“Poliţist, adjectiv” un film fascist?

0

Publicat la 17 Ian 2010, de către mada, în Filme, Vedete

Filmul lui Porumboiu a fost inclus într-un top al celor mai bune 10 pelicule ale anului, realizat de „Hollywood Reporter“. „Poliţist, adjectiv“, câştigătorul din 2009 la secţiunea „Un Certain Regard“ a Festivalului de la Cannes, este propunerea României la premiile Oscar 2010.

Cu toate acestea, filmul românesc a stârnit unele controvese în presa americană. Astfel, criticul american Armond White scrie în New York Press din 30 decembrie 2009 o cronică a filmului românesc „Poliţist, Adjectiv” considerându-l o manifestare de fascism.

Armond White susţine că filmul este considerat unul anti-comunism doar pentru că este realizat în România, o ţară care a ieşit de curând din  sistemul dictatorial, dar, în esenţă, „Poliţist, Adjectiv”, este doar o formă de fascism.
Modalitatea de filmare folosită de regizorul Corneliu Porumboiu este catalogată drept „o accentuare a banalei idei a realismului”. Filmul utilizează focalizarea pe obiect nu pe acţiune, ceea ce, susţine Armond White, este specific cinematografiei româneşti. „Poliţist, Adjectiv” este comparat cu filmele realizate în anii ’90 în cinematografia iraniană, unde se punea accentul „pe formă şi emoţie” în mod egal, deci superioară calitativ. În realizarea peliculei sunt ilustrate cu preponderenţă activităţi birocratice, fapt ce-l determină pe critic să-l compare cu filmele  lui Godard sau Makavejev, dar menţioneză că  aceştia erau apreciaţi  de oamenii care ştiau ce înseamnă cinematografia controlată politic.
Cele mai importante secvenţe din film sunt considerate rudimentare. Astfel, dezbaterea despre semnificaţia cuvântului “conştiinţă” este văzută ca un act de snobism în cultură. Stilul lui Porumboiu este catalogat drept distrugător de simboluri şi imagini, iar aroganţa culturală transmisă în film este un factor negativ pentru cinematografia românească.
Criticul Armond White este unul dintre cele mai controversate personaje din industria cinematograifică din SUA. Cronicile sale au fost în nenumărate rânduri desfiinţate chiar de către Roger Ebart în Sun Times, iar RottenTomatoes.com a înfiinţat o petiţie electronică, pe site-ul http://www.petitionspot.com/ pentru stoparea activităţii lui.

Cu toate acestea,“Poliţist, adjectiv” este unul dintre cele 65 de lungmetraje înscrise în cursa pentru nominalizările la Oscar, la categoria „cel mai bun film străin”.
Cele cinci pelicule vor fi anunţate de Academia Americană de Film la 2 februarie 2010. Producţia românească are concurenţi serioşi: „The White Ribbon” de Michael Haneke (Germania), „The Dancer and the Thief” de Fernando Trueba (Spania) sau „Baaria” de Giuseppe Tornatore (Italia).

„Poliţist, adjectiv” şi-a adăugat recent alte două premii în palmares: Trofeul Taurul de Aur şi premiul Asociaţiei Criticilor de Film Turci, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului pe roţi din Artvin (Turcia).

Lungmetrajul „Poliţist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, a fost difuzat, în premieră pe un post de televiziune, în zilele de 10, 13 şi 30 ianuarie 2010, la HBO România.

”Poliţist, adjectiv” trailer

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Lasă o părere