Săptămâna Filmului Sârbesc în România

0

Publicat la 05 Nov 2010, de către mada, în Festivaluri, Filme, Program

Liga de Prietenie Româno- Sârbă cu sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei din România organizează “Săptămâna Filmului Sârbesc în România.

Evenimentul va avea loc în zilele de 9, 10, 11 noiembrie 2010, la Muzeul Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (Intr. Monetariei, nr.3, lângă Piaţa Victoriei)

art 85111 saptamana filmului sarbesc Săptămâna Filmului Sârbesc în România

Filmele care se vor viziona în aceste trei zile sunt realizări recente ale cineaştilor sârbi. La evenimentul de deschidere, vor participa şi oaspeţi din Serbia: cunoscuta actriţă Mirjana Karanovic, regizorul Vladimir Paskaljevic; precum şi reprezentanţii Centrului National al Cinematografiei din Serbia. Săptămâna Filmului Sârbesc în România va începe cu proiecţia filmului AICI ŞI ACOLO / TAMO I OVDE, avându-o în rolul principal pe actriţa Mirjana Karanovic.

Intrarea este liberă.

Filmele au subtitrare în limbile română şi engleză.

PROGRAM

Marţi, 9 noiembrie 2010

Ora 18.00 – eveniment de deschidere – proiecţia filmului

AlCl şl ACOLO / Tamo i ovde

Miercuri, 10 noiembrie 2010

Ora 17.00 – CUM SA DEVII EROU / Kako postati heroj

Ora 19.00 – CAPCANA / Klopka

OrA 2I.OO – SFANTUL GHEORGHE ÎMPUŞCĂ BALAURUL / Sveti Georgije ubiva aždahu

Joi, 11 noiembrie 2010

Ora 18.00 – ORAŞUL DIAVOLULUI / Djavolja varos

Ora 20.00 – TURNEUL / Turneja

DESCRIEREA FILMELOR

1. AICI ŞI ACOLO / TAMO I OVDE

Regia şi scenariul – Darko Lungulov

Durata – 86 min.

Producători: Kino Kamera (Belgrad), Penrose Film (Berlin), Here and There Productions (New York)

Distribuţia: David Thornton, Mirjana Karanovic, Cyndi Lauper, Branislav Trifunovic, Jelena Mrdja

Synopsis:

Disperat să producă în timp cât mai scurt o sumă cât mai mare de bani, Robert, un newyorkez cinic sfârşeşte în haotica Serbie unde, în loc să găsească bani, îşi găseşte sufletul… În acelaşi timp, un tânăr emigrant din Serbia, Branko, se luptă într-un New York neiertător să o aducă pe iubita lui din Serbia în Statele Unite ale Americii.

Darko Lungulov – Născut în Serbia, după 1991 se mută în New York unde studiază filmul în cadrul City College of New York. În 2003, după ce termină proiectul documentarului Escape, revine în Serbia unde debutează ca regizor de film de lungmetraj, ficţiune cu Tamo i ovde.

2. ORAŞUL DIAVOLULUI / DJAVOLJA VAROŠ

Regia şi scenariul – Vladimir Paskaljević

Durata – 85 min.

Producători: MT Images (Belgrad), Nova Film (Belgrad)

Distribuţia: Lazar Ristovski, Marija Zeljkovic, Mina Colic, Slavko Stimac, Nebojsa Milovanovic, Igor Djordjevic, Goran Jevtic, Danica Ristovski, Lena Bogdanovic, Marta Beres

Synopsis:

Devil’s Town este o comedie care satirizează societatea sârbă contemporană punând accentul pe problemele femeilor. Poveştile mai multor personaje se intersectează pe parcursul unei singure zile, când întreaga naţiune este lipită de televizor pentru a vedea vedetele tenisului naţional într-o competiţie sportivă importantă. Jelena, o fetiţă de 10 ani fără un ban, încearcă să obţină un echipament complet de tenis cu preţul umilinţelor îndurate de la Ivana, fiica unei prostituate bogate. Ivana, la rândul ei, încearcă să afle cine este tatăl ei. Un adolescent bogat, Ciril, nu suportă gândul că iubita lui l-a părăsit. Şi aşa mai departe…

Vladimir Paskaljević- Fiul binecunoscutului regizor Goran Paskaljević. Acesta reprezintă debutul lui în filmul de lungmetraj.

Filmografie: Delfini su sisari (1997), Copy-Paste (1991).

3. CUM SĂ DEVII EROU / KAKO POSTATI HEROJ

Regia şi scenariul – Mladen Matičević

Durata – 80 min.

Producători: Starhill (Belgrad), Visionary Thinking (Belgrad)

Distribuţia: Carl Lewis, Mladen Maticevic, Aleksandar Sreckovic, Goran Terzic

Synopsis:

Mladen Matičević este un regizor de film în vârstă de 40 de ani din Serbia. În vara anului 2005, el decide să încerce să alerge la următorul Marathon al Belgradului, ce urmează să aibă loc în primăvara anului 2006. Acest film descrie lupta lui de a se antrena, a pierde în greutate, a învăţa tactici şi a câştiga în cele din urmă cursa. Familia lui are mari îndoieli că acest lucru este posibil, în timp ce prietenii îl încurajează sau îl descurajează în aceeaşi măsură. Dintr-o dată, maratonul devine o metaforă pentru lupta de zi cu zi în Belgradul post-comunist.

Mladen Matičević – Absolvent al Facultăţii de Artă Dramatică din Belgrad, Mladen Matičević regizează 23 de scurtmetraje şi 3 documentare: How to become a Hero, Hero şi Run for Life, care urmează să aibă premiera în decembrie 2010.

4. SFÂNTUL GHEORGHE ÎMPUŞCĂ BALAURUL / SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU

Regia – Srdjan Dragojević

Scenariul – Dušan Kovačević

Durata – 120 min.

Producători: Sveti Georgije ubiva aždahu (Belgrad), Oskar Film (Banja Luka), Camera (Sofia)

Distribuţia: Lazar Ristovski, Natasa Janjic, Bora Todorovic, Predrag Vasic, Zoran Cvijanovic, Boris Milivojevic

Synopsis:

1914, un sat din Serbia. Populaţia satului se împarte în două tabere – bărbaţii apţi pentru a fi recrutaţi şi veteranii celor două războaie balcanice anterioare. Cele două tabere se intersectează destul de des. La începutul Primului Război Mondial, invalizii rămaşi în sat vor încerca să profite de soţiile şi surorile celor plecaţi pe front.

Srdjan Dragojević – Studiază psihologia şi mai apoi regia de film la Belgrad. Se numără printer cei mai cunoscuţi regizori sârbi în afara Europei. Filmografie: We are no Angels (1992), Dva sata kvalitetnog programa (1994), Pretty Village, Pretty Flame (1996), Rane (1998), The Payback All-Star Revue (2001), We are no Angels 2 (2005), St. George Shoots the Dragon (2009).

5. CAPCANA / KLOPKA

Regia – Srdjan Golubović

Scenariul – Nenad Teofilović, Srdjan Koljević, Melina Pota Koljević

Durata – 106 min.

Producători: Film House Baš Čelik (Belgrad), Mediopolis Film- und Fernsehproduktion (Berlin), Új Budapest Filmstudió (Budapesta)

Distribuţia: Nebojsa Glogovać, Natasa Ninković, Anica Dobra, Miki Manojlović, Marko Djurović

Synopsis:

Pentru a plăti operaţia care i-ar putea salva viaţa fiului său, un om obişnuit devine asasin plătit. Fapta începe curând să-l urmărească pe Mladen: secretul ţinut faţă de soţie îl forţează să participe la un pocker emoţional, iar conştiinţa nu-l ajută foarte mult în această trădare a standardelor sale morale.

Srdjan Golubović – Klopka este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului sârb. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin şi a câştigat multe alte premii la importante festivaluri internaţionale.

6. TURNEUL / TURNEJA

Regia şi scenariul – Goran Marković

Durata – 110 min.

Producători: Balkan Film, Testament Film

Distribuţia: Tihomir Stanic, Jelena Djokic, Dragan Nikolic, Mira Furlan, Josif Tatic, Gordan Kicic, Slavko Stimac

Synopsis:

Anul 1993, cea mai sumbră perioadă pentru Bosnia şi Herţegovina. Un grup de actori de la Belgrad, total inconştienţi de ceea ce urmează să păţească, porneşte într-o căutare a câştigurilor rapide – un “turneu” în regiunea sârbă Krajina. În cele din urmă, personajele sfârşesc prin a rătăci de la un front la altul, de la o armată la alta.

Goran Marković - Studiază regia de film la Praga, apoi începe să lucreze pentru televiziune. Regizează documentare şi peste 50 de filme de televiziune. Profesor al Facultăţii de Artă Dramatică din Belgrad din 1979, Goran Marković este de asemenea cunoscut ca regizor de teatru şi dramaturg.


Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

  • Zilele Filmului Irlandez @ Institutul Cultural Român
    Zilele Filmului Irlandez 24-25 noiembrie, Institutul Cultural Român Pe durata a două zile, 24 şi 25 noiembrie, începând cu ora 18:00, în cadrul Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti, festival ajuns la a doua ediţie, vor fi proiectate
  • Recital de tangou contemporan @Palatul Ghika
    Palatul Ghika, Duminică, 12 Dec.2010, ora 20:30 Antonio Santo şi Mladen Spasinovici vor susţine, în premieră naţională, un recital de tango contemporan cu piese de Astor Piazzolla, celebrul compozitor care a revoluţionat tangoul argentinian
  • “Concreţii”@Club Fabrica
    7 Iulie, ora 21:00, Club Fabrica Prezentat de teatrul LUNI Spectacolul “Concreţii” este un portret şocant al tinerilor de azi, plasaţi de autor într-o lume suprarealistă, dar probabilă, într-o Moscovă a viitorului. Cu un limbaj super contemporan
  • Balkanology. Arhitectura nouă şi fenomenul urban în Sud-Estul Europei@MNAC
    Muzeul de Artă Contemporană Bucureşti,  15. octombrie – 15. noiembrie Expoziţia surprinde noua forma de urbanizare care s-a dezvoltat în Iugoslavia, Albania, România şi Bulgaria după căderea sistemului economic socialist. Având exemple din Belgrad,
  • F.F. Coppola, Oscar pentru întreaga carieră
    Regizorul american, Francis Ford Coppola, de cinci ori laureat cu Oscar, va primi în 2010 încă o statuetă, de această dată pentru întreaga carieră. Artistul, în vârstă de 71 de ani, realizator al unor filme

Lasă o părere