Programul de sărbători@Radio România Cultural

0

Posted on : 28-Dec-2010 | By : mada | In : Muzică, Program, Teatru

Sărbătorile de iarnă aduc la Radio România Cultural muzică şi teatru, creaţii clasice şi contemporane, în cadrul unor transmisii maraton, adevărate daruri pentru împătimiţii de cultură.


art 93701 radio romania cultural Programul de sărbători@Radio România Cultural

Pentru că anul 2010 a fost an aniversar Chopin, seria transmisiilor speciale începe, în data de 28 decembrie, cu Adevăratul Chopin… 24 de ore în compania muzicii la Radio România Cultural. Veţi putea asculta integral colecţia de 21 de CD-uri The Real Chopin, editată de Institutul Chopin cu ocazia împlinirii  200 de ani de la naşterea compozitorului. Toate interpretările de pe CD-uri au fost realizate în ultimii 5 ani pe instrumente istorice, care erau utilizate în prima jumătate a secolului al XIX-lea, adică în epoca în care a trăit Frederic Chopin.

Pe 29 decembrie ascultaţi Viaţa e frumoasă – Maraton de operetă şi musical. Întreaga zi va fi una dedicată acestui vesel şi optimist gen muzical, iar spectacolele programate se bucură de montări şi distribuţii de excepţie cum ar fi: Andrew Lloyd Webber – “Fantoma de la Operă” cu Michael Crawford, Sarah Brightman, Steve Barton, John Savident, dirijor Michael Reed; Leonard Bernstein – “Poveste din Cartierul de Vest” cu Kiri Te Kanawa, Jose Carreras, Tatiana Troyanos, Kurt Ollmann, Corul si Orchestra dirijate de Leonard Bernstein, Vladimir Cosma – ” Marius et Fanny” din distribuţie: Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Vladimir Cosma.

Pe 30 decembrie, nume importante şi momente de mare frumuseţe din istoria poeziei româneşti şi universale se aud la Radio România Cultural. Timp de 24 de ore veţi putea asculta, în atmosfera muzicii de jazz, autori citindu-şi versurile, dar şi creaţii poetice în lecturi memorabile într-un Maraton de poezie şi jazz.

În ultima zi din anul 2010, dar şi în noaptea dintre ani, vor putea fi ascultate pe frecvenţele din toată ţara montări de referinţă ale Teatrului Naţional Radiofonic cu piesele lui William Shakespeare. De la ora 00.00 până la ora 24.00, Radio România Cultural propune tuturor ascultătorilor săi un Maraton teatral Shakespeare cu spectacole memorabile în interpretări remarcabile: George Calboreanu în Regele Lear, Alexandru Giugaru în Nevestele vesele din Windsor, Octavian Cotescu în Neguţătorul din Veneţia, Ştefan Iordache în Richard al III-lea, Constantin Codrescu în Hamlet, Victor Rebengiuc în Macbeth, Adrian Pintea şi Mariana Buruiană în Romeo şi Julieta, Dana Dogaru şi Ion Caramitru în Scorpia îmblânzită, George Constantin în Cum vă place şi Furtuna, două spectacole în regia lui Liviu Ciulei.

Şi pentru că râsul este un excelent antidot pentru stres, proastă dispoziţie, tristeţe şi chiar mahmureală, în prima zi din an, Radio România Cultural vă oferă Maratonul de comedie. Vor putea fi ascultate, pe frecvenţele din toată ţara, 18 spectacole radiofonice de referinţă, montate în perioada 1952-2010, pornind de la marile comedii ale dramaturgilor clasici sau contemporani, români şi străini: de la I.L.Caragiale, Vasile Alecsandri, Tudor Muşatescu, Teodor Mazilu, George Ciprian, Mircea Ştefănescu la Molière, Labiche, Goldoni şi Gogol.

Un alt fel de a vorbi al peliculelor văzute de noi toţi vă propunem pe 2 ianuarie când, timp de 24 de ore, va fi un Maraton de muzică de film cu partiturile sonore la filme ca “Pacientul englez”, “Gladiatorul”, “Ray”, “Callas Forever”, “Mihai Viteazul”,”Stăpânul inelelor”. Compozitori precum Ennio Morricone, Nino Rota, Peter Gabriel, Hans Zimmer, actori si regizori cunoscuţi printre care amintim doar câţiva: Gene Kelly, Martin Scorsese, Luchino Visconti, sunt prezenţe explicite şi implicite ale maratonului de soundtrack ce va popula frecvenţa postului pe parcursul întregii zile.

Pe 3 ianuarie, maratonul Showcase dramaturgie contemporană romanească aduce, la Radio România Cultural, 30 de spectacole, toate pe texte ale unor dramaturgi români contemporani, montate de regizori cunoscuţi, în intrepretarea marilor actori de astăzi. Matei Vişniec, Adrian Lustig, Cornel Udrea, Radu Macrinici, Ştefan Caraman, Alina Nelega, Lia Bugnar, Marius Damian, Vlad Zografi, Valentin Nicolau, Ana-Maria Bamberger, Teo Herghelegiu ori Ion Sapdaru, Emanuel Pârvu, Petre Barbu, Mimi Brănescu sau chiar Visky András sunt doar o parte dintre dramaturgii ale căror piese au fost montate la Teatrul Naţional Radiofonic

Ziua de 4 ianuarie este dedicată lui George Bernard Shaw şi lui Oscar Wilde, parafrazându-l pe James Joyce: doi OAMENI DIN DUBLIN.

Pygmalion, Ecaterina cea Mare, Cezar şi Cleopatra, Candida, Ce înseamnã sã fii onest, Salomeea, Soţul ideal sunt numai câteva din piesele pe care le veţi putea aculta în programul special de la ora 00.00 la ora 24, pe care Radio România Cultural îl dedică subtilităţii caustice a satirei, ingeniozităţii paradoxului care caracterizează opera celor doi mari dramaturgi: George Bernard Shaw şi Oscar Wilde

Seria maratoanelor de sărbători se va încheia cu Maratonul Light Opera difuzat în ziua de 5 ianuarie.

Radio România Cultural lansează “Bookcrossing”în România

0

Posted on : 17-Nov-2010 | By : mada | In : Cărţi, Eveniment, Târguri

Radio România Cultural pune România pe harta Bookcrossing, cu prilejul Târgului Gaudeamus 2010.

Radio România Cultural lansează Bookcrossing în România

Pe 19, 20 şi 21 noiembrie vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte câteva zeci de cărţi şi vor fi deschise câteva zone de tranzit („crossing zones”), care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus, vineri, sâmbătă şi duminică, începând de la 12.15 după următorul program:

Vineri, 19 noiembrie

12.15 Lansarea proiectului Bookcrossing – cu Dorin Bîtfoi, Elena Vlădăreanu şi Matei Martin. Se lansează cărţile editurii POLIROM, invitat criticul Daniel Cristea Enache

Spaţiu de desfăşurare – Standul Radio Romania Cultural, nivel 4.50

Sâmbătă, 20 noiembrie

12.15 Lansarea proiectului Bookcrossing – cu Anca Mateescu si Dana Pitrop. Se lansează cărţile editurii editurii Humanitas. Invitat scriitorul Radu Paraschivescu

Spaţiu de desfăşurare – Standul Radio Romania Cultural, nivel 4.50

Duminică, 21 noiembrie

12,15 Lansarea proiectului Bookcrossing – cu Dana Ivanov si Radu Croitoru.Se lansează cărţile editurii Curtea Veche. Invitată scriitoarea Adina Rossetti

Spaţiu de desfăşurare– Standul Radio Romania Cultural, nivel 4.50

Veţi găsi cărţile Bookcrossing la Târgul Gaudeamus, în spaţiile partenerilor noştri – Metrorex şi RATB – şi la Muzeul Ţăranului Român.

La adresa bookcrossingrrc.radiocultura.ro, prin intermediul unei secţiuni speciale Bookcrossing, se vor putea urmări traseele unor cărţi care vor trece din mână în mână, după principiul „citeşte şi dă mai departe”. Reconstituind aceste trasee vor scrise cu ajutorul cititorilor poveştile unor cărţi, pe care le veţi putea urmări în emisiunile Radio România Cultural.

Ascultătorii Radio România Cultural sunt invitaţi să lanseze, la rândul lor, cărţile lor Bookcrossing. Pentru aceasta trebuie să le înregistreze pe www.bookcrossing.com şi să le introducă în lista de cărţi aflate în circulaţie în România, pe www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc.

Cel mai bun răvaş în sticlă, în vremurile moderne, e o carte; ea poate parcurge drumul dintre doi necunoscuţi care descoperă că au, tocmai prin acea carte, foarte multe lucruri în comun. Principiul din spatele Bookcrossing stă la baza unei modalităţi originale prin care Radio România Cultural iniţiază o campanie de încurajare a lecturii în România.

Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care se bazează pe participarea şi pe iniţiativa cititorilor. Cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care e înregistrat pe www.bookcrossing.com şi un set de instrucţiuni. Dacă găsiţi o carte Bookcrossing lăsaţi-ne un mesaj pe  www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc şi repuneţi-o în circulaţie, în spaţiile de tranzit din oraş.

În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă, în întreaga lume. Proiectul a stârnit în mod special un interes în Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada şi Japonia, ţări care au rezervate pe site secţiuni speciale. Dicţionarul Concise Oxford a înregistrat „bookcrossing” ca un cuvânt nou.

La rândul ei, România va avea, la iniţiativa Radio România Cultural, o secţiune specială pe www.bookcrossing.com! În lunile care urmează, Radio România Cultural va continua să deschidă noi spaţii de tranzit în Bucureşti.

Premiera radiofonică:“Apărarea lui Galilei” – Dialog despre prudenţă şi iubire

0

Posted on : 21-Oct-2010 | By : mada | In : Spectacol

Luni,  25 octombrie 2010, de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 25 octombrie 2010, de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic, unde va avea loc audiţia cu public a spectacolului  în premieră “Apărarea lui Galilei” – Dialog despre prudenţă şi iubire, o producţie realizată în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, având la bază scenariul alcătuit de Carol Erdös după cartea lui Octavian Paler.

Regia artistică este semnată de Gavriil Pinte.

În distribuţie: Constantin Codrescu, Irina Petrescu, Manuela Hărăbor, Orodel Olaru, Ion Arcudeanu, Magda Duţu, Gavriil Pinte.


art 83051 galilei Premiera radiofonică:“Apărarea lui Galilei”   Dialog despre prudenţă şi iubire

Premiera radiofonică: Joi, 28 octombrie 2010, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Apărarea lui Galilei – carte apărută în 1978 şi reeditată, cu mici modificări, douăzeci de ani mai târziu – oferă motive serioase de meditaţie celor care preţuiesc fiecare secundă a vieţii -  prin dialogul imaginar între autor şi Galileo Galilei, un dialog care se întinde pe tot parcursul cărţii.

Analiza profundă a caracterului uman, observaţiile obiective ale societăţii, sensibilitatea poetică – sunt argumentele care l-au determinat pe Carol Erdös – actor la Teatrul de Nord din Satu-Mare – să propună şi să realizeze acest scenariu.

“Prin textul lui Octavian Paler simt că spun mult mai mult  şi mai profund publicului. Ideile lui mă reprezintă, cred că oamenii au nevoie de ajutorul lui. Asta m-a mânat în luptă şi eu cred că merită. Doamne apără-mă de mine însumi, parafrazându-l pe Paler, şi dă-ne puterea să mai comitem asemenea lucruri de suflet şi minte” – mărturiseşte Carol Erdös, cel care realiza în urmă cu un an, un alt scenariu radiofonic după “Viaţa pe un peron” de Octavian Paler, în regia aceluiaşi Gavriil Pinte.

“Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie” @Ceainăria ACT

0

Posted on : 16-Iun-2010 | By : mada | In : Ceainării, Teatru, Timp liber

Audiţie de teatru radiofonic
Ceainăria Teatrul Act, 16 Iunie, 18:30

1032753 1   Maldoror   biografia sentimentală a unui criminal în serie @Ceainăria ACT

Teatrul Radiofonic pentru prima dată la “Sala de Lectură”, pentru prima dată într-un spaţiu neconvenţional, relaxat şi accesibil tuturor iubitorilor de teatru. Dacă ai scăpat de grijile sesiunii, ale serviciului şi vrei pur şi simplu să te bucuri de răcoare, poţi participa la prima audiţie dintr-un nou proiect organizat în parteneriat de Radio România – Teatrul Naţional Radiofonic şi Fundaţia Cultural Artistică Teatrul ACT.
Ai ocazia să o întâlneşti pe regizoarea Ilinca Stihi, care va răspunde tuturor întrebărilor şi ne va face o frumoasă prezentare înainte de piesă. Redacţia Teatru a Radio Romania a înscris spectacolul “Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie”, după difuzarea în premieră la Radio România Cultural (7 martie 20101), la International Festival of Radio Plays and Documentary Radio Drama – Prix Marulic, prestigioasă manifestare artistică organizată de Departamentul de Teatru al Radiodifuziunii din Croaţia care s-a desfăşurat în perioada 15-21 mai, 2010.
Ilinca Stihi construieşte o continuitate între confuzia disperată a Tânărului, atras de un experimentalism al ororii fără nici o măsură în ordine morală, şi plăcerea, distilată până la cea mai pură esenţă, încercată de Maldoror atunci când făptuieşte, cu delicii, gama întreagă a bestialităţii. Vocile reunite ale celor două personaje realizează transferul temei din realitatea poetică a secolului al XIX-lea, în cea a lumii de astăzi: răul experimentat din raţiuni fals estetice şi din dorinţa de a sfida Legea.

“Maldoror – confesiunea sentimentală a unui criminal în serie” trimite la personajul operei poetice a lui Lautréamont, “Les Chant de Maldoror”, si face parte dintr-un triptic sonor care cuprinde scenarii originale, semnate de Ilinca Stihi, pornind de la universuri poetice de mare anvergură. Următoarea lucrare este inspirata din “Un saison en enfer” de Arthur Rimbaud, iar ultima parte are ca punct de plecare “Aurelia” de Gérard de Nerval.

Avand ca supra-titluri, Infernul, Purgatoriul şi Paradisul artificial, fiecare eseu sonor conturează, ca un arc peste timp, câte o dimensiune a spiritului contemporan în dialog direct cu reflexia ei poetică surprinsă de acuitatea artistului modern într-un moment de mare sensibilitate şi vizionarism al culturii franceze, în timpul celei de a doua jumătăţi a secolului XIX.

Interferenţele între universul liric al lui Lautréamont şi lumea Tânărului se stabilesc având drept punct central fascinaţia exercitată de experimentarea răului; autoarea scenariului constată relativizarea tot mai accentuată a limitei dintre bine şi rău, dizolvarea reperelor care le separă şi care generează în cultura europeană modernă, ca şi pentru cea contemporană, apariţia unor prezenţe imaginare în a căror serie luciferică se înscrie şi Maldoror.

Undeva în România acestor zile, într-un apartament ca atâtea altele, Tânărul se simte sufocat de clişeele unei existenţe standardizate între super-market şi entertaiment-ul devenit la fel de banal ca shoping-ul în consumismul generalizat; în acest context frustrant, singura evadare posibilă pentru Tânar rămâne aceea într-un paradis iluzoriu, în care sursa de adrenalină este experienţa comiterii interdicţiei, a încălcării Legii; doar aşa senzualitatea mai poate fi făcută să palpite. De aceea, personajul afirmă: ”Ce altceva să faci decât să rupi gâtul unuia, ca la pui, şi să te uiţi cum curge sângele. De curiozitate, e ca la Discovery; de curiozitate poţi să-l tai şi în două şi să-l scotoceşti prin măruntaie. Cool! Nuanţele sunt vii”. O viaţă fără orizont căreia doar imaginea publicitară a Fetei de la paiş’pe îi mai aduce ceva culoare.

Fata de la pai’şpe, Mama, Tata, Groparul sunt personaje care apropie traseul Tânărului de cel al lui Maldoror şi îl completează.

  • Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Durata 50′