Filmele “Marţi, după Crăciun” şi “Lord”, premiate la Festivalul Filmului Francofon de la Namur

0

Publicat la 10 Oct 2010, de către mada, în Festivaluri, Filme

“Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia), iar Mimi Brănescu a fost desemnat cel mai bun actor, în timp ce “Lord” de Adrian Sitaru a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, informeaă MEDIAFAX.

În mod concret, “Marţi, după Crăciun” a primit premiul “Bayard d’Or du Meilleur film”, în timp ce actorului Mimi Brănescu i-a fost decernat distincţia “Bayard d’Or du Meilleur comédien”, potrivit site-ului festivalului.

Prix et Bayards okok large Filmele Marţi, după Crăciun şi Lord, premiate la Festivalul Filmului Francofon de la Namur

Filmul lui Radu Muntean a participat în competiţia oficială de lungmetraj din cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Namur. În aceeaşi secţiune a mai concurat şi filmul “Periferic”, debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri.

Totodată, în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Namur, scurtmetrajul “Lord” de Adrian Sitaru a primit premiul “Bayard d’Or du Meilleur Court Métrage -- Prix François-Bovesse”. În competiţia internaţională de scurtmetraj a participat şi “Musafirul” de Răzvan Tache Alexandru.

Filmul “Marţi, după Crăciun” spune povestea lui Paul Hanganu (Mimi Brănescu), care este căsătorit cu Adriana (Mirela Oprişor) de zece ani. Au împreună o fetiţă, o maşină, un apartament şi aparent o relaţie fericită. De şase luni, Paul are o relaţie extraconjugală cu Raluca (Maria Popistaşu), medic stomatolog, în vârstă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă. Din distribuţia filmului mai fac parte Dragoş Bucur, Adrian Văncică, Victor Rebengiuc şi Silvia Năstase.

Lungmetrajul “Marţi, după Crăciun” a fost selectat la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, în competiţia Un Certain Regard. Pelicula a mai avut o proiecţie de gală, în vara acestui an, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Pe de altă parte, scurtmetrajul “Lord” de Adrian Sitaru spune povestea lui Toni, care cu toate că urăşte câinii, îşi câştigă viaţa adunându-i pe cei pierduţi şi apoi şantajându-le stăpânii, pentru sume de bani. Experienţa cu un pechinez bătrân şi urât de care nu reuşeşte să scape îl face pe Toni să descopere trezindu-se în el sentimente de afecţiune de a căror existenţă nu avea nici o idee.

Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist şi actor. Scurtmetrajul său “Valuri” a câştigat premiul Leopardul de Aur în secţiunea Leopards of Tomorrow la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în vara lui 2007. Lungmetrajul său de debut, “Pescuit sportiv”, a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul Juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, în 2008, dar şi marele premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.

Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia) s-a desfăşurat între 1 şi 8 octombrie. Valoarea totală a premiilor acordate a fost de circa 70.000 de euro.

Preşedintele juriului competiţiei de lungmetraj a fost Joachim Lafosse, în timp ce Vincent Patar şi Stéphane Aubier au condus juriul competiţiei de scurtmetraj.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere