Lee Breuer – o legendă a teatrului american vine la FNT, 2010

0

Posted on : 26-Sep-2010 | By : mada | In : Conferinţe, Festivaluri

Regizorul american, Lee Breuer, este una dintre cele mai valoroase personalităţi teatrale ce vor fi prezente, în noiembrie la Bucureşti în cadrul modulului Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri al FNT. Lee Breuer a participat la scrierea unei pagini importante din istoria teatrului american. Fie că a lucrat alături de Mabou Mines Theater Company din New York, teatru la fondarea căruia a participat în 1970, fie că a colaborat cu alte companii, Breuer a creat spectacole experimentale, neconvenţionale, inovatoare, recunoscute de către critică şi premiate.

Continuând seria întâlnirilor cu personalităţi marcante ale teatrului internaţional, precum Richard Foreman, Richard Schechner, Hans Thies Lehmann, Aleks Sierz ş.a. care au susţinut la ediţiile trecute ale FNT importante conferinţe, selecţionerul Cristina Modreanu a invitat şi în 2010 creatori şi teoreticieni recunoscuţi, care să prezinte istoria teatrului aşa cum au trăit-o.

Lee Breuer este regizor de teatru şi film, poet şi teoretician. Activitatea sa a început în anii ‘70, când a fondat, alături de Philip Glass, Ruth Maleczech, JoAnne Akalaitis, David Warrilow şi Frederick Neuman, Mabou Mines Theater, companie alături de care a cunoscut cele mai mari succese. Seria Animaţiilor, care a cuprins spectacole jucate la Muzeul Guggenheim, Muzeul de Artă Modernă sau Muzeul Withney, Haji (1983), “poemul performativ” inspirat de experienţa extrem de personală a interpretei Ruth Maleczech, Lear (1988), cu distribuţie exclusiv feminină, sunt câteva dintre spectacolele care l-au adus pe Breuer în centrul teatrului experimental din New York.

Alte spectacole, precum: The Tempest / Furtuna, Gospel at Colonius / Gospel la Colonus,  Doll’s House / Casa păpuşilor după Ibsen, Peter and Wendy / Peter şi Wendy după Peter Pan al lui J.M. Barrie sau A Prelude to Death in Venice / Preludiu la Moarte la Veneţia după propriul text, i-au adus consacrarea internaţională.

leebreuer Lee Breuer   o legendă a teatrului american vine la FNT, 2010

Cavaler al Artelor în Franţa, laureat a numeroase premii Obie, câştigător al celor mai prestigioase burse de creaţie din lume, autor a peste 20 de volume, Lee Breuer a adăugat carierei sale şi activitatea de profesor. A predat la Yale University School of Drama (1986-99); Stanford University (1995-99); UC Santa Cruz (1994); Arizona State University West (1992-93) şi Harvard University (Writers and Directors Seminar – 1981).

După ce în 2008 şi 2009 a fost “senzaţia” festivalului de la Edinburg cu spectacolele Doll’s House şi Peter and Wendy, în acest an a fost invitat să refacă Gospel la Colonus după Oedip la Colonus, unul dintre cele mai mari succese ale sale. Realizat în 1983 şi reluat apoi de 12 ori în diverse teatre sau pentru diferite festivaluri, spectacolul i-a adus lui Breuer nominalizări la premiile Tony, Pulitzer, Grammy, NAACP şi Emmy, dar şi numeroase premii ale criticii peste tot în lume.

După Edinburgh, Lee Breuer va avea două zile de întâlniri cu publicul la Bucureşti, prima fiind o prezentare a carierei sale în teatru, iar cea de a doua, o introducere a proiecţiei filmului realizat după spectacolul său de succes Doll’s House / Casa păpuşilor, făcută împreună cu actriţa Maude Mitchell (interpreta rolului principal).

Lee Breuer face parte dintre cei 50 de regizori menţionaţi în volumul 50 key Theatre Directors ce va fi lansat în cadrul ediţiei 20 a FNT. Volumul, editat de Maria Shevtsova şi Shomit Mitter şi apărut la editura Routledge în 2005, este tradus în română de Anca Ioniţă şi Cristina Modreanu şi apare în 2010 la Editura Unitext în cadrul Colecţiei FNT.

În acest volum, criticul Gerald Rabkin spune: “Breuer a creat un teatru care absoarbe în mod conştient strategiile şi convenţiile mass media şi ale distracţiei populare. Acest teatru este adesea dens, eliptic, liric mai degrabă decât dramatic în mod convenţional şi, în cazul adaptărilor după clasici, controversat prin alegerile regizorale făcute. Ambiţia consecventă a lui Breuer a fost să conecteze teatrul american la vitalitatea culturii contemporane şi să “aştepte poezia”, compusă din energia limbajului colocvial, din influenţe ale tradiţiei muzicale populare, şi din refractarea imaginilor media.”

Thierry Frémaux şi Gaspar Noé vin în octombrie la Bucureşti

0

Posted on : 26-Sep-2010 | By : mada | In : Eveniment, Festivaluri

Delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Frémaux, şi regizorii Gaspar Noé, Xavier Beauvois şi Kornél Mundruczó vin în octombrie la Bucureşti, la invitaţia Institutului Francez, care va prezenta o selecţie de filme proiectate anul acesta la festivalul de pe Croazetă, informează Mediafax.

Thierry Frémaux a făcut o selecţie din filmele de la Cannes, pe care le va prezenta la Bucureşti, alături de Cristian Mungiu, laureatul Palme d’Or din 2007, în perioada 19 – 22 octombrie, la Cinema Pro.

Totodată, regizorii Gaspar Noé, Xavier Beauvois şi Kornel Mundruczo îşi vor reprezenta filmele în faţa publicului bucureştean şi vor răspunde la întrebările acestuia, iar în cadrul unui masterclass pe care îl vor susţine la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Capitală vor împărtăşi celor interesaţi din experienţele lor.

În cadrul evenimentului Filmele de la Cannes la Bucureşti vor fi proiectate şi peliculele româneşti selectate anul acesta la festivalul de pe Croazetă - “Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean, şi “Aurora”, de Cristi Puiu.

Thierry Frémaux este directorul Institutului Lumière de la Lyon şi delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes din 2001. Responsabil de selecţia filmelor din festival, Frémaux a readus reprezentanţii studiourilor americane pe covorul roşu, a inclus filme de animaţie în selecţie, a continuat deschiderea către cinematografiile exotice, şi-a asumat anumite riscuri cu pelicule cu mesaj politic şi a instituit difuzarea unor filme clasice restaurate.

Gaspar Noé (Gaspard Noé pe numele său real) este un regizor francez de origine argentiniană, autor al peliculelor “Ireversibil” (2002), selectat la Cannes în competiţia oficială, şi “Seul contre tous/ I Stand Alone” (1998), care a câştigat premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Cel mai recent film al său, “Enter the Void”, a fost inclus în competiţia oficială de la Cannes în 2009.

Xavier Beauvois a fost prezent anul acesta în competiţia oficială de la Cannes cu filmul “Des hommes et des dieux”, care a obţinut marele premiu al juriului. Pelicula este totodată propunerea Franţei la premiile Oscar 2011, în categoria “cel mai bun film într-o limbă străină”. Beauvois a mai obţinut premiul juriului la Cannes în 1995, pentru “Nu uita că vei muri“, şi premiul Label Europa Cinemas la Festivalul de la Veneţia, în 2005, pentru “Tânărul locotenent”.

Regizorul maghiar Kornél Mundruczó a participat anul acesta în competiţia oficială de la Cannes cu filmul “Tender Son – The Frankenstein project”. Cineastul a câştigat premiul FIPRESCI la Cannes în 2008, pentru pelicula “Delta”, filmată în România, precum şi premiul Leopardul de Argint la Locarno, în 2002, pentru “Pleasant Days”.

Lungmetrajul Periferic, selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno, 2010

0

Posted on : 01-Aug-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

Regizat de Bogdan George Apetri şi produs de Saga Film, filmul Periferic a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a prestigiosului Festival de Film de la Locarno, Elveţia. Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma.

Pornind de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului Periferic este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri şi spune povestea Matildei, în interpretarea Anei Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere.

“Mă bucură această primă selecţie”, spune Bogdan Apetri. “Ca regizor, lucrul pe care ţi-l doreşti înainte de toate este ca filmul tău să atingă, într-un fel sau altul, cât mai mulţi oameni. Pentru mine, festivalurile sunt, în primul rând, o modalitate de a ajunge la spectatori – iar Locarno e un prim pas important. Atât eu, cât şi echipa de filmare şi actorii abia aşteptăm întâlnirea cu publicul din ţară, întâlnire care sperăm să fie cât mai curând.”

Periferic este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Tânărul regizor a absolvit renumita Universitate Columbia din New York, cu specializare dublă în regie de film şi imagine şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 (Oscar pentru studenţi). Scurtmetrajele regizate de Bogdan au fost selecţionate şi au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs recent filmul american 3 Backyards, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance (2010).

Încă din perioada dezvoltării scenariului, Periferic s-a făcut remarcat în cadrul mai multor festivaluri, în secţiunile dedicate proiectelor în dezvoltare, precum Berlinale Co-producţion market, Paris Project, Cinelink Sarajevo, Centeast Warsaw Film Festival sau Agora Work in Progress din cadrul Festivalului de Film de la Salonic.

Periferic este o co-producţie româno-austriacă, iar co-producătorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este deţinătorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film străin: Die Falscher/ Falsificatorii (2007).

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante festivaluri de film din lume, alături de cele de la Cannes si Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii. Selecţia de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi şi de mâine, Locarno urmând să devină între 4 şi 14 august 2010 capitala cinema-ului de autor.

NexT, ediţia 4@Bucureşti

0

Posted on : 12-Apr-2010 | By : mada | In : Festivaluri, Filme

NEXT Bucureşti, 13 – 18 aprilie

Cea de-a patra ediţie a “Festivalului de Film NexT” reuneşte, anul acesta, în cadrul unei competiţii al cărei lait motiv este creativitatea, atât regizorii, cât şi spectatorii.
“Festivalul de Film NexT” îşi propune să fie locul de întâlnire şi dezbatere pentru tinerii cineaşti din întreaga lume. La “NexT” sunt înscrise peste 100 de filme de ficţiune (animaţie inclusiv) cu durata de până la 60 de minute, realizate după 1 ianuarie 2008. În afară de competiţie, “Festivalul de Film NexT” include şi o serie de seminarii pe teme de regie, sound-design, producţie & distribuţie, scenaristică la care participanţii au acces.
Organizatorii propun pasionaţilor de grafică şi de editare foto“California Dreamin’ Poster Competition”. Provocarea înseamnă realizarea unui afiş alternativ, inovator şi original pentru lungmetrajul regizorului Cristian Nemescu, “California Dreaming”.

Competiţia “NexT” include şi anul acesta maxim 30 de titluri, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo. Filmele din competiţie concurează pentru “Trofeul NexT”, “Premiul Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, “Premiul Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de Institutul Cultural Român), “Premiul pentru cel mai bun film românesc” (oferit de Abis Studio) şi “Premiul publicului”.
În 2010, Academia Europeană de Film este partener oficial al “Festivalului NexT” şi prezintă, în premieră în România, programul “Short Matters”, alcătuit din cele 13 scurt metraje ce au câştigat Premiul UIP în 2009.
“NexT Kids” – începând de anul acesta, “NexT” îi aşteaptă în sala de cinema şi pe cei mici; fără să fie alcătuit în exclusivitate din filme de animaţie, ci şi din scurt metraje “clasice”, cu actori.
“Şi ei au fost NexT Generation” – din 2010 secţiunea îşi schimbă conţinutul şi prezintă filme de lung metraj realizate recent de tinerii cineaşti aflaţi în competiţia “NexT” în anii precedenţi.
Programele festivalului: “Cristi & Otto”, o secţiune-cheie creată în memoria lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu; “Semaine de la critique”; “Festival Friends” ; “Countries in Focus” – filme din Marea Britanie şi Polonia; “Festival Cities” şi “Seminarii dedicate regiei de film, sound design-ului, scenaristicii şi producţiei de film”.

  • Perioada de pre-sale este în desfăşurare până pe 12 aprilie exclusiv în reţeaua TickeFan. În această perioadă, cei mai împătimiţi fani ai Festivalului îşi pot achiziţiona două tipuri de permise de intrare, la un preţ mult mai mic decât cel al unui abonament normal.
  • Festival pass-ul costă 150 de RON şi permite accesul la oricare dintre proiecţiile desfăşurate în cadrul festivalului.
  • Biletele se pot achiziţiona online de pe www.ticketfan.ro şi din magazinele Flanco. După această perioadă de pre-sale, biletele se pot achiziţiona exclusiv de la Cinema Scala şi Cinemateca Eforie.