Cele mai bune 15 bestseller-uri din lume, după Bibilie

0

Posted on : 02-Aug-2010 | By : mada | In : Cărţi

Biblia este cel mai mare bestseller din istoria omenirii. “Micuţa Carte Roşie” a lui Mao Zedong este a doua cea mai mare carte care domină în literatura universală, scrie realitatea.net.

În timp ce cărţile religioase domină prima jumătate a listei cu cele mai mari bestseller-uri, cealaltă jumătate cuprinde volume cu teme fantastice, potrivit huffingtonpost.com.

“Micuţa Carte Roşie”, o colecţie de citate ale preşedintelui Mao Zedong, a apărut în 1964 şi a fost vândută în toată lumea în peste 800 de milioane de copii. Obiect de lectură obligatorie în China, cartea a devenit una de cult în Occident, unde a contribuit în mare măsură la influenţarea mişcărilor studenţeşti radicale de stânga din anii ‘60.

Coranul, cartea sacră a tuturor musulmanilor, a fost şi el vandut în peste 800 de milioane de copii. Coranul este considerat a fi însuşi Cuvântul lui Dumnezeu definit ca o sumă de concepte, o sinteză de precepte etice, o conduită de viaţă spirituală, un codice civil ce răspunde problemelor vieţii cotidiene.

Dicţionarul chinezesc, publicat prima dată în 1957, a fost vândut în toată lumea în peste 400 de milioane de copii.

“Cartea lui Mormon” scrisă de Joseph Smith Jr. a fost publicată în 1830 şi a vândută în peste 120 de milioane de copii în toată lumea. Joseph Smith Jr. susţinea că a fost personal vizitat de Dumnezeu Tatăl şi de Dumnezeu Fiul care i-au spus că toate bisericile şi religiile existente erau false. Joseph a creat astfel o religie nouă care se autoproclama “singura biserică adevărată de pe Pămânat”.

“Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” este primul roman scris de celebra J. K. Rowling. Cartea face parte dintr-o serie ce cuprinde şapte volume şi a fost vândută în peste 107 milioane de exemplare din 1997, anul publicării.

Reţeta Harry Potter, deşi contestată de unii critici literari mai scorţoşi, a prins la copii, autoarea amestecând într-un cazan unic de dimensiuni foarte bine calculate magia, mitologia şi alchimia, reciclând monştrii din mitologia britanică şi aducând fiinţe mitologice din alte zone culturale.

Cartea “And Then There Were None,” a scriitoarei Agatha Christie a fost publicată în 1939, iar misterul morţii din acest volum a fost vândut în peste 100 de milioane de copii.

“The Lord of the Rings” a lui J. R. R. Tolkien a fost publicată în 1954 şi a fost vândută în peste 150 de milioane de copii în întreaga lume. Cartea a fost scrisă în anii 1937 – 1949, iar partea sa esenţială a fost creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Lucrarea a fost publicată în trei volume în 1954 şi 1955, această formă fiind cea mai populară. A fost retipărită de mai multe ori şi tradusă în diferite limbi, devenind una dintre cele mai populare şi influente lucrări ale literaturii secolului 20.

“Harry Potter and the Half-Blood Prince” a lui J. K. Rowling este a şasea carte din seria foarte populara “Harry Potter”. Cartea care are nici mai mult, nici mai putin de 652 de pagini, a fost vanduta in 65 de milioane de exemplare, dupa ce a fost in 2005.

“Codul lui Da Vinci”, a lui Dan Brown este un roman de aventură foarte popular. Din 2004, de când a apărut prima oară, a fost vândut în peste 80 de milioane de copii.

“Harry Potter and the Chamber of Secrets” de J. K. Rowling, a doua carte din seria Harry Potter, a apărut în 1999 şi a fost vândută în peste 60 de milioane de copii.

Clasicul roman, “De veghe în lanul se secară” a lui J. D. Salinger a fost publicat prima dată în 1951 şi a fost vândut în peste 60 de milioane de copii.

“Harry Potter and the Goblet of Fire” de J. K. Rowling, a patra cartea din seria Harry Potter, a fost vândută în peste 55 de milioane de exemplare în toată lumea, de când a fost prima dată publicată, în anul 2000.

“Harry Potter and the Order of the Phoenix”, scrisă de J. K. Rowling, al cincilea volum din seria Harry Potter a apărut în 2003 şi a fost vândut în 55 de milioane de exemplare.

“Harry Potter and the Prisoner of Azkaban”, J. K. Rowling, a treia carte din seria Harry Potter a fost vândută în 55 de milioane de exemplare din 1999, anul publicării, la fel ca şi primele doua volume.

“Ben Hur: A Tale of the Christ” a scriitorului Lew Wallace, a fost vândută în 50 de milioane de copii în toată lumea, din anul 1880 când a fost prima dată publicată.