“Regele moare” de Eugene Ionesco, la FNT 2010

0

Publicat la 02 Sep 2010, de către mada, în Festivaluri, Spectacol, Teatru

Spectacolul “Regele moare” de Eugene Ionesco, regizat de Silviu Purcărete, va fi prezentat la Festivalul Naţional de Teatru (FNT), informează un comunicat al festivalului transmis agenţiei AGERPRES.

Piesa, cea mai nouă regizată de Silviu Purcărete, va fi prezentată în premieră la Festivalul ExPonte din Slovenia, pe 15 septembrie, iar înainte de a fi susţinută în turnee în Franţa, Italia, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia va fi prezentată la FNT. Cu această producţie se va inaugura, în ianuarie 2011, noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg.

Personalitate marcantă a teatrului european, Silviu Purcărete a ales să monteze în 2010 “Regele moare” alături de o echipă internaţională, după ce în 2007 s-a confruntat cu succes cu piesa “Macbett” a aceluiaşi autor, la Royal Shakespeare Company. Coproducţia internaţională este aşadar pentru Purcărete un prilej de a se reîntâlni cu Ionesco, dar şi cu compozitorul Vasile Şirli, colaborator apropiat al regizorului, şi cu artişti din Franţa, Slovenia şi Luxemburg.

Silviu Purcarete foto Florin Biolan 6a9e22f638 Regele moare de Eugene Ionesco, la FNT 2010

Spectacolul “Regele moare” este produs de compania pariziană Les Arts et Mouvant – Cie a l’endroit des mondes allant vers, căreia i s-au alăturat, în calitate de coproducători, Ex-Ponto Festival Kulturno Drustvo B-51 (Slovenia), Théâtre d’Esch (Luxemburg), National Drama Theater Ljubljana (Slovenia), International Festival Theater MOT (Macedonia), Scene Nationale de Bayonne Sud-Aquitain (Franţa).

Producţia a primit sprijin financiar din partea mai multor organizaţii, precum: Culturesfrance, Ministerul Culturii Republicii Slovene, Primăria Liubliana, Institutul Francez Charles Nodier, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, UNITER şi BRD – Groupe Société Générale, principalul partener al reprezentaţiilor de la Bucureşti.

Profitând de prezenţa lui Silviu Purcărete la Bucureşti, organizatorii l-au invitat şi la o întâlnire cu publicul. Astfel, regizorul va fi prezent în noiembrie şi la modulul “Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri“, la UNATC, unde va avea un dialog cu teoreticianul Octavian Saiu pornind de la spectacolul “Fedra”, după Racine şi “Euripide”, unul dintre succesele Teatrului Naţional din Craiova din 1994.

Tot la modulul “Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri” va fi prezent şi regizorul american Lee Breuer, una dintre cele mai valoroase personalităţi teatrale care vor fi prezente în noiembrie la Bucureşti. Lee Breuer a participat la scrierea unei pagini importante din istoria teatrului american. Fie că a lucrat alături de Mabou Mines Theater Company din New York, teatru la fondarea căruia a participat în 1970, fie că a colaborat cu alte companii, Breuer a creat spectacole experimentale, neconvenţionale, inovatoare, recunoscute de critică şi premiate.

Pe lângă spectacolul “Regele moare” regizat de Silviu Purcărete, la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru vor fi prezente şi spectacolele “Hey, Girl!”, de Romeo Castellucci, şi “Trilogia steoscopică” a artistului scoţian Billy Cowie, un spectacol-instalaţie ce îmbină coregrafia cu arta video într-un mod care plasează spectatorul la graniţa dintre arta live şi înregistrare, între senzaţiile reale şi distanţarea pe care o dă proiecţia.

Ediţia a XX-a a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se va desfăşura între 30 octombrie şi 7 noiembrie, la Bucureşti.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere