Cei 10 Shooting Stars, printre care şi Dragoş Bucur, prezentaţi presei de specialitate la Berlin

0

Publicat la 15 Feb 2010, de către mada, în Festivaluri, Filme, Vedete

Cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 13-15 februarie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, printre care se numără şi Dragoş Bucur, au fost prezentaţi, într-o conferinţă de presă, duminică, presei de specialitate.

Cei zece actori sunt Edward Hogg (Marea Britanie), Lotte Verbeek (Olanda), Pihla Viitala (Finlanda), Michele Riondino (Italia), Anders Baasmo Christiansen (Norvegia), Dragoş Bucur (România), Zrinka Cvitešić (Croaţia), Agata Buzek (Polonia), Kryštof Hádek (Cehia) şi Anaïs Demoustier (Franţa).

Conferinţa de presă în care au fost prezenţi cei 10 actori a avut loc duminică, la prânz.

“Sunt fericită că anul acesta este un focus pe cinematografia din sud-estul Europei”, a spus Éva Vezér, Preşedinte European Film Promotion.

Cei 10 actori vor fi premiaţi, luni, în cadrul unei gale intitulate Shooting Stars Awards, prezentată de Studio Babelsberg.

Prezent la conferinţă, directorul berlinalei Dieter Kosslick a primit un coş cu specialităţi culinare din toate ţările care au reprezentanţii în program.

“Mă bucur că anul acesta aţi ales în program fete frumoase şi băieţi care arată ciudat”, a declarat Kosslick.

Dragoş Bucur a vorbit, în cinferinţa de presă, în special despre cinematografia română. Întrebat de ce crede că cinematografia română atrage atâta atenţie internaţională, Bucur a precizat că acest succes vine, în primul rând, din schimbarea ţări de după Revoluţie.

“Este bine pentru mine ca actor că cinematografia română e în centrul atenţiei, pentru că asta reprezintă o oportunitate. Cel mai probabil, succesul cinematografiei române are legătură cu revoluţia şi cu schimbările, avem noi regizori, noi scenarişti, noi actori”, a spus Bucur.

De asemenea, fiecare actor a fost întrebat care sunt actorii şi regizorii lor preferaţi. Astfel, Dragoş Bucur a precizat că la capitolul actori preferaţi intră Mircea Albulescu şi Victor Rebengiuc, care, în opinia sa, “nu sunt atât de cunoscuţi la nivel internaţional, dar sunt doi dintre cei mai buni actori din România”, în timp ce la capitolul regizori el i-a numit pe Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu.

“Am fost în câteva din cele mai importante filme româneşti nu pentru că sunt cel mai cunoscut actor din ţară, pentru că sunt alţii mult mai buni decât mine, ci pentru că sunt foarte tehnic, ştiu lumini, sunet, şi e foarte uşor să pentru un regizor să lucreze cu mine, pentru că înţeleg foarte bine ce vrea de la mine. Înainte de fiecare film facem repetiţii cam 3 – 4 săptămâni, astfel că ajungi să îţi dezvolţi foarte tare partea tehnică. Dar nu cred că voi ajunge niciodată “de partea cealaltă”", a spus Bucur în conferinţă.

“Te aştepţi ca actor din sud-estul Europei să joci doar roluri de sud-european. Îmi place să joc în română, dar sunt aici pentru a mă vinde ca actor ce poate să joace şi în engleză”, a conchis Bucur.

Proiectul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional. Motivaţia jurului pentru nominalizarea lui Dragoş Bucur a fost: “Actorul ne aminteşte de cântăreţul vrăjitor din Hamelin, cel cu fluier fermecat. El se dedică cu atâta intensitate interpretării, încât publicul nu are de ales şi trebuie să-l urmeze. Cu enorm de multă precizie, el dă viaţă conflictelor interioare ale personajelor sale şi efectul este fascinant”.

Cel mai recent rol al lui Dragoş Bucur este cel din filmul “Marţi, după Crăciun”, în regia lui Radu Muntean, lungmetraj care este în producţie. Cu câteva luni în urmă, actorul a încheiat filmările la “The Way Back”, în regia lui Peter Weir, peliculă care îi are în distribuţie pe Colin Farrell şi Ed Harris.

Dragoş Bucur are 32 de ani, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie şi a început să joace la teatrul Podul, sub îndrumarea profesorului Cătălin Naum. Timp de cinci ani, Bucur a jucat în numeroase piese şi a predat actoria în facultăţi de teatru şi film. Primele roluri de film au fost în “Marfa şi banii”, regizat de Cristi Puiu (selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001) şi “Furia” lui Radu Muntean, pentru care a primit premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineaştilor din România. Dragoş Bucur a jucat şi în următoarele lungmetraje ale lui Radu Muntean: “Hârtia va fi albastră” (2006) şi “Boogie” (selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008).

Anul acest, Dragoş Bucur a jucat rolul principal în lungmetrajul “Poliţist, adjectiv”, în regia lui Corneliu Porumboiu (Premiul Juriului şi premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard, Cannes, 2009), ce reprezintă propunerea României pentru categoria “cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” la Oscar 2010. Tot în regia lui Corneliu Porumboiu, Dragoş Bucur a mai jucat în scurtmetrajele “Visul lui Liviu” (2003) şi “Post telefonic suspendat temporar” (2002), urmate de “Apa” (2006), în regia lui Constantin Popescu, şi de filmul de debut al regizoarei Cristina Ionescu, “După ea” (2007).

În televiziune, după câteva emisiuni pe care le-a realizat sau le-a produs, actorul a jucat în serialul poliţist “Băieţi buni” (Pro TV, 2004), urmat de filmele TV “Contra Timp” (2008) şi “Contra Timp 2″ (2009), în regia lui Jesus del Cerro.

De-a lungul anilor, programul Shooting Stars a lansat carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu, Cecile de France, Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Daniel Craig, Kelly Macdonald, Thure Lindhardt, Franka Potente, Eduardo Noriega, Ludivine Sagnier, Jeremie Renier şi Jasmine Trinca, informează  MEDIAFAX.

http://stiri.interactiuni.ro/o_stiri/10231.jpg

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Lasă o părere