Ministrul italian al Culturii îl acuză pe Tarantino de “snobism”

0

Publicat la 18 Sep 2010, de către mada, în Festivaluri

Ministrul italian al Culturii, Sandro Bondi, l-a acuzat pe cineastul Quentin Tarantino, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia (1 – 11 septembrie), de “elitism” şi “snobism”, într-o declaraţie acordată revistei Panorama, informează MEDIAFAX.

“Tarantino este expresia unei culturi elitiste, relativiste şi snoabe”, a declarat Bondi, adăugând că viziunea lui Tarantino îi întunecă acestuia judecata critică. “Ce s-a întâmplat la festival îi obligă pe toţi să facă o mică introspecţie”, mai spune Bondi, care este considerat un apropiat al premierului Silvio Berlusconi. Premierul speră ca poporul italian să aibă ceva de zis în ceea ce priveşte selectarea membrilor juriului celui mai vechi festival din lume.

“Cum este vorba de fonduri publice, am dori să fim implicaţi în selectarea membrilor juriului”, a declarat acesta pentru Panorama.

Din bugetul de 12 milioane de euro al Mostrei veneţiene, suma de 7 milioane de euro a fost acordată din partea statului italian.

După acordarea premiilor, pe 11 septembrie, Tarantino a fost acuzat că ar fi oferit prietenilor săi cele mai importante trofee. Fosta sa iubită, Sofia Coppola, a primit Leul de Aur pentru filmul “Somewhere”, iar unul dintre prietenii săi, Alex de la Iglesia, a obţinut Leul de Argint pentru regie, pentru filmul “Balada trista de la trompeta”. De asemenea, cineastul Monte Hellman, apreciat de Tarantino şi producătorul primului său film – “Profesioniştii crimei/ Reservoir Dogs” -, a obţinut premiul special pentru întreaga carieră.

Din juriu au mai făcut parte regizorul Arnaud Desplechin (Franţa), Guillermo Arriaga (Mexic) şi Gabriele Salvatores (Italia).

Quentin Tarantino, născut în 1963, în oraşul Knoxville din statul american Tennessee, şi-a petrecut copilăria într-o suburbie a oraşului Los Angeles şi a fost pasionat de cinematografie încă din primii ani ai adolescenţei. Pasiunea lui l-a determinat să se angajeze, la vârsta de 22 de ani, într-un videoclub, împreună cu bunul său prieten Roger Avary, cu care a scris scenariul pentru “Pulp Fiction”, câţiva ani mai târziu.

După ce a reuşit să vândă scenariile filmelor “Iubire adevărată/ True Romance” şi “Născuţi asasini/ Natural Born Killers”, Quentin Tarantino a trecut în spatele camerei de filmat şi a regizat, în 1992, filmul “Reservoir Dogs”, unul dintre cele mai apreciate lungmetraje ale anilor ‘90. Cel de-al doilea său film, “Pulp Fiction”, a obţinut Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, în 1994. În 1997, Tarantino a revenit la Cannes cu pelicula “Jackie Brown”, considerat unul dintre cele mai bune lungmetraje ale deceniului, fiind descris de cineastul american drept un “omagiu adus cinematografiei americane din anii ‘70″.

După o pauză de cinci ani, în 2002, Quentin Tarantino a revenit pe marile ecrane, cu saga “Kill Bill”.

Cel mai recent lungmetraj al său, “Ticăloşi fără glorie/ Inglourious Basterds” (2009), a primit opt nominalizări la premiile Oscar 2010, iar austriacul Christoph Waltz, protagonist al acestui film, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Implică-te şi transmite mai departe:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Pe aceeaşi temă despre viaţa artistică...

Lasă o părere