Un festival de film francez online, accesibil în lumea întreagă

0

Posted on : 21-Oct-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

Un festival de film francez, care cuprinde 20 de pelicule accesibile online, a fost iniţiat de către UniFrance, instituţia care se ocupă de promovarea cinematografiei franceze în străinătate, informează MEDIAFAX.

Evenimentul “My French Films Festival” se va desfăşura între 14 şi 29 ianuarie 2011 şi cuprinde zece lungmetraje şi zece scurtmetraje recente, care pot fi vizionate în regim video on demand şi subtitrate în mai multe limbi străine, precum germană, engleză, arabă şi rusă, potrivit UniFrance.

În cadrul festivalului vor fi prezentate producţii ale unor regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, deoarece evenimentul are ca scop “prezentarea tinerilor creatori francezi”.

Printre titlurile propuse se numără “Tout ce qui brille”, de Géraldine Nakache şi Hervé Mimran, “Bus Palladium”, de Christopher Thompson, “Le Bal des actrices”, de Maïwenn Le Besco, şi ” Tête de Turc”, de Pascal Elbé.

Site-ul festivalului (www.myfrenchfilmsfestival.com) va fi lansat oficial în decembrie şi va permite cinefililor să vadă, gratuit, trailerele filmelor propuse.

În cadrul festivalului sunt acordate trei trofee: premiul publicului, premiul bloggerilor din străinătate şi premiul presei internaţionale.

Pe lângă filmele din competiţie, festivalul include proiecţia unui film inclus în patrimoniul cinematografic francez - anul acesta fiind ales “French Cancan”, de Jean Renoir (1955), cu Jean Gabin.

Filmele “Marţi, după Crăciun” şi “Lord”, premiate la Festivalul Filmului Francofon de la Namur

0

Posted on : 10-Oct-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

“Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia), iar Mimi Brănescu a fost desemnat cel mai bun actor, în timp ce “Lord” de Adrian Sitaru a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, informeaă MEDIAFAX.

În mod concret, “Marţi, după Crăciun” a primit premiul “Bayard d’Or du Meilleur film”, în timp ce actorului Mimi Brănescu i-a fost decernat distincţia “Bayard d’Or du Meilleur comédien”, potrivit site-ului festivalului.

Prix et Bayards okok large Filmele Marţi, după Crăciun şi Lord, premiate la Festivalul Filmului Francofon de la Namur

Filmul lui Radu Muntean a participat în competiţia oficială de lungmetraj din cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Namur. În aceeaşi secţiune a mai concurat şi filmul “Periferic”, debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri.

Totodată, în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Namur, scurtmetrajul “Lord” de Adrian Sitaru a primit premiul “Bayard d’Or du Meilleur Court Métrage -- Prix François-Bovesse”. În competiţia internaţională de scurtmetraj a participat şi “Musafirul” de Răzvan Tache Alexandru.

Filmul “Marţi, după Crăciun” spune povestea lui Paul Hanganu (Mimi Brănescu), care este căsătorit cu Adriana (Mirela Oprişor) de zece ani. Au împreună o fetiţă, o maşină, un apartament şi aparent o relaţie fericită. De şase luni, Paul are o relaţie extraconjugală cu Raluca (Maria Popistaşu), medic stomatolog, în vârstă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă. Din distribuţia filmului mai fac parte Dragoş Bucur, Adrian Văncică, Victor Rebengiuc şi Silvia Năstase.

Lungmetrajul “Marţi, după Crăciun” a fost selectat la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, în competiţia Un Certain Regard. Pelicula a mai avut o proiecţie de gală, în vara acestui an, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Pe de altă parte, scurtmetrajul “Lord” de Adrian Sitaru spune povestea lui Toni, care cu toate că urăşte câinii, îşi câştigă viaţa adunându-i pe cei pierduţi şi apoi şantajându-le stăpânii, pentru sume de bani. Experienţa cu un pechinez bătrân şi urât de care nu reuşeşte să scape îl face pe Toni să descopere trezindu-se în el sentimente de afecţiune de a căror existenţă nu avea nici o idee.

Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist şi actor. Scurtmetrajul său “Valuri” a câştigat premiul Leopardul de Aur în secţiunea Leopards of Tomorrow la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în vara lui 2007. Lungmetrajul său de debut, “Pescuit sportiv”, a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul Juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, în 2008, dar şi marele premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.

Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia) s-a desfăşurat între 1 şi 8 octombrie. Valoarea totală a premiilor acordate a fost de circa 70.000 de euro.

Preşedintele juriului competiţiei de lungmetraj a fost Joachim Lafosse, în timp ce Vincent Patar şi Stéphane Aubier au condus juriul competiţiei de scurtmetraj.

Filmul “The Social Network”, despre viaţa creatorului reţelei Facebook, va fi lansat pe 1 octombrie

0

Posted on : 24-Sep-2010 | By : mada | In : Filme

Lungmetrajul “The Social Network”, regizat de David Fincher şi produs de studiourile Columbia Pictures, despre viaţa creatorului reţelei Facebook, Mark Zuckerberg, va fi lansat în Statele Unite ale Americii pe 1 octombrie,informează Mediafax.

The Social Network Movie Poster


Studiourile Columbia Pictures au prezentat, duminică, afişul original al acestui proiect cinematografic, în care mesajul “Nu ajungi la 500 de milioane de prieteni fără să îţi faci câţiva inamici”, scris cu majuscule, este imprimat pe faţa tânărului actor Jesse Eisenberg, intrepretul lui Mark Zuckerberg, informează news.cnet.com.

Aaron Sorkin, scenaristul serialului de televiziune “Viaţa la Casa Albă/ The West Wing”, semnează scenariul acestui lungmetraj, realizat pe baza biografiei neoficiale a lui Zuckerberg, intitulată “The Accidental Billionaires”, scrisă de Ben Mezrich.

Mark Zuckerberg, născut pe 14 mai 1984, este un analist programator american. În perioada studenţiei, petrecută la Harvard, el a creat reţeaua de socializare Facebook, împreună cu alţi doi studenţi la informatică şi, totodată, colegii săi de cameră – Dustin Moskovitz şi Chris Hughes. În 2008, revista Time l-a inclus pe Mark Zuckerberg în topul celor mai influente persoane din lume.

Facebook reprezintă în acest moment una dintre cele mai populare reţele de socializare din lume. Utilizatorii pot intra în această reţea şi pot interacţiona din orice loc unde există acces la internet. În prezent, Facebook are peste 500 de milioane de utilizatori activi.

Potrivit nesw.cnet.com, studiourile Columbia Pictures intenţionează să amâne lansarea filmului “Restless”, în regia lui Gus Van Sant, până în ianuarie 2011, pentru a-şi concentra eforturile financiare şi de marketing asupra filmului “The Social Network”, despre care se afirmă tot mai mult la Hollywood că ar putea deveni un concurent serios la Oscarurile de anul viitor.

David Fincher a realizat precedentele lui lungmetraje – “Strania poveste a lui Benjamin Button” şi “Zodiac” – în colaborare cu studiourile Paramount.

David Fincher a devenit cunoscut pentru stilul său dark-cinema, în special pentru filmele “Fight Club” şi “Se7en”.


Lungmetrajul Periferic, selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno, 2010

0

Posted on : 01-Aug-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

Regizat de Bogdan George Apetri şi produs de Saga Film, filmul Periferic a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a prestigiosului Festival de Film de la Locarno, Elveţia. Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma.

Pornind de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului Periferic este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri şi spune povestea Matildei, în interpretarea Anei Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere.

“Mă bucură această primă selecţie”, spune Bogdan Apetri. “Ca regizor, lucrul pe care ţi-l doreşti înainte de toate este ca filmul tău să atingă, într-un fel sau altul, cât mai mulţi oameni. Pentru mine, festivalurile sunt, în primul rând, o modalitate de a ajunge la spectatori – iar Locarno e un prim pas important. Atât eu, cât şi echipa de filmare şi actorii abia aşteptăm întâlnirea cu publicul din ţară, întâlnire care sperăm să fie cât mai curând.”

Periferic este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Tânărul regizor a absolvit renumita Universitate Columbia din New York, cu specializare dublă în regie de film şi imagine şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 (Oscar pentru studenţi). Scurtmetrajele regizate de Bogdan au fost selecţionate şi au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs recent filmul american 3 Backyards, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance (2010).

Încă din perioada dezvoltării scenariului, Periferic s-a făcut remarcat în cadrul mai multor festivaluri, în secţiunile dedicate proiectelor în dezvoltare, precum Berlinale Co-producţion market, Paris Project, Cinelink Sarajevo, Centeast Warsaw Film Festival sau Agora Work in Progress din cadrul Festivalului de Film de la Salonic.

Periferic este o co-producţie româno-austriacă, iar co-producătorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este deţinătorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film străin: Die Falscher/ Falsificatorii (2007).

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante festivaluri de film din lume, alături de cele de la Cannes si Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii. Selecţia de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi şi de mâine, Locarno urmând să devină între 4 şi 14 august 2010 capitala cinema-ului de autor.