegat.      Clubul Filantropia se compune din etnologi, antropologi, sociologi, psihologi etc., iubitori de oameni vii, de teme la fel de vii şi de aprige dezbateri.

În librăria Cărtureşti MŢR (LA NUIELE), începând din 2009, mensualmente se produc lansări – dezbateri de carte etno-socio-psiho-demo-…

Vineri, 17 decembrie, de la ora 19.00, vorbeşte despre cartea Mihai Pop – “Vreau şi eu să fiu revizuit” – Publicistică din anii 1937-1940, Antologie de Zoltán Rostás, apărută de curând la Editura Paideia

Invitaţi:

  • Zoltán Rostás – sociolog
  • Vintilă Mihăilescu – antropolog
  • Mihai Coman – antropolog

Moderator:
Şerban Anghelescu – etnolog

Târgul Internaţional GAUDEAMUS – „Carte de învăţătură”, ediţia a 17-a

0

Posted on : 12-Nov-2010 | By : mada | In : Conferinţe, Cărţi, Târguri

Între 18 -22 noiembrie în Bucureşti se va organiza Târgul Internaţional GAUDEAMUS – „Carte de învăţătură”, în Pavilionul Central Romexpo.

Cea de-a 17-a ediţie a evenimentului organizat de  Radio România va avea ca invitat de onoare Belgia, Valonia-Bruxelles, opţiune bazată pe afinităţile culturale comune şi pe oportunităţile de cooperare dintre cele două ţări. Alegerea invitatului marchează şi Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2010.

Bookfest 2010. Programul si evenimentele Targului de carte Bookfest 2010

La ediţia 2010 a Târgului GAUDEAMUS, vizitatorii vor putea să participe la:

• Prezentare şi vânzare de carte belgiană în limba franceză şi de traduceri în limba română şi animaţii la standul Belgiei, Valonia-Bruxelles- stand 201, nivelul 4.50.

• Expoziţia internaţională «Le petit monde de Kitty Crowther», prezentată la spaţiul de evenimente din cadrul Ceainăriei GAUDEAMUS (nivelul 3.20).

Tânără ilustratoare valonă pasionată de literatură pentru copii, Kitty Crowther este laureată în 2010 a faimosului Premiu Astrid Lindgren pentru literatura adresată copiilor şi tineretului.  «Kitty Crowther posedă un control deosebit al liniilor, dar şi al ambianţei. Ea transformă şi reînnoieşte naraţiunea pe care o imaginează. În lumea ei, uşa dintre imaginaţie şi realitate este larg deschisă… Umanismul şi compasiunea îi impregnează şi îi unifică opera.» a fost declaraţia juriului care i-a acordat artistei premiul.

• Dezbateri, conferinţe, mese rotunde, ateliere despre literatură, dramaturgie, benzi desenate, dar şi despre „meseria cărţii”, la care vor lua parte personalităţi culturale din Comunitatea franceză din Belgia: Jacques Dubois, Paul Emond, Didier Platteau, Emile Lansman, Bernard Debroux, Jean Auquier.

Jacques Dubois este Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2010, filolog romanist, profesor la Universitatea din Liège, recunoscut pe plan internaţional ca unul dintre cei mai buni specialişti ai operei lui Georges Simenon şi, în general, un specialist al romanului poliţist

Festivalul Naţional de Teatru, ediţia aXX-a

0

Posted on : 23-Oct-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Teatru

FNT

30 Oct.2010 -- 7 Nov.2010, Bucureşti

Cristina Modreanu, selecţionerul unic şi director artistic, a declarat: “Ca structură, FNT a rămas în mare parte ca în 2008 şi 2009, fiindcă am dorit să închei rotund acest mandat de selecţioner. În schimb, am hotărât ca în 2010 să nu mai separăm producţiile independente de selecţia oficială pentru că acestea diferă doar ca sistem de producţie, nu din punct de vedere artistic, în ultimii ani sistemul independent având o dezvoltare dinamică şi benefică, asupra căreia vreau să atrag atenţia.”

În cadrul selecţiei, Cristina Modreanu a anunţat şi cele două premiere în FNT, spectacole regizate de Rodrigo Garcia la Teatrul Naţional din Timişoara şi Matthias Langhoff la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
FNT 2010 cuprinde şi spectacole din străinătate, cele două producţii confirmate momentan sunt Hey, Girl! regizat de Romeo Castelucci şi Regele moare de Eugene Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, coproducţie Les Arts et Mouvants, Cie a l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, alte două spectacole invitate fiind în curs de confirmare şi urmând să fie anunţate în toamnă.

FNT 2010: este completat  cu dezbateri, conferinţe, întâlniri, lansări de carte, filme despre teatru şi dans.

“Regele moare” de Eugene Ionesco, la FNT 2010

0

Posted on : 02-Sep-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Spectacol, Teatru

Spectacolul “Regele moare” de Eugene Ionesco, regizat de Silviu Purcărete, va fi prezentat la Festivalul Naţional de Teatru (FNT), informează un comunicat al festivalului transmis agenţiei AGERPRES.

Piesa, cea mai nouă regizată de Silviu Purcărete, va fi prezentată în premieră la Festivalul ExPonte din Slovenia, pe 15 septembrie, iar înainte de a fi susţinută în turnee în Franţa, Italia, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia va fi prezentată la FNT. Cu această producţie se va inaugura, în ianuarie 2011, noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg.

Personalitate marcantă a teatrului european, Silviu Purcărete a ales să monteze în 2010 “Regele moare” alături de o echipă internaţională, după ce în 2007 s-a confruntat cu succes cu piesa “Macbett” a aceluiaşi autor, la Royal Shakespeare Company. Coproducţia internaţională este aşadar pentru Purcărete un prilej de a se reîntâlni cu Ionesco, dar şi cu compozitorul Vasile Şirli, colaborator apropiat al regizorului, şi cu artişti din Franţa, Slovenia şi Luxemburg.

Silviu Purcarete foto Florin Biolan 6a9e22f638 Regele moare de Eugene Ionesco, la FNT 2010

Spectacolul “Regele moare” este produs de compania pariziană Les Arts et Mouvant – Cie a l’endroit des mondes allant vers, căreia i s-au alăturat, în calitate de coproducători, Ex-Ponto Festival Kulturno Drustvo B-51 (Slovenia), Théâtre d’Esch (Luxemburg), National Drama Theater Ljubljana (Slovenia), International Festival Theater MOT (Macedonia), Scene Nationale de Bayonne Sud-Aquitain (Franţa).

Producţia a primit sprijin financiar din partea mai multor organizaţii, precum: Culturesfrance, Ministerul Culturii Republicii Slovene, Primăria Liubliana, Institutul Francez Charles Nodier, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, UNITER şi BRD – Groupe Société Générale, principalul partener al reprezentaţiilor de la Bucureşti.

Profitând de prezenţa lui Silviu Purcărete la Bucureşti, organizatorii l-au invitat şi la o întâlnire cu publicul. Astfel, regizorul va fi prezent în noiembrie şi la modulul “Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri“, la UNATC, unde va avea un dialog cu teoreticianul Octavian Saiu pornind de la spectacolul “Fedra”, după Racine şi “Euripide”, unul dintre succesele Teatrului Naţional din Craiova din 1994.

Tot la modulul “Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri” va fi prezent şi regizorul american Lee Breuer, una dintre cele mai valoroase personalităţi teatrale care vor fi prezente în noiembrie la Bucureşti. Lee Breuer a participat la scrierea unei pagini importante din istoria teatrului american. Fie că a lucrat alături de Mabou Mines Theater Company din New York, teatru la fondarea căruia a participat în 1970, fie că a colaborat cu alte companii, Breuer a creat spectacole experimentale, neconvenţionale, inovatoare, recunoscute de critică şi premiate.

Pe lângă spectacolul “Regele moare” regizat de Silviu Purcărete, la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru vor fi prezente şi spectacolele “Hey, Girl!”, de Romeo Castellucci, şi “Trilogia steoscopică” a artistului scoţian Billy Cowie, un spectacol-instalaţie ce îmbină coregrafia cu arta video într-un mod care plasează spectatorul la graniţa dintre arta live şi înregistrare, între senzaţiile reale şi distanţarea pe care o dă proiecţia.

Ediţia a XX-a a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se va desfăşura între 30 octombrie şi 7 noiembrie, la Bucureşti.