Noua Stagiune de Concerte a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Academic Radio

0

Publicat la 05 Oct 2010, de către mada, în Muzică

Miercuri, 6 Octombire 2010, Sala Radio

Stagiunea de Concerte a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Academic Radio se deschide miercuri la Sala Radio, printr-un concert extraordinar susţinut de cele două ansambluri sub bagheta dirijorului britanic Neil Thomson, se arată într-un comunicat transmis agenţiei AGERPRES.

Evenimentul se înscrie în seria concertelor din programul Festivalului Internaţional “Seri cu orgă la Sala Radio” şi îl are ca invitat pe reputatul organist Martin Schmeding.

51Hu25P28BL. SS500  Noua Stagiune de Concerte a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Academic Radio

Programul include “Mica suită din Jocuri de copii”, op 22 de G. Bizet, “Concertul în sol minor pentru orgă şi orchestră” de F. Poulenc şi “Marea Misa cu orgă” a lui J. Haydn, avându-i ca solişti pe Martin Schmeding – orgă, Marta Cristina Sandu – soprană, Mihaela Ispan – mezzosoprană, Bogdan Mihai – tenor, Sandor Arpad – bas.

Dirijorul corului este Dan Mihai Goia.

Dirijorul Neil Thomson a apărut la pupitrul unor orchestre celebre precum: London Symphony Orchestra, London Philharmonic, Royal Philharmonic, Royal Scottish National, Orchestra Simfonica din Aarhus (Danemarca), BBC Symphony, Orchestra Teatrului Massimo – Palermo şi Orchestra Simfonica din Yucatan – Mexico. A colaborat astfel cu interpreţi de renume, printre care Sir James Galway, Dame Moura Lympany, Sir Thomas Allen, Julian Lloyd Webber, Jeremy Menuhin, Jean-Philippe Collard, Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu, Sir Richard Rodney Bennett şi Sarah Chang.

Colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio a început din 1992 şi tot de atunci a fost invitatul orchestrelor Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Ploieşti şi Arad. Din mai 2005 a început colaborarea cu Orchestra Naţională Radio.

Ca să se impună ca organist, profesor, dirijor şi compozitor, Martin Schmeding a studiat temeinic muzica religioasă, pedagogia muzicală, teoria muzicii, tehnica înregistrărilor şi cea dirijorală, a urmat clasele de orgă şi clavecin la Hanovra, Amsterdam şi Düsseldorf. A fost profesor la Hanovra, Leipzig, Weimar şi Dresda iar din anul 2004 este şeful catedrei de muzică de la Şcoala de Muzică din Freiburg. Deseori participă la juriile unor concursuri importante sau conduce cursuri de măiestrie.

În anul 2009, a obţinut Premiul Criticii Germane pentru înregistrări pentru Tilo Medek: Orgelwerke la casa “Cybele Records” şi după un an premiul german “Echo Klassik” ca Instrumentistul anului 2010.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere