Filme româneşti la Berlinala 2010

0

Publicat la 09 Feb 2010, de către mada, în Festivaluri, Filme, Vedete

La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin participă patru producţii ale regizorilor români. La evenimentul care va avea loc în perioada 11-21 februarie, România va fi prezentă în competiţia oficială şi în secţiunile „Forum“ şi „Scurtmetraj“.

Pentru competiţia oficială a fost selectat filmul “Eu când vreau să fluier, fluier”, cu care Florin Şerban îşi face debutul în lungmetraj. Pelicula, inspirată de piesa de teatru omonimă, semnată de Andreea Vălean, este o coproducţie româno-suedeză, având la bază un scenariu scris de Cătălin Miulescu şi Florin Şerban. Pentru rolul principal, producătorii l-au ales pe George Piştereanu, elev la Liceul “Dinu Lipatti”.

Rolul studentei la psihologie de care se îndrăgosteşte tânărul care aşteaptă eliberarea i-a revenit Adei Condeescu, studentă la UNATC.

Cei doi joacă alături de actori profesionişti, cum sunt Mihai Constantin şi Clara Vodă. Centrul Naţional al Cinematografiei din România este cofinanţator.

În competiţia oficială concurează 26 de pelicule din Germania, Austria, Turcia, Croaţia şi din alte ţări. Printre ele se numără şi cel mai recent film al lui Roman Polanski, “The Ghost Writer”, o coproducţie Franţa- Germania-Marea Britanie. „Portretul luptătorului la tinereţe” este tot un lungmetraj de debut, realizat de regizorul Constantin Popescu şi selectat pentru secţiunea “Forum”.

Aspirante la Ursul de Aur

La secţiunea dedicată scurtmetrajului, România este reprezentată de două producţii. Prima este “Colivia” lui Adrian Sitaru (regizorul apreciatului lungmetraj “Pescuit sportiv”), care participă pentru prima dată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Filmul este construit pe următoarea situaţie: un copil, interpretat de Vlad Vodă, le aduce părinţilor (Clara Vodă şi Adrian Titieni), un porumbel rănit.

Dragoş Bucur este unul dintre cei mai apreciaţi actori români

Pelicula este produsă de 4 Proof Film, cu sprijinul CNC şi al unui coproducător din Olanda.

„Colivia” concurează pentru Ursul de Aur împreună cu “Derby”, scurtmetrajul lui Paul Negoescu, regizor care se află la a treia participare consecutivă la Berlinală. La ediţia anterioară a festivalului a fost prezent cu pelicula “Renovare”, selecţionată tot la secţiunea “scurtmetraj”.

„Derby” este o producţie independentă, al cărei scenariu este semnat de regizor. Rolurile principale le-au revenit actorilor Bogdan Vodă şi Clara Vodă, alături de care au jucat doi liceeni debutanţi.

Dragoş Bucur, la „Shooting Stars”

Actorul Dragoş Bucur a fost selectat să participe la programul “Shooting Stars” din cadrul Berlinalei, care îşi propune să prezinte cineaştilor şi presei tineri artişti care au fost remarcaţi. La ediţiile anterioare, România a fost reprezentată de Anamaria Marinca (2008) şi Maria Popistaşu (2007).

File:Berlinale2007.jpg

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Lasă o părere