“Man on wire”@MŢR

0

Posted on : 15-Oct-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

18 Octombrie 2010, MŢR, Sala Horia Bernea

Filmul “Man on wire” va fi prezentat luni, 18 octombrie 2010, la Muzeul Ţăranului Român -- studioul Horia Bernea prin proiectul “British Documentary” derulat de British Council.

Pelicula “Man on wire”, câştigătoare a aproape 30 de premii la festivaluri internaţionale, este o repovestire a aventurii îndrăzneţe şi, totodată, ilegale, a lui Philippe Petit, de a străbate mergând pe sârmă, la mare înălţime, distanţa dintre turnurile gemene din New York -- ceea ce s-a numit mai târziu “infracţiunea artistică a secolului XX”, menţionează un comunicat transmis marţi de Muzeul Ţăranului Român.

Filmul utilizează înregistrări de arhivă pentru a reconstitui şi istoriile similare ale traversării pe sârmă a distanţei dintre turnurile de la Notre-Dame şi dintre turnurile Podului Sidney Harbour, vorbind despre schimbările pe care le-au adus în viaţa lui Philippe Petit.

Proiectul “British Documentary”, iniţiat de British Council România, în cadrul programului “New Work New Audiences” (“Noi creaţii, un nou public”), este un proiect inedit, prezentat pentru prima oară în România, prin care se vizează prezentarea unui public cât mai larg a creaţiilor contemporane britanice.

Filmele incluse în seria ‘British Documentary’/'Documentare Britanice’ au fost premiate sau nominalizate pentru numeroase distincţii în cadrul festivalurilor internaţionale, printre care şi Festivalul de Film Documentar Grierson, din Marea Britanie, la ediţiile din 2009 şi 2008.

Tematica filmelor este extrem de diversă -- de la probleme sociale ale lumii contemporane la perioada Războiului Rece şi a anilor ‘60, de la titanicele particule ale atomului la neurochirurgie, de la manipulare media la crima artistică a secolului XX, de la viitorul sumbru al planetei, la farsa ca armă a activismului social şi de mediu.

Filmele vor fi prezentate săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 19,00, în perioada 4 octombrie -- 20 decembrie 2010, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român -- Studioul Horia Bernea.

Intrarea publicului la proiecţiile documentarelor britanice este liberă. Filmele sunt subtitrate în limba română.

SATWA GUNA PROJECT/Iluzia Formei@ Cărtureşti

0

Posted on : 01-Aug-2010 | By : mada | In : Ceainării, Cărţi, Expoziţii

Bucureşti, Librăria Cărtureşti, 2 – 14 august

Expoziţia reprezintă un proiect fotografic amplu ce are la bază interpretarea fotografică a conceptului universal al diversităţii în unitate.
Proiectul a fost pus la cale de nenumăraţi filosofi, antropologi, scriitori, lideri spirituali, istorici şi cercetători din diverse domenii care au acreditat fascinanta idee a similitudinilor descoperite între popoare în majoritatea formelor în care OMUL se manifestă (credinţă, tradiţie, obiceiuri, activităţi spirituale etc) reuşind să dea naştere unei fantastice căutări lăuntrice în sufletul celor ce doresc să concretizeze acest lucru printr-o formă de artă.

IMAGES CAN CHANGE THE WORLD este prima etapă a proiectului ce doreşte să releve dar fără să judece, aspecte ale statutului femeii în cultura musulmană, tradiţii şi obiceiuri locale, credinţe şi forme ale practicilor mistice din Pakistan zona Karakorum în încercarea de a susţine perpetuarea şi conservarea valorilor autentice. Aceasta etapă a fost concepută şi se va realiza în colaborare cu Mirza Ali ? alpinist şi ghid montan, originar din zona Hunza, Pakistan. Prima parte a proiectului din 2010 “Shimshali people” reprezintă o documentare a evoluţiei sociale în paralel cu aspecte ale evoluţiei spirituale ale primei alpiniste pakistaneze, precum şi escaladarea unui vârf de peste 6000 m concretizându-se într-un film documentar 1h30m Subiect social în particular Samina Khayal (women climber), subiect social în general: satul de provenienţă a celor doua alpiniste, iar în 2011 etapa “Pakistani women venturing into forbidden territory” doreşte finalizarea efectivă a etapei prin escaladarea unui varf de 6400m (pentru aclimatizare) culminând cu ascensiuena propriu-zisă a unui varf in premiră de peste 7000m. De asemenea, la întoarcere în ţară proiectul, va fi prezentat publicului prin serii/expoziţii fotografice (fotojurnalism, documentare, peisaj, alpine).

afis SATWA GUNA PROJECT/Iluzia Formei@ Cărtureşti


One World Romania, ediţia III

0

Posted on : 21-Mar-2010 | By : mada | In : Eveniment, Festivaluri, Filme

Bucureşti, 17 – 22 martie

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, “One World Romania” ajunge în 2010 la cea de-a 3-a ediţie.
Creat în primii doi ani de Centrul Ceh, în 2010 festivalul este organizat de acesta împreună cu nou fondata asociaţie “One World Romania”.
“One World Romania 2010″ aduce în jur de 35 de documentare noi şi premiate, în 4 cinematografe: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematoraf al Regizorului Român (proiect cultural al Muzeului Ţăranului Român).
Proiecţiile sunt urmate de dezbateri, având ca invitaţi regizori, producători şi protagonişti ai filmelor prezentate, reprezentanţi ai ONG-urilor, critici de film şi diplomaţi.
Anul acesta sunt prezenţi 18 invitaţi internaţionali din 7 ţări. Preluând formatul introdus la prima ediţie, şi anul acesta sunt propuse secţiuni tematice, ce tratează probleme de actualitate.

Programul îl puteţi citi AICI.

blogging 02 One World Romania, ediţia III


Un documentar semnat de Serge Bromberg şi Ruxandra Medrea, premiat cu César

0

Posted on : 01-Mar-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

Un documentar despre un proiect cinematografic neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, realizat de o regizoare născută în România, Ruxandra Medrea, împreună cu francezul Serge Bromberg, a primit, sâmbătă, premiul César, în timpul unei gale organizate la Paris, potrivit imaginilor TV5 Monde.

Lungmetrajul documentar despre un proiect cinematografic neterminat al lui Henri-Georges Clouzot a fost prezentat anul trecut, la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Cannes Classics.

Documentarul “L’Enfer d’Henri-Georges Clouzot” reface împrejurările prin care Henri-Georges Clouzot a realizat, în 1964, filmul “L’Enfer”, cu actorii Romy Schneider şi Serge Reggiani în rolurile principale, proiect întrerupt înainte de a fi dus la bun sfârşit. Imaginile filmate, totalizând 15 ore, n-au mai fost niciodată făcute publice, fiind date uitării pentru o jumătate de secol.

“L’Enfer” este povestea unui patron al unui hotel de provincie, cuprins de demonul geloziei. Potrivit unei “Note de intenţie”, publicată de Serge Bromberg în caietul de presă, Henri-Georges Clouzot a folosit o poveste simplă, încercând “să se apropie cât mai mult de misterul nebuniei şi al paranoiei”.

Pelicula înregistrează şi mărturiile celor care au participat la realizarea filmului original. Printre aceştia se numără Costa-Gavras (asistent de regie) şi actriţa Catherine Allégret (aflată, în 1964, la primul său rol în cinema).

Ruxandra Medrea are 33 de ani şi a părăsit România la sfârşitul anilor ‘80. După ce a locuit o vreme în Austria, s-a stabilit în Franţa. Primul contact cu cinematograful l-a avut în calitate de jurist specializat în drepturi de proprietate intelectuală. În 2006 a realizat un film de 52 de minute, “Génération Précaire, derrière les masques”, informează MEDIAFAX.