Sasha Meret, o viziune românească la New York

0

Posted on : 31-Aug-2010 | By : mada | In : Expoziţii

În perioada 1-15 septembrie, la Café Verona şi Grădina Verona, artistul American de origine română, Sasha Meret revine în România cu expoziţia itinerantă Reverii urbane, proiect organizat de Depoul de Artă Urbană, Primaria Braşov şi Librăriile Cărtureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Istorică Română Firo, Fundaţia Ithaka, Zona de Creaţie şi Green Hours

Proiectul Reverii urbane înglobează lucrări artistice cu tehnică şi stiluri diferite în prim planul cărora tronează New York-ul, ca Făcător de nouri (proiecţie video), văzut în paralela de timp 1959-2009 (fotografie), ca leagăn al tradiţiilor rurale (Urbanus Currus – propunere de monument: căruţa ţărănească din lemn acoperită integral cu oglinzi) şi ca formă arhetipală (desene grafice, Schiţe de urbanism utopic din Galaxia XYZ).

Lucrările din cadrul Reveriilor urbane vor fi expuse la Braşov în Piaţa Sfatului, la librăria Cărtureşti şi la Bistro de l`Arte. Invitatul lui Sasha Meret din România este artistul video Cinty Ionescu.

Provenite din atelierul lui stabilit în New York, lucrările lui Sasha Meret pendulează între figurativ şi abstract şi reflectă propriile explorări spirituale, îmbinând simbolismul ezoteric european, african şi oriental într-un limbaj vizual foarte personal. Lucrările lui combină o mare varietate de tehnici şi stiluri de la pictură şi tehnici de gravură, sculptură şi xilogravură, monotipii, fotografie şi până la artă digitală.

Foarte cunoscute în Statele Unite, China, Japonia şi Europa, lucrările lui fac parte din colecţii precum Pfizer, Sony Corporation, Joyce-Gilmore Mertz Foundation, Pall Corporation, Muzeul Naito, Fundaţia Art Lin YuNu, Fundaţia Culturală Română, Queens Museum cât şi din colecţii de corporaţii şi particulare din SUA, Franţa, Japonia, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Norvegia.

Mai puţin cunoscut în România, Sasha Meret a colaborat peste 20 de ani ca ilustrator săptămânal  la publicaţii cum ar fi  “The New York Times”, “International Herald Tribune”, Washington Post” şi a ilustrat cărţi pentru prestigioase edituri.

Şi mai puţini ştiu ca Sasha Meret s-a născut şi a copilărit în România.  Prima călătorie cu trenul cu destinaţia “Colonia Bod – Fabrica de zahăr”. Primele memorii întipărite pe retina de copil sunt gara, zgomotul trenului care trece pe lângă fabrică, coşurile înalte ale fabricii de zahăr şi cele câteva blocuri muncitoreşti care transformau cadrul rural într-o prima experienţă aproape urbană, Braşovul va ramâne pentru multă vreme echivalentul Marelui Oraş în reveriile unui copil izolat la ţară.

50 de ani mai târziu Sasha Meret lucrează într-un atelier în Queens/New York cu vederea către Marele Oraş (Manhattan/New York City). Ferestrele uriaşe, de 4m înălţime dezvăluie o panoramă cu o proporţie neobişnuită între cer şi Marele Oraş. Spectacolul zilnic constă într-un neintrerupt joc de umbră şi lumină pe fundalul unei panorame a oraşului în care singurele elemente animate sunt formele baroce ale fumului eliberate intermitent de coşurile termocentralei, trenul suspendat care apare la intervale regulate ca o jucărie întoarsă cu cheia şi lumina care se schimbă fără încetare. Oraşul pare ca o invenţie construită şi apoi abandonată de o entitate necunoscută. În compoziţiile propuse, New York-ul ocupa o fâşie îngustă, aparând copleşit de spectacolul cerului. <!–

reveriiurbane1 Sasha Meret, o viziune românească la New York

O replică a teatrului deţinut de Royal Shakespeare Company, construită la New York

0

Posted on : 10-Feb-2010 | By : mada | In : Teatru

O replică a teatrului deţinut de Royal Shakespeare Company la Londra va fi construită în mărime naturală la New York, în 2011, unde vor fi jucate timp de şase săptămâni spectacole după piesele marelui dramaturg britanic.

Clădirea istorică a companiei de teatru, care se află în Stratford-upon-Avon , oraşul natal al lui William Shakespeare, a fost supusă unor importante lucrări de renovare şi va fi redeschisă la sfârşitul anului 2010.

Actorii acestei companii de teatru britanice vor juca în replica acestei clădiri ce va fi reconstituită la New York, au anunţat organizatorii.

Park Avenue Armory, o clădire cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, unde sunt expuse opere de artă voluminoase, a fost aleasă pentru a adăposti acest proiect.

Spaţiul disponibil nu va fi însă prea mare pentru a adăposti recuzita companiei, care, în afara celor 425 de costume şi 350 de perechi de pantofi, intenţionează să aducă şi 20 de peruci, 15 bărbi false şi la fel de multe mustăţi, 20 de litri de sânge fals şi alte accesorii.

Cei 44 de actori ai companiei vor juca în 45 de reprezentanţii, în iulie şi august 2011. În programul acestei micro-stagiuni se află spectacole celebre de teatru, precum “Antoniu şi Cleopatra”, “Cum vă place”, “Julius Caesar”, “Regele Lear”, “Romeo şi Julieta” sau “Poveste de iarnă”.

Specificul acestui teatru, care conţine 930 de locuri, dispuse pe trei etaje, constă în prelungirea scenei în spaţiul destinat publicului, această arhitectură având ca scop o mai mare apropiere dintre actori şi spectatori, informează MEDIAFAX.

 O replică a teatrului deţinut de Royal Shakespeare Company, construită la New York